Moody’s a amânat o decizie privind rating-ul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia de rating Moody's atribuie României cel mai slab rating din categoria activelor recomandate pentru investiţii pe termen lung

Agenţia de rating Moody’s a amânat să ia o decizie privind rating-ul României, decizie care era aşteptată vineri, 23 octombrie, confirmând aşteptările analiştilor.

Moody’s a retrogradat în aprilie perspectiva de ţară pentru România, de la stabile la negativă, reconfirmând rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

În data de 23 octombrie era de aşteptat ca Moody’s să dea o decizie privind rating-ul de ţară al României. Cu toate acestea, analiştii estimau că decizia va fi amânată, pentru că în România urmează să aibă loc alegerile parlamentare, iar agenţia de rating aşteaptă să vadă strategia următorului Guvern.

„Având în vedere că următoarele anunţuri vor fi înainte de alegerile parlamentare, cred ca vor amâna orice decizie privind ratingul”, a declarat Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR, săptămâna trecută. Potrivit lui, în decursul anului 2021 agenţiile de rating vor aştepta de la Guvernul României să vadă un plan credibil de ajustare fiscală pe termen mediu şi lung pentru a menţine ratingul neschimbat. „Nu cred că se vor precipita să ia o decizie până nu vor vedea instalat un guvern după alegeri. Dacă se menţin deficite ridicate şi datoria ajunge la 60-65% din PIB, ne putem aştepta însă la downgrade”, a afirmat economistul BCR.

Agenţia de rating a confirmat aşteptările analiştilor şi a păstrat momentan neschimbat calificativul României.

Principalul risc pentru rating-ul României îl reprezintă majorarea cu 40% a pensiilor, promovată în Parlament, însă pe care Guvernul actual nu o susţine. O schimbare de Parlament şi de Guvern va fi decisivă pentru aplicarea acestei măsuri.

Rating-ul României este în prezent cel mai scăzut din categoria ţărilor recomandate pentru investiţii. O eventuală retrogradare ar duce România în categoria „junk”, a ţărilor nerecomandate investitorilor, ceea ce ar duce la majorarea costurilor de împrumut ale ţării, dar şi la alte consecinţe economice negative.

O decizie privind rating-ul de ţară este aşteptată în perioada următoare şi din partea celorlalte două mari agenţii de evaluare financiară. Fitch are programată o revizuire periodică pe 30 octombrie şi Standard&Poor’s pe 4 decembrie. Şi aceste agenţii sunt aşteptate să amâne o decizie până după alegeri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite