Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Mugur Isărescu: O lecţie preţioasă este aceea că o expansiune excesivă conduce, mai devreme sau mai târziu, la o recesiune de proporţii

16
28 Aug 2016 14:39:56
Autor: Adina Vlad
Mugur Isărescu susţine că, oricât de mult şi-ar dori societatea să se apropie de standardele de viaţă occidentale, convergenţa trebuie să se realizeze în mod sustenabil, „pentru a nu deraia“ FOTO Mediafax
Mugur Isărescu susţine că, oricât de mult şi-ar dori societatea să se apropie de standardele de viaţă occidentale, convergenţa trebuie să se realizeze în mod sustenabil, „pentru a nu deraia“ FOTO Mediafax

Procesul de convergenţă a economiei româneşti trebuie să continue, însă fără a periclita echilibrele macroeconomice şi stabilitatea financiară, întrucât „graba strică treaba“, iar o lecţie preţioasă a crizei este aceea că o expansiune excesivă conduce la o recesiune de proporţii, a arătat vineri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în prelegerea susţinută la deschiderea Festivalului Dilema Veche 2016 de la Alba-Iulia.

Guvernatorul BNR a arătat că, în ultimii ani, economia românească a înregistrat o creştere remarcabilă, în condiţiile menţinerii la un nivel sustenabil a deficitului public şi a deficitului de cont curent. Mai mult, el a arătat că România îndeplineşte în prezent cele cinci criterii de convergenţă nominală, însă este esenţială menţinerea acestora. 
 
„Orice privire în viitor – inclusiv dacă este vorba despre viitorul unei economii – trebuie să aibă ca punct de plecare situaţia actuală. În ultimii ani, economia românească a înregistrat o creştere economică remarcabilă prin ritmul relativ înalt, superior majorităţii ţărilor din UE, înregistrat în condiţiile menţinerii deficitului fiscal şi a celui de cont curent la niveluri sustenabile. Totodată, criteriile de convergenţă nominală, mai cunoscute sub denumirea de criterii de la Maastricht, sunt momentan îndeplinite, dar se impune asigurarea durabilităţii acestei performanţe pentru a putea adopta cu succes moneda unică europeană“, a arătat guvernatorul BNR.
 
Mugur Isărescu susţine că, oricât de mult şi-ar dori societatea să se apropie de standardele de viaţă occidentale, convergenţa trebuie să se realizeze în parametri sustenabili, „pentru a nu deraia“. „Este evident că procesul de convergenţă a economiei româneşti trebuie să continue, fără însă a periclita echilibrele macroeconomice şi stabilitatea financiară. Oricât de mult şi-ar dori societatea românească o apropiere rapidă de standardele de viaţă din Occident, trebuie să fim conştienţi că, pentru a nu deraia, convergenţa trebuie să se desfăşoare într-un ritm sustenabil. Aici cred că se potriveşte foarte bine celebrul proverb «graba strică treaba»: graba de a recupera decalajele poate strica echilibrele macroeconomice...“, a mai susţinut şeful băncii centrale. 
 
Guvernatorul BNR a atras atenţia că, atunci când decidenţii sunt preocupaţi prea mult de termenul scurt, „ignoră faptul că fluctuaţiile inerente ciclului economic trebuie atenuate de politicile macroeconomice, nicidecum alimentate“.
 
„Asigurarea sustenabilităţii creşterii şi a convergenţei economice este esenţială: revin la lecţiile pe care trebuie să le învăţăm de pe urma crizei globale, care a afectat atât de puternic economia românească şi spun că o lecţie preţioasă este aceea că o expansiune excesivă conduce – mai devreme sau mai târziu – la o recesiune de proporţii. Izbucnirea acelei crize ne-a surprins într-un context politic complicat, când, din raţiuni electorale, deficitul fiscal şi cel al contului curent au fost lăsate să se situeze la niveluri foarte înalte, forţându-se o creştere economică rapidă, dar total nesustenabilă. Consecinţa a fost inevitabilitatea unui amplu şi dureros efort de ajustare în anii care au urmat“, a arătat guvernatorul.
 
„Economia evoluează pe astfel de traiectorii bulversante pentru societate atunci când decidenţii, preocupaţi prea mult de termenul scurt, ignoră faptul că fluctuaţiile inerente ciclului economic trebuie atenuate de politicile macroeconomice, nicidecum alimentate. A crede că se poate realiza convergenţa prin arderea etapelor, eventual peste noapte, este doar o iluzie periculoasă – dacă îi cădem pradă, trezirea la realitate nu va fi deloc plăcută!“, a atras atenţia Mugur Isărescu. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Strachinescu Ciprian
28.08.2016, 15:39:46

Vrem nu vrem dar omul are dreptate...sistemul economic marxist este ineficient, fapt demonstrat oriunde in lumea asta! "Urci, urci si iar urci...dar ai si de coborât tot atât. Acum depinde cat de abrupt este..."👉😈

-3 (7 voturi)
TMC
28.08.2016, 16:11:11

Cu atatea calcule si strategii made Isarescu cred ca ROMANUL va pupa bunastarea prin anul 3000! Nu mai ametiti oamenii de cap cu vorbe frumoase si pompoase prin care ascundeti incapacitatea voastra. Tot clanul BNR este un putregai batran complet depasit care conduc si gestioneaza tara dupa tehnici vechi de o suta de ani. Este timpul sa mergeti la casele voastre si sa lasati locul liber pt profesionisti ancorati la realitatile si tehnicile de gestiune ale zilei de astazi.

+2 (4 voturi)
Ionel Marcu
28.08.2016, 17:41:00

Dar convergența propriului salariu cu salariile finanțiștilor occidentali nu a fost prea bruscă? E sustenabil într-o țară ca România salariul lui de circa 400,000 euro pe an? Sper să-l dea naibii afară, există destui economiști care pot face munca lui pe mai puțin de un sfert din salariul lui nesimțit!

+2 (2 voturi)
TMC
28.08.2016, 19:00:12

Se pare ca considera ca ROMANUL se lafaie in lux si este cazul sa-i mai taie macaroana ca nu cumva sa i se ridice la cap nivelul de trai! Nu pot sa uit cum in anii 90 a dublat valuta peste noapte si a furat banii poporului ROMAN cu japca ca hotul la drumul mare! A bagat in colaps tot sistemul economic al sectorului privat si a bagat poporul in datorii e o viata intreaga!

+2 (2 voturi)
foarte atent
28.08.2016, 18:49:11

dupa expansiunea sa de latifundiar, asteptam o recesiune de proportii...drumul trece pe la Jilava!

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările