Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Multinaţionalele vor fi impozitate de la 1 ianuarie 2023. Câciu: Vom pregăti toate măsurile necesare

3
18 Jan 2022 14:12:14
Autor: Afrodita Cicovschi
Adrian Câciu, ministru de Finanţe
Adrian Câciu, ministru de Finanţe

Propunerea de Directivă privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaţionale din UE a fost cel mai important subiect al reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (Ecofin), desfăşurată marţi, 18 ianuarie 2022, la Bruxelles.

Miniştrii de Finanţe au fost invitaţi să confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar şi necesitatea transpunerii în legislaţia UE, până la 1 ianuarie 2023, a regulilor internaţionale agreate în Cadrul Incluziv al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activităţile globale ale multinaţionalelor. Regulile vizează toate grupurile mari, naţionale sau internaţionale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an şi care au compania-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.
 
”România susţine toate măsurile de combatere a planificării fiscale. Apreciem că acest proiect va contribui la asigurarea unei competiţii echitabile în cadrul pieţei interne a UE. Adoptarea şi implementarea directivei este un obiectiv prioritar şi pentru România, de aceea vom pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023” , a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.
 
Miniştrii au discutat despre stadiul implementării Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi au aprobat Concluziile cu privire la Raportul privind Mecanismul de Alertă 2022, Concluziile Analizei Anuale a Creşterii Durabile 2022 şi Recomandarea pentru politica economică a zonei euro 2022. De asemenea, cei 27 au avut un schimb de opinii pe marginea mandatului UE pentru viitoarea reuniune G20, din februarie 2022.
 
La prima reuniune Ecofin organizată sub Preşedinţia sa, Franţa şi-a prezentat priorităţile în domeniul economic şi financiar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

john pope
18.01.2022, 14:11:06

Și cu ce ne ajută pe noi amărăștenii? Că banii ajung la buget, adică tot prin buzunarele lor, nu în ale noastre, deși i-am dat pe factri nesimțite...

0 (2 voturi)
muresan anna
18.01.2022, 14:22:45

O sa se inmulteasca numarul bugetarilor si salariile lor , vor creste subventiile pentru partide, pensiile speciale trebuie sa se inmulteasca..........

-1 (1 vot)
Un cititor
18.01.2022, 20:16:06

"Apreciem că acest proiect va contribui la asigurarea unei competiţii echitabile în cadrul pieţei interne a UE." Multumim, ca faceti treaba si pt noi conducerea Romaniei, noi nu am fost in stare pana acum.

Modifică Setările