Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Narcis Neaga, şeful CNADNR, a fost demis de ministrul Transporturilor. Cătălin Homor, directorul interimar al Metrorex, numit în locul său

3
8 Dec 2015 12:58:34
Autor: Daniel Ionascu, Adina Vlad
Narcis Neaga este acuzat de constructori că a forţat deschiderea tronsonului surpat de autostradă în campania electorală de anul trecut, oficialul acuzând la rândul său compania Salini Impregilo de lucrări neconforme   FOTO David Muntean
Narcis Neaga este acuzat de constructori că a forţat deschiderea tronsonului surpat de autostradă în campania electorală de anul trecut, oficialul acuzând la rândul său compania Salini Impregilo de lucrări neconforme   FOTO David Muntean

Narcis Neaga, şeful Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR), a fost demis de către Dan Costescu, ministrul Transporturilor, în urma neregulilor de pe autostrada Sibiu-Orăştie, prima autostradă din România care se demolează pe un tronson din cauza execuţiei proaste. În locul său a fost numit Cătălin Homor, directorul interimar al Metrorex până azi.

Dan Costescu, ministrul Transporturilor, a afirmat că Neaga era director provizoriu al CNADNR, "cu preluare de atribuţii", iar Adunarea Generală a Acţionarilor a hotărât să nu mai prelungească acest mandat, urmând să se caute un manager profesionist pe baza OUG 109/2011. Costescu a afirmat că noua conducere va trebui să identifice instrumente pentru deblocarea activităţii CNANDR, urmând ca aceasta să fie reformată pentru a deveni mai eficientă.
 
Anterior, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că cercetează cazul. Procurorii DNA verifică modul în care s-a derulat contractul de execuţie, în condiţiile în care au apărut indicii de fapte de corupţie, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri europene.
 
Tronsonul în cauză a fost realizat de către constructorul italian Salini Impregilo.
 
Execuţia lotului de autostradă Cunţa – Sălişte a început la finele anului 2011. Cei 22 de kilometri de autostradă au fost inauguraţi la numai două zile înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale de anul trecut, fiind prezenţi ministrul de atunci al Transporturilor Ioan Rus, şi de fostul premier Victor Ponta, candidat la preşedinţie.
 
O porţiune de 200 de metri din autostrada Sibiu-Orăştie, aflată în zona kilometrului 60 şi deschisă în noiembrie 2014, a fost demolată şi va fi refăcută complet pe cheltuiala antreprenorului, compania italiană Salini Impregilo, din cauza unor probleme la fundaţie cauzate de infiltraţii. CNADNR a anunţat iniţial că problemele vor fi remediate în luna decembrie.
 
Tronsonul în cauză va rămâne închis până în luna iunie a anului viitor. În luna noiembrie, Ministerul Transporturilor a anunţat că la CNADNR corpul de control al ministrului de resort a identificat o serie de nereguli privind inclusiv proiectul autostrăzii Orăştie-Sibiu, unde o porţiune de 200 metri trebuie demolată şi reconstruită, şi a sesizat organele statului, suspectând fapte penale.
 
Contractul pentru acest tronson a fost semnat în mai 2011, având o valoare de 182,9 milioane de euro.
 

Cine e de vină pentru autostrada demolată: Salini sau CNADNR?

 
CNANDR ar fi forţat constructorii lotului trei al autostrăzii Orăştie-Sibiu să deschidă autostrada înaintea alegerilor prezidenţiale, potrivit unui raport al constructorului italian, citat de digi24. Potrivit unei note a constructorului Salini Impregilo, datată 24 septembrie 2014, CNADNR a cerut ca tronsonul să fie deschis traficului la 15 noiembrie 2014. În ziua următoare, pe 16 noiembrie urma al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
 
Constructorul a informat CNADNR că, potrivit graficului de lucrări, dar şi conform proiectului, traficul nu poate fi deschis la 15 noiembrie, aşa cum a cerut compania de stat. Motivul: mai întâi trebuie nivelate dealurile din jur şi drenată apa din sol şi abia apoi trebuie turnat asfaltul. Italienii au informat că dacă încep cu asfaltul şi apoi restul, o fac pe răspunderea CNADNR, iar aceasta îşi asumă costurile suplimentare şi daunele, potrivit sursei citate.
 

Cine este Cătălin Homor

 
Cătălin Homor este din martie 2015 director general interimar al Metrorex, iar anterior a ocupat poziţia de director de Investiţii şi Achiziţii Publice al Metrorex. 
 
„Am decis să transferăm atribuţiile domnului Cătălin Homor, pe care îl ştiţi probabil de la Metrorex, este director general acolo în acest moment“, a declarat Dan Costescu, ministrul Transporturilor. 
 
Costescu a afirmat că Homor este inginer constructor şi că a atras fonduri la Metrorex.
 
 

Raportul Corpului Control Ministerului Transporturilor despre CNADNR partea 1

Raportul Corpului Control Ministerului Transporturilor despre CNADNR partea a 2-a

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

cuore hombra
8.12.2015, 13:26:27

astia de la CNADR ar trebui adunati cu familii cu tot, si beliti in public! Sa stie tot votantul PSD-ist alkoolik, pentru ce au primit o kila de faina si o stikla de vodka plus galeata de vomitat, la alegeri. Pentru ca astfel de indivizi pusi in posturi cheie de cei de la fosta Secu, sa stoarca fonduri IMENSE din buget si din datorii externe,pe care le-au dirijat spre firme cu dedicatie. Este momentul in care banii au fost deja furati, lucrarile proaste iar daca se mai aresteaza pe ici pe colo cate unul, nu se intampla nimic celor din spatele perdelei. Dar este momentul in care trebuiesc dati si banii inapoi, in care bani de la UE iok, pentru ca programul expira in 2016, si atunci ramanem doar cu niste incercari nereusite de autostrazi si drumuri sparte MADE IN RrOMANIA

+1 (1 vot)
costica cova
8.12.2015, 14:01:29

....donul asta-i (Homor) cumva cel care a adus vagoanele care nu incapeu in statiile de metrou ?.....din lac in put...Un drumar nu gasiti?

Alex.T
8.12.2015, 14:32:05

8.3 milioane euro pe km de autostrada? Scump domne, scump! Autostrada A2 Bucuresti-Constanta are o lungime totala de aprox. 202 km si un cost final de 413.95 milioane euro, adica aprox. 2 milioane de euro pe km. E drept ca vreo 20 km au fost construiti de Ceasca, inclusiv traversarea Dunarii, dar totusi... Cum mama dracului costa aia de 4 ori mai mult? Hotii!

0 (0 voturi)
Modifică Setările