Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Motivele pentru care românii aleg o carieră în IT: Atractivitate, siguranţă şi salarii mari

2
19 Oct 2020 11:48:26
Autor: Elena Deacu
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

În 2019, România se confrunta cu un deficit de peste 15.000 de profesionişti în domeniul IT&C. Odată cu pandemia Covid-19, s-a înregistrat o creştere semnificativă a ratei şomajului, dar şi intensificarea digitalizării şi joburilor asociate acesteia, factori ce fac din deţinerea de abilităţi în domeniu un avantaj profesional foarte căutat.

Pentru a afla mai multe despre percepţia românilor cu privire la domeniul IT, Codecool a realizat în perioada iunie-iulie 2020, studiul de piaţă „The Future is IT”. Obiectivul a fost determinarea gradului de interes pentru această industrie, fiind adresat potenţialilor candidaţi pentru un job de specialist IT.

Conform rezultatelor studiului, industria IT este una foarte atractivă pentru publicul ţintă, trei sferturi dintre respondenţi declarând că sunt interesaţi de o carieră în domeniu.

Atractivitatea industriei, siguranţa jobului şi salariile mari - principalele beneficii ale domeniului IT

IT-ul s-a numărat printre primele 3 industrii alese de respondenţi, când vine vorba de atractivitate, siguranţa ce ţine de stabilitatea domeniului şi nivelurile salariale. Astfel, 64% dintre cei întrebaţi în ce domeniu ar dori să lucreze au ales IT-ul, urmat apoi de Industriile Creative (50%) şi Telecom (38%). Din punct de vedere al siguranţei joburilor pe termen lung, IT-ul ocupă primul loc, la o distanţă considerabilă de celelalte industrii. 80% dintre respondenţi au spus că îl consideră cel mai sigur, de două ori mai mulţi faţă de următoarele opţiuni (sectorul Farma, Financiar şi Telecom). Şi în privinţa salariilor, IT-ul se află în topul preferinţelor, 91% dintre respondenţi considerându-l cel mai rentabil domeniu. Pe locurile următoare se clasează domeniul Financiar (57%) şi Farma (35%).

În ceea ce priveşte aşteptările salariale, pentru o poziţie de programator junior fără experienţă în domeniu, 40% dintre respondenţi au spus că se aşteaptă la un salariu net de 2.001-3.000 RON, 31% îşi doresc între 3.001-4.000 RON, 12% vor 4.001-5.000 RON, 8% vor mai mult de 5.000 RON, în vreme ce 9% se aşteaptă la mai puţin de 2.000 RON.

Cursurile de programare - o opţiune de reconversie profesională pentru mulţi

IT-ul este o opţiune ce oferă stabilitate din multe puncte de vedere, mai ales pe timpul pandemiei, când multe joburi au avut de suferit. Însă, pentru a putea activa în domeniu sunt necesare nu doar motivaţia şi determinarea, cât şi timpul alocat urmării unui curs şi învăţării de la zero a unui domeniu nou. Conform studiului, aproximativ o treime dintre respondenţi au declarat că ar fi dispuşi să dedice între 6 şi 12 luni dobândirii abilităţilor de programare, tot atâţia ar dori să termine cursul între 3 şi 6 luni, în timp ce aproape un sfert sunt gata să investească până la un an în studii.

Întrebaţi dacă au urmat un curs de IT în trecut, doar un sfert dintre participanţi au răspuns afirmativ, însă în momentul de faţă interesul pentru o astfel de specializare este foarte mare, 7 din 10 respondenţi afirmând că îşi doresc să participe la un astfel de curs în următoarele 12 luni. Mai mult decât atât, tot atâţia consideră că oricine poate învăţa să programeze, cât timp este suficient de motivat. În acest sens, aproape jumătate dintre cei chestionaţi au declarat că s-ar orienta către domeniul IT pentru că sunt pasionaţi (44%) şi tot atâţia pentru că li se pare o oportunitate bună de reconversie profesională.

Limbajele de programare cele mai căutate sunt Java şi JavaScript, dorite de aproape 60% dintre respondenţi. Acestea sunt urmate de C++ şi Python.

Cât despre metoda de studiu, cei mai mulţi respondenţi (27%) preferă să înveţe asistaţi de mentori, online. Învăţământul tradiţional este următoarea preferinţă, fiind ales de 23% de participanţi şi urmat îndeaproape de cursurile online individuale (22%). De asemenea, îndrumarea unui specialist e foarte importantă pentru ei, 45% spunând că au nevoie de validarea unui mentor în procesul de învăţare.

„Dacă anul trecut am realizat un studiu referitor la piaţa forţei de muncă din domeniu şi am adus în atenţia publicului deficitul de specialişti în programare, anul acesta am vrut să analizăm măsura în care românii sunt interesaţi de un job în IT. Asta mai ales în contextul pandemiei Covid-19 şi al schimbărilor generate de aceasta pe piaţa muncii, schimbări ce i-au determinat pe mulţi să se reorienteze şi să ia în considerare reconversia profesională. Iar prin intermediul sondajului putem afla cel mai bine nevoile oamenilor şi le putem veni în întâmpinare”, declară Claudia Tamaşi, Country Manager Codecool România.

Studiul a fost realizat online, prin metoda CAWI, pe un eşantion de 1.864 de persoane, cu vârste peste 18 ani din România şi cu interes pentru zona IT&tech.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ludwig
19.10.2020, 12:19:52

IT e un domeniu vast....Si ala de trage cabluri pe sub mese tine tot de IT...si la call center tot de IT tine

+1 (1 vot)
Coronavirus Noul
19.10.2020, 13:30:39

Aveti dreptate. Si, din pacate, preponderent IT-isti de felul acesta avem in Romania. Varfurile, care duc industriile inainte, pleaca in proportie covarsitoare sa lucreze in alte tari. Daca cineva va avea curiozitatea sa selecteze varfurile promotiilor de acum cativa ani, indiferent dupa ce criteriu: participari la olimpiade nationale si internationale, sau note la BAC, va vedea ca 70-80 din cei mai buni, sunt in momentul de fata in alte tari, fie la studii, fie ca lucreaza deja la Google, Facebook, Microsoft, in mediul universitar, etc. Din pacate, Romania nu prea are ce sa le ofere, in afara lozinciilor sforaitoare despre patriotism.

Modifică Setările