Mugur Isărescu, decorat cu cea mai înaltă distincţie a statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu i-a acordat, astăzi, guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Colan, cea mai înaltă distincţie a statului român. Acest ordin naţional a mai fost acordat doar lui George Emil Palade şi Patriarhului Teoctist.

Distincţia este acordată „în semn de înaltă apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute în activitatea de cercetare şi promovare, la nivel academic, a fenomenelor economice, pentru efortul deosebit pe care l-a depus în calitate de guvernator al BNR, în vederea elaborării şi implementării cu succes a politicilor monetar-bancare prin care s-a asigurat stabilitatea financiară a României".

Guvernatorul BNR a mai fost decorat de preşedintele Traian Băsescu la 2 februarie 2007, cu Ordinul Meritul Industrial şi Comercial în Grad de Mare Ofiţer, pentru rezultatele remarcabile obţinute în procesul de denominare a leului.

La momentul respectiv, şeful statului a declarat că gestul său reprezintă recunoaşterea înţelepciunii cu care Isărescu şi echipa sa din Consiliul de Administraţie al băncii centrale au gestionat realităţile monetare şi fiscale ale României.

Mugur Isărescu a fost desemnat în iulie 2009 de World Records Academy drept cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale. El a fost numit în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, Guvernator general şi preşedinte al BNR, la 4 septembrie 1990. A fost reconfirmat în funcţie la 31 iulie 1991. Mandatul său de guvernator a fost prelungit la 16 decembrie 1998, de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, fiind reales la 28 septembrie 2004. Pe 8 octombrie 2009, noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a fost aprobat de Parlament, mandatul noii echipe, condusă tot de Isărescu, fiind de cinci ani. În perioada decembrie 1999 - noiembrie 2000, Mugur Isărescu a ocupat funcţia de prim-ministru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite