Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Mugur Isărescu, despre pensionarea la 70 de ani: Aşa cum este formulată legea, împiedică desfăşurarea activităţii unor membri CA ai BNR

3
23 Jun 2021 14:02:41
Autor: Afrodita Cicovschi
Mugur Isărescu va împlini la 1 august 2021 vârsta de 72 de ani Foto Inquam Photo/Octav Ganea
Mugur Isărescu va împlini la 1 august 2021 vârsta de 72 de ani Foto Inquam Photo/Octav Ganea

Prevederile proiectului de lege referitor la condiţiile de pensionare conduc la imposibilitatea exercitării mandatului acordat de către o parte dintre membrii Consiliului de administraţie al BNR, arată guvernatorul băncii centrale într-o scrisoare trimisă Camerei Deputaţilor.

Prevederile proiectului de LEGE privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, în forma actuală, conduc la imposibilitatea exercitării mandatului acordat, pe întreaga sa durată, de către o parte dintre membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, a scris Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, într-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor Ludovic Orban.
 
Isărescu consideră că proiectul aprobat în şedinţa de Guvern din data de 9 iunie 2021 are un impact semnificativ în ceea ce priveşte exercitarea mandatului de către membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi, implicit, a desfăşurării activităţii la nivelul BNR.
 
Guvernatorul BNR arată: “Din analiza prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 alin. (1)2 din proiectul de lege rezultă că persoanele care îşi desfaşoară activitatea în baza unui act de numire în funcţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, astfel cum este cazul membrilor Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, atât cele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, cât şi cele care, la data intrării în vigoare a legii, au şi calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii/sistemului pensiilor militare de stat/beneficiari ai pensiilor de serviciu o pot face numai până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
 
Excepţiile prevăzute la art.64 din propunerea de act normativ se referă numai la suspendarea plăţii pensiei, precum şi la încetarea de drept a actului de numire în funcţie, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de la art.3.
 
Menţionăm că în proiectul de lege nu sunt prevăzute excepţii referitoare la continuarea activităţii după împlinirea vârstei de 70 de ani, atât în cazul în care aceasta s-a produs anterior intrării în vigoare a legii, cât şi în cazul în care aceasta se produce ulterior intrării în vigoare a legii, astfel:
 
Proiectul de lege nu cuprinde prevederi referitoare la persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui act de numire în funcţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, şi care au împlinit vârsta de 70 de ani anterior intrării în vigoare a legii, lipsa acestor prevederi putând conduce la interpretarea că, în cazul acestora, actul de numire în funcţie încetează de drept la data intrării în vigoare a legii, cu menţiunea că încetarea de drept produce efecte anterior expirării perioadei prevăzute în cuprinsul actului de numire în funcţie.
 
În cuprinsul proiectului de lege nu sunt incluse prevederi referitoare la persoanele menţionate anterior care vor împlini vârsta de 70 de ani ulterior intrării în vigoare a legii, lipsa acestor prevederi putând conduce la interpretarea că, în cazul acestora, actul de numire în funcţie încetează de drept la data împlinirii vârstei de 70 de ani, cu menţiunea că încetarea de drept produce efecte anterior expirării perioadei prevăzute în cuprinsul actului de numire în funcţie.
 
În opinia noastră, prin acest proiect de lege se instituie regula potrivit căreia persoanele care îşi desfaşoară activitatea în baza unui act de numire în funcţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, îşi pot desfaşura activitatea numai până la data intrării în vigoare a legii, dacă au împlinit vârsta de 70 de ani sau până la împlinirea vârstei de 70 de ani, dacă aceasta se produce ulterior intrării în vigoare a legii.
Nefiind prevăzută în proiectul de lege nicio excepţie de la regulă, aceasta este aplicabilă şi membrilor Consiliului de administraţie a1 Băncii Naţionale a României, în funcţie la momentul intrării în vigoare a legii, ceea ce conduce la imposibilitatea exercitării mandatului acordat, pe întreaga sa durată, de către o parte dintre membrii Consiliului de administraţie a1 Băncii Naţionale a României.”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

imacandi
23.06.2021, 14:54:30

deci cand e vb de stat la ciolan,varsta de pensionare s afie la 120 de ani,sa prinda hulpavii cat mai multi bani...nu v-ar mai ajunge

+4 (4 voturi)
escu
23.06.2021, 15:30:53

domnu' isarescu, pai sa se retraga dom'le sa se bucure de banisori, ca viata-i scurta cat despre neputinta desfasurarii...pai daca,,moare murim si noi? cimitirele sunt pline de oameni ce erau de neanlocuit si totusi omenirea a mers inainte......

+2 (2 voturi)
Mironov George
23.06.2021, 15:38:47

Ia mai carati-va voi acasa si lasatii si pe cei tineri sa manance o paine, hulpavilor. Daca-ar fi dupa voi, a-ti sta la BNR si-n alte posturi caldute si impaiati, numai sa incasati miile de euro in continuare. Sunt o multime de tineri care nu pot sa ocupe o functie la stat, pentru ca locurile sunt ocupate de speciali iesti la pensie la 45 de ani, sau de cei care au ocupat o functie sustinuti fiind de catre partidele politice. Un sistem mafiot.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările