Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ne-am împrumutat cu peste 20 miliarde lei în 3 luni. Alo! Chiar nimeni nu face nimic?

15
22 Jan 2020 15:44:45
Marius Popescu

Scriu aceste rânduri încercând o judecată la rece a lucrurilor care animă economia românească în ultima vreme, însă, oricum am da-o sunt aspecte care nu prea se leagă şi o să încerc să le prezint schematic pentru o mai bună înţelegere

Odată cu schimbarea guvernării, în locul aroganţei lui Teodorovici a apărut tupeul lui Cîţu, acest senator PNL-ist de 47 de ani aflat la primul mandat, economist cu percepţii interesante. Descurajatoare este, însă, data naşterii lui Cîţu - 1 aprilie '72 - dar încă sperăm că totuşi nu e vorba de vreo păcăleală...
 
Tot descurajatoare este şi rata de creditare a statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice, instituţie controlată şi coordonată direct de Cîţu: în doar 3 luni, ne-am împrumutat cu mai bine de 20 miliarde lei, adică mult peste 1 miliard € lunar. 
 
Bine-bine, orice am crede şi oricât de tare ne-am amăgi, la un moment dat România trebuie să returneze banii ăştia (că doar aşa-i în viaţă), iar asta înseamnă că vor exista creşteri ale actualelor taxe şi impozite, dar şi introducerea unor noi dări către stat. Pe bune! Iar asta n-o spun eu, ci chiar consilierul lui Iohannis pe probleme economice, Cosmin Marinescu. (articol Capital)
 
O parte din împrumuturile lunilor noiembrie-decembrie-ianuarie:

- 755,5 mil lei de la bănci - emisiuni de obligaţiuni de stat - date B.N.R.
- 322,5 mil euro de la bănci - emisiuni obligaţiuni 
- 858 mil lei de la bănci - emisiune obligaţiuni de stat tip benchmark
- 5,9 mld lei - emisiuni de certificate de trezonerie cu discount
- 4,3 mld lei - emisiuni obligaţiuni
- alte 4,3 mld lei - emisiuni obligaţiuni de tip benchmark
- 1,6 mld lei - emisiuni obligaţiuni
Unele împrumuturi sunt finalizate, altele în licitaţie...
 
Ca o comparaţie, conform aceluiaşi Cosmin Marinescu, anii trecuţi PSD-ul se împrumuta cu circa 2,4 miliarde lunar, adică mai puţin de jumătate.
 
Ce se urmăreşte? De ce ne tot împrumutăm?

Există din ce în ce mai multe voci, atât din politică, cât şi din privat, care susţin ideea că se urmăreşte, de fapt, îndatorarea României la cel mai mare creditor mondial - F.M.I.

Totodată, asta ar face ca urmaşii Brătienilor să se relaxeze puţin şi să aibă o oarecare "garanţie politică", mergând pe premisa că există susţinere "de unde trebuie" pentru ca butoanele să fie în continuare apăsate "de cine trebuie".
 
Şi mai interesantă este opinia lui Daniel Zamfir (senator independent, preşedinte al Comisiei Economice), care spune în felul următor:

"ASTA-I PLANUL LOR!
România trebuie să ajungă cât mai repede la mâna F.M.I.! Guvernul băncilor şi al corporaţiilor îndatorează într-un ritm ameţitor România cu unicul scop de a preda finanţele în mâinile F.M.I. şi de a justifica, în acest fel, blocarea dublării alocaţiilor, majorarea salariilor profesorilor şi a pensiilor. Din nenorocire, ţara a încăput pe mâna globaliştilor..." (Facebook Daniel Zamfir)
 
Acum există un proiect de lege care reglementează împrumuturile pe care le contractează Ministerul de Finanţe. Cum? Când treci peste un anumit plafon, ai nevoie de abrobare în Parlament.
   
Terminând într-o notă pozitivă, las aici una dintre ultimele postări de pe Facebook ale lui Cîţu. Sătul de subiectul dezbătut intens, Ministrul Finanţelor Publice nu vrea să vorbească despre împrumuturi, ci despre reformele viitoare:
 
"Foarte curand:

- informatizarea ANAF si a MFP
- REFORMA aparatului administrativ
- solutii legislative pentru stimularea/atragerea investitiilor/investitorilor (Romania este foarte bine vazuta astazi de investitori)
#RomaniiTrebuieSaStie" (Facebook Florin Cîţu)
 
La vară cald! Doamne Ajută să fie bine, ca să nu fie rău...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

herr v.6.01
22.01.2020, 16:15:19

Stationarea prelungita in preajma Antenelor (1-3) dauneaza grav sanatatii.

+6 (14 voturi)
Bănăţanu v.2
22.01.2020, 17:37:54

Cât pe ce să vă întreb din ce zonă a comunicării politice ați apărut, domnule Popescu, da' m-am lămurit citind „caseta” de prezentare. Mă-ntreb de unde naiba tot apar consultanți experimentați ca dumneavoastră?

+6 (14 voturi)
miron miron
22.01.2020, 19:17:40

Domnule Marius Popescu, pe ce lume traiti? Daca economiea tarii creste cu 3-4 la suta si prin lege pensiile vor creste cu 40 la suta, alocatiile copiilor se dubleza , normal ca trebuie multi bani imprumutati. Nu mai pun la socoteala, pensii speciale, sute de mii de asistati sociali(care nu contribuie cu nimic la buget), o admistratie supradimesionata cu buget de la stat, armata, sanatate, invatamant, etc. Mai venim si cu o evaziune fiscala la toate nivelurile si o colectare proasta. Despre asta trebuie sa scrieti si sa combateti. Va spun eu unde merg, bani- IN BANCI. Cand ai o asa povara, imprumuti cand poti, altfel de asteapta incapacitatea de plata.

+3 (9 voturi)
Lucian Pufu
22.01.2020, 20:42:13

Hai sa-ti spun eu de ce, mai nene consutant de la PSD. Pentru ca ati marit tot ce plateste statul catre bugetari si banii s-au dus si se duc la Mercedes, BMW si in Dubai. Ati facut acel PNDL si ati dat bani la popii angajati consultanti la ministerul dezvoltarii ca, intre doua slujbe, sa asfalteze strazi si sa faca iluminat la sate cu becuri de sute de EUR/buc si altele asemenea. Ca sa platim cresterile astea, ne imprumutam, pricepi? Tot aia facea si guvernul PSD, ca nu aducea bani de acasa Dna Dancila "neconflictuala" lu' peste. Urmeaza si cresterea pensiilor promisa tot de PSD si apoi vine criza mondiala. Trebuie sa-ti mai spun ce urmeaza dupa aia? Dezastru' ma, in asta sunteti voi specialisti, voi si cu "aliatul" Tariceanu!

+5 (9 voturi)
andipanda
22.01.2020, 22:31:28

Caseta tehnica spune totul. Rest e pierdere de timp.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (15)