Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Năsui: Statul ar trebui să despăgubească firmele care s-au închis din cauza pandemiei

10
20 Apr 2021 11:21:52
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Statul ar trebui să despăgubească firmele pentru toate efectele ulterioare închiderii lor din cauza pandemiei şi sunt fanul despăgubirilor acordate cât mai mult sub formă de facilitate fiscală, a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Claudiu Năsui, ministrul Economiei.

„O societate liberă, în sensul liberal al termenului, deci una care este bazată pe proprietatea privată şi respectul proprietăţii private, trebuie să aibă totuşi şi pârghiile prin care să se apere de evenimente externe, cum ar fi război sau o pandemie. În contextul acesta, în care măsurile sunt liberticide, îşi găsesc o justificare măcar temporară. De asemenea, lucruri de tipul scheme de ajutor de stat şi altele de genul acesta - subvenţii - îşi găsesc justificarea în faptul că au un caracter de despăgubire.
 
Faptul că statul este cel care a obligat întreprinderi să se închidă înseamnă să statul este cel care cumva ar trebui să fie acolo ca să le despăgubească pentru toate efectele ulterioare ale acelei închideri. Practic, este un fel de aplicare a principiului "Poluatorul plăteşte", cel care a închis plăteşte şi acesta este statul român. Sunt fanul ideii ca aceste despăgubiri să fie date cât mai mult sub formă de facilitate fiscală, pentru că atunci ele cumva se vor regăsi pentru toată lumea, fără birocraţie, fără să trebuiască să bugetăm, să aşteptăm bani, să avizăm, să aprobăm, să luăm dosare la puricat", a afirmat Năsui, la un eveniment organizat de profit.ro, relatează Agerpres.
 
Ministrul de resort a subliniat, în acelaşi timp, că blocajele existente la momentul actual în ceea ce priveşte măsurile de sprijin pentru companii sunt cauzate de faptul că "măsurile acelea promise nu aveau finanţare europeană".
 
"Tot ceea ce e început continuăm. Ducem la bun sfârşit toate proiectele. Evident, că avem nişte probleme, nişte blocaje cu care am fost foarte deschişi şi foarte transparenţi şi care vin din faptul că măsurile acelea promise nu aveau finanţare europeană. Nu e suficient să dai un OUG în care spui să Uniunea Europeană ne va da bani ca Uniunea Europeană să-ţi dea bani. Pentru Uniunea Europeană trebuie să ai un contract de finanţare, lucru pe care aceste măsuri nu le-au avut şi de acolo întârzierile", a spus demnitarul.
 
Reprezentanţi din partea Băncii Naţionale a României (BNR), Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) participă, marţi, în cadrul videoconferinţei cu tema "Piaţa de Capital - Bursa în anul crizei sanitare şi al incertitudinilor economice", organizată de Profit.ro. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

dumitru bogdan
20.04.2021, 11:37:09

Pe acest principiu, statul ar trebui sa despăgubească și persoanele fizice pe care le-a obligat sa stea acasă și sa nu aibă venituri, închizând firmele unde lucrau. Patronul firmei are, oricum, alte mijloace financiare la îndemână fata de salariat. Deci societățile trebuie aparate de război sau pandemie, dar cetățenii cum sunt apărați? Dacă vine Rusia peste tine, cu cine lupți? Trimiți oameni la moarte pe front, dar despăgubești firmele care au de suferit din cauza războiului? A la guerre comme a la guerre. Unii profita, se îngrașă, alții dispar. Legea naturala a selecției.

Comandor Gherghisan
20.04.2021, 12:05:22

Suntem cumva actionari la diferite firme?

-1 (1 vot)
Robert Oppenheimer
20.04.2021, 12:00:44

Mai, Nasol, Asta-i comunism ce faci tu, in capitalism se declara faliment, ca de aia e economie libera de piata. Dar daca ai idei de astea, vezi ca pe la 8 mai e centenarul Partidului Comunist Roman. Sa nu intarzii la evenimentul fericit!

0 (2 voturi)
Florin Oprea
20.04.2021, 12:29:23

Puiule, pandemia a inchis. Punct, si de la capat. Asta e liberal? De dreapta?

imsi1 imsi1
20.04.2021, 12:33:24

Dupa ce firma s a inchis nu m ai exista pierdere sau castig si nici impozite de platit. Asa ca Nasui iar vorbeste sa se afle in treaba si arata ca habar n are de economia reala fix ca orice taietori de frunza USR ist. A vazut ca prostiile facute (blocarea unor proiecte scoaterea de la finantarea a creerii de pensiuni) au dus USR ul in clasa junk a politicii si acum revine cu ugu lugu. Ce sa ajuti la un restaurant care s a inchis ca era intr un spatiu inchiriat ? Omul a inchis a lichidat contractul de inchiriere, a concediat oamenii si le a mai dat din alimentele din magazie, tacamiri si farfurii si gata. Ce mobilier avea ori i l au cumparat altii la fel bucataria. Cel ce a ierdut a fost proprietarul spatiului care traia din chirii si care mai mult ca sigur face parte din USR. Deci pa astia ii vrea ajutati Nasui nasosul.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările