Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Modificări de ultim moment a Declaraţiei Unice. MODELUL publicat de ANAF

0
31 Dec 2020 13:54:06
Autor: Afrodita Cicovschi

ANAF a anunţat modificările aduse Declaraţiei Unice pentru profesionişti, avocaţi şi persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe, în cazul întreruperii sau reducerii activităţii ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2.

Potrivit instrucţiunilor de completare, contribuabilii sus-amintiţi datorează impozit pe venit, contribuţie de asigurări sociale şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate. 
 
Obligaţiile fiscale se stabilesc de contribuabil şi se declară prin Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice:
 
- până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea declarării venitului realizat şi stabilirii/definitivării impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale;  
 
- până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an, pentru stabilirea şi declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza în fiecare an fiscal, precum şi pentru declararea şi stabilirea contribuţiilor sociale datorate;     
 
 - până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancţiunea decăderii, în cazul exercitării opţiunii privind destinaţia unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câştigul net anual impozabil, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private. 
 
Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/încheierii contractului între părţi, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice.
 
Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe venit se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua la fiecare termen de plată a impozitului pe venit. 
 
De asemenea, a fost modificat regimul fiscal aplicabil veniturilor din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală. 
 
Astfel, în anul fiscal de raportare, venitul net se determină pe baza normei de venit indiferent de numărul de camere închiriate în scop turistic, iar stabilirea şi declararea obligaţiilor fiscale se realizează în anul următor celui de realizare a veniturilor. 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările