Ne aşteaptă un Crăciun trist: criză de porci şi de decoraţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Crescătorii de porci au traversat cel mai greu an, mulţi deja renunţând să mai crească animale pentru a le vinde în preajma Crăciunului. Preţul la cereale a crescut foarte mult, în timp ce focarele de pestă s-au răspândit în ultimele luni cu o repeziciune de speriat.

Mai mult, crescătorii nu reuşesc să-şi înregistreze la DSVSA exploataţiile conform noilor reguli, adică nu mai pot creşte mai mult de 5 porci dacă nu au înregistrată ferma la DSVSA şi nu respectă condiţiile impuse. Toate au dus la scăderea dramatică a numărului de suine crescute în gospodărie. 

„Anul ăsta porcul îl cumpărăm din supermarket. Vă daţi seama, preţul la porumb a crescut de la 0,85 lei/kg la 1,4 lei, noi cu cât să mai vindem porcul? Şi dacă ceri 15 lei în viu, asta înseamnă 21 lei în carcasă. De ce să ia de la noi şi să nu ia cu 15 lei din supermarket?“, spune Traian Gârtan, un fermier care anul trecut a vândut porci celor care au vrut neapărat să cumpere „de la ţărani“, însă pentru anul acesta nu are cereri.

Pesta este un alt motiv care a decimat efectivele. Şi mai grav este că politica dusă de DSVSA nu a fost în măsură să ţină în frâu epidemia de pestă porcină africană. „La noi în localitate s-a raportat un singur focar, dar lumea a tăiat pe capete peste tot, a vândut, cei care nu mai au animale în gospodărie au cumpărat, pentru că poate fi consumată, au aruncat resturile pe unde le-au aruncat, iar noi vrem să scăpăm de pestă. Oamenii n-au mai raportat, pentru că nu au toţi porcii crotaliaţi şi nu primeau despăgubiri. De scăpat, nu mai scăpăm“, mai spune crescătorul.

Probleme tocmai în China

Crăciunul de anul acesta va fi unul cumpătat nu doar din punctul de vedere al cărnii de porc. Consumatorii ar putea fi nevoiţi să scoată din buzunare mai mulţi bani pentru decoraţiunile specific Sărbătorilor de Iarnă, în contextul în care uzinele din Yiwu, China, cel mai mare centru mondial pentru producţia de reni de plastic, beculeţe şi alte ornamente de sărbători, sunt afectate de o criză de materii prime care le majorează costurile de producţie.

Potrivit Bloomberg şi transportul acestor produse se confruntă cu numeroase întârzieri în drumul lor spre rafturile magazinelor din Occident.

Responsabil pentru 80% dintre produsele de Crăciun, în valoare de 6,1 miliarde de dolari, pe care China le exportă anual, acest oraş, amplasat la aproape 300 de kilometri sud-vest de Shanghai, este un exemplu al provocărilor cu care se confruntă producătorii şi retailerii din întreaga lume pe măsură ce se apropie de sfârşitul unui nou an marcat de perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare.

De la mijlocul lunii octombrie, oraşul Yiwu a fost afectat de probleme în aprovizionarea cu electricitate, ceea ce i-a obligat pe producătorii să suspende producţia.

„Din cauza întârzierilor înregistrate pe mare şi în porturi, precum şi a majorării preţurilor la metale şi plastic, consumatorii vor trebui să plătească mai mult în acest an pentru decoraţiunile lor de Crăciun.”, spune Chen Jiang, proprietarul unei fabrici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite