Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Moody’s a amânat o decizie privind rating-ul României

3
25 Oct 2020 13:39:14
Autor: Elena Deacu

Agenţia de rating Moody’s a amânat să ia o decizie privind rating-ul României, decizie care era aşteptată vineri, 23 octombrie, confirmând aşteptările analiştilor.

Moody’s a retrogradat în aprilie perspectiva de ţară pentru România, de la stabile la negativă, reconfirmând rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

În data de 23 octombrie era de aşteptat ca Moody’s să dea o decizie privind rating-ul de ţară al României. Cu toate acestea, analiştii estimau că decizia va fi amânată, pentru că în România urmează să aibă loc alegerile parlamentare, iar agenţia de rating aşteaptă să vadă strategia următorului Guvern.

„Având în vedere că următoarele anunţuri vor fi înainte de alegerile parlamentare, cred ca vor amâna orice decizie privind ratingul”, a declarat Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR, săptămâna trecută. Potrivit lui, în decursul anului 2021 agenţiile de rating vor aştepta de la Guvernul României să vadă un plan credibil de ajustare fiscală pe termen mediu şi lung pentru a menţine ratingul neschimbat. „Nu cred că se vor precipita să ia o decizie până nu vor vedea instalat un guvern după alegeri. Dacă se menţin deficite ridicate şi datoria ajunge la 60-65% din PIB, ne putem aştepta însă la downgrade”, a afirmat economistul BCR.

Agenţia de rating a confirmat aşteptările analiştilor şi a păstrat momentan neschimbat calificativul României.

Principalul risc pentru rating-ul României îl reprezintă majorarea cu 40% a pensiilor, promovată în Parlament, însă pe care Guvernul actual nu o susţine. O schimbare de Parlament şi de Guvern va fi decisivă pentru aplicarea acestei măsuri.

Rating-ul României este în prezent cel mai scăzut din categoria ţărilor recomandate pentru investiţii. O eventuală retrogradare ar duce România în categoria „junk”, a ţărilor nerecomandate investitorilor, ceea ce ar duce la majorarea costurilor de împrumut ale ţării, dar şi la alte consecinţe economice negative.

O decizie privind rating-ul de ţară este aşteptată în perioada următoare şi din partea celorlalte două mari agenţii de evaluare financiară. Fitch are programată o revizuire periodică pe 30 octombrie şi Standard&Poor’s pe 4 decembrie. Şi aceste agenţii sunt aşteptate să amâne o decizie până după alegeri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Tomescu Tom
25.10.2020, 13:51:21

Marea noastră problemă o reprezintă statul paralel PSD-ist ... cu milioanele lor de vampiri susținători .. Cu tonții sunt paraleli față de statul de drept ... PSD-ul este boala/ cancerul/ adenomul .. iar susținătorii acestui partid .. sunt metastazele ...

-2 (2 voturi)
imsi imsi
25.10.2020, 14:15:57

Tomescu Tom Brre tomescule ia-ti ma parintii aia pensionari, pe care i vezi ca pe niste metastaze si da le ma'n cap sa vezi cum creste ratingul tarii ! daca mai ai unchi si matusi care iau si ei o pensie acolo usureaza ma sarcina lui Violeta si strangei de gat. Ma tot intreb din ce tenebre ale creierului pot sa iasa tampenii ca ale acestui idiot numit tomescu tom ? Trebuie sa va spun ca pe vremea guvernului PSD ratingul tarii era de AAA si de cum veni guvernul mieu ratingul a scazut in urma declaratiilor iresponsabile ale unui impostor dat afara de pe unde a lucrat pt incompetenta da pus ministru de finante de joianis.

0 (2 voturi)
Mihai Neagu
26.10.2020, 00:41:18

O amana oare pana dupa alegeri?

Modifică Setările