Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Negocierile cu Exxon pentru Neptun Deep: Romgaz a primit un prim răspuns din partea americanilor

5
20 Apr 2021 14:19:08
Autor: Afrodita Cicovschi

Romgaz a anunţat că „s-a primit un prim răspuns la oferta de preluare a participaţiei ExxonMobil la proiectul gazelor de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră”, potrivit declaraţiilor făcute marţi de Răzvan popescu, directorul economic al companiei..

„Acest proiect (proiectul gazelor de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, n.r.) ar trebui, în mod normal, să crească foarte, foarte mult vizibilitatea acestei companii (Romgaz, n.r.) şi în cadrul Bursei de Valori şi faţă de investitorii români şi străini. Până la urmă, cred că investitorii se aşteaptă la rezultate. Foarte multe companii româneşti şi foarte multe companii de stat au anunţat proiecte bombastice pe care, până la urmă, nu le-au dus la capăt şi nu au avut o finalitate. Cred că cel mai important lucru este să demonstrăm prin fapte. Faţă de acest proiect, eu am venit cu foarte mare pasiune.
 
Mi s-a părut un proiect extrem de dificil şi de interesant. Din punct de vedere al unui "aquisition finance" considerăm că am făcut un prim pas foarte important prin depunerea ofertei. Din păcate, foarte multe detalii nu vă pot da pentru suntem, totuşi, într-o perioadă în care trebuie să păstrăm anumite limite ale confidenţialităţii, însă vă pot spune că a fost primit un prim răspuns şi există o interacţiune de foarte bun augur cu reprezentanţii Exxon (...) Din punctul meu de vedere, cred că cel mai bine ar fi să ne finanţăm în euro într-o piaţă europeană, mai ales din cauza nivelului mare de finanţare de care avem nevoie şi din cauza lichidităţii scăzute de pe pe piaţa locală", a spus Popescu, relatează Agerpres
 
Acesta a menţionat că Romgaz are nevoie să înlocuiască rezervele, iar România să aibă o rată foarte bună de înlocuire a acestor rezerve.
 
"Nu cred neapărat că cei de la Exxon au plecat din România strict pe această consideraţie (incertitudine legislativă, n.r.). Ei şi-au făcut foarte multe participaţii minoritare pe care le-au avut şi în Marea Nordului. Au încercat să restrângă foarte mult operaţiunile, mai ales că şi-au propus o ţintă foarte ambiţioasă de a fi "carbon neutral" în următorii zece ani. Dacă acest proiect (din Marea neagră, n.r.) va fi gândit pe etape, cred că am putea avea succes. Noi avem nevoie, ca şi companie, să ne înlocuim rezervele şi ca ţară să avem o rată foarte bună de înlocuire a rezervelor, care, în ultimii ani, din punctul meu de vedere, au fost foarte, foarte scăzute", a subliniat reprezentantul Romgaz.
 
Săptămâna trecută, directorul general al Romgaz, Aristotel Jude, declara, într-o conferinţă de presă, că societatea pe care o conduce este pregătită să preia participaţia ExxonMobil la proiectul gazelor de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, iar modalitatea de finanţare va fi una mixtă, formată din surse proprii şi surse atrase.
 
"La 31 martie am înaintat o ofertă de preluarea a participaţiei ExxonMobil în cadrul perimetrului Neptun Deep. Procedura este organizată printr-o bancă intermediară şi aşteptăm cât mai curând răspunsul. Dacă oferta noastră este considerată atractivă, vom proceda la negocierea contractului pentru preluarea acestei participaţii. Romgaz este pregătită să asigure prin intermediul unui consorţiu de bănci finanţarea necesară pentru realizarea acestui proiect. Deci, plata participaţiei o vom asigura atât din surse proprii, cât şi din duse atrase, condiţionat, desigur, de acceptarea ofertei", a spus Jude.
 
Acesta a subliniat faptul că Romgaz se gândeşte inclusiv la o emisiune de obligaţiuni.
 
În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Spre comparaţie, România a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi.
 
ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul vitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lucifer
20.04.2021, 14:33:46

Hmm, se pare că mai mare daraua ca ocaua, adică rezervele sunt cam mici raportate la costul investiţiilor. Mai ales că preţul gazelor a scăzut.

+1 (1 vot)
pathfinder
20.04.2021, 14:38:24

Pretul gazelor a scazut intre producatori si distribuitori. Din ce stiu, utilizatorul final plateste din ce in ce mai mult. Unde o fi diferenta? ;)

+1 (1 vot)
Amdo Odma
20.04.2021, 14:36:04

Acum Romania se zbate sa-si ia inapoi zacamintele. Bravos!

pathfinder
20.04.2021, 14:45:11

Nu se zbate nimeni. Decat prin Tiraspol. Dupa o masa cu urzici stricate.

Infractorul Burci
20.04.2021, 17:28:36

Asta este țeapa secolului, afacerea Bechtel este o găinărie măruntă pe lângă aceasta. Statul român a dat gratis acest perimetru pentru Exxon și acum în va răscumpăra cu cel puțin un miliard de dolari. Jaful cel mare va începe din acest moment, cum Romgaz nu are nici experiență și nici tehnologie pentru exploatarea zăcămintelor offshore, Exxon se va ocupa de acest aspect, va primi contractul pentru exploatare. Ce înseamnă asta? Că 95 la sută din valoarea acestor gaze se vor duce către firma "partenerului strategic". Nici măcar în Africa nu se mai practică acest tip de jaf. :))

Modifică Setările