Netcity: Scăderea tarifelor de acces la reţea cerută de ANCOM ar putea interfera cu prevederile contractului de concesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Netcity Telecom, compania care dezvoltă reţeaua subterană de internet din Bucureşti, consideră că scăderea tarifelor de acces la reţea propusă de autoritatea de reglementare în comunicaţii ar putea aduce atingere prevederilor din contractul de concesiune încheiat cu Primăria Capitalei pe 49 de ani.

„Netcity Telecom a luat cunoştinţă de conţinutul propunerii de proiect pentru reglementarea tarifelor serviciilor de acces la reţeaua metropolitană pentru fibră optică a Municipiului Bucureşti, publicate de ANCOM pentru consultare publică.  Reprezentanţii companiei vor analiza cu atenţie în perioada următoare efectele acestei propuneri şi se vor consulta cu reprezentanţii Primariei Municipiului Bucuresti şi ANCOM pentru a stabili în ce măsură termenii proiectului de Decizie interferează cu contractul de concesiune, aspect extrem de important în procesul de elaborare a Deciziei finale”, a comunicat marţi compania.

Redăm integral comunicatul:

"Reprezentanţii Netcity Telecom îşi exprimă încrederea că perioada de consultări publice se va încheia cu o Decizie a ANCOM care să asigure continuarea dezvoltării viitoare a proiectului Netcity, asa cum a fost aprobat de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Conducerea Netcity Telecom doreşte de asemenea să menţioneze faptul că investiţia în proiectul Netcity a fost şi este în totalitate privată şi se bazează pe tarifele şi condiţiile de acces la reţea deja reglementate prin Contractul de concesiune de lucrări publice, încheiat în parteneriat cu Autoritatea Contractantă, Municipiul Bucureşti, şi aprobat prin Hotărârea CGMB nr. 108 din anul 2008.

Managementul companiei consideră că investiţiile în infrastructură sunt vitale pentru creşterea şi dezvoltarea Bucureştiului, una dintre zonele metropolitane cu cea mai accelerată creştere din Uniunea Europeana. În consecinţă, orice decizie de modificare a cadrului de reglementare trebuie să ia în considerare nevoia de investiţii în infrastructura din Romania, dar şi aşteptările mediului de afaceri, care trebuie să îşi bazeze deciziile pe un cadru juridic şi de reglementare predictibil, în interesul consumatorilor şi participanţilor la piaţă". 

ANCOM a propus tarife reduse 

ANCOM a lansat în consultare publică modelul de calcul al costurilor serviciilor de acces oferite furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice şi tarifele maxime rezultate pe baza acestui model pentru accesul la infrastructura fizică a proiectului Netcity. 

Tarifele maxime practicate de NETCITY TELECOM nu vor depăşi:

- 75,97 euro/km/lună pentru serviciul Tubecity Transport;

- 3,02 euro/buc. pentru serviciul Tubecity Racord tip A (lungime maximă 20 metri);

- 10,87 euro/buc. pentru serviciul Tubecity racord tip B şi special (lungime peste 20 metri);

- 8,03 euro pentru serviciul de închiriere Branşament FTTB;

Tarifele maxime stabilite nu includ TVA.

Tarifele practicate în prezent pentru accesul la infrastructura Netcity

Tarifele practicate de NETCITY TELECOM sunt:

- între 85 şi 120 euro/km/lună pentru serviciul Tubecity Transport, în funcţie de gradul de utilizare;

- 10 euro/buc. pentru serviciul Tubecity Racord tip A;

- între 20 şi 50 euro/buc. pentru serviciul Tubecity racord tip B şi racord special;

- între 10 şi 15 euro pentru serviciul de închiriere Branşament FTTB, în funcţie de gradul de utilizare.

Furnizorii de cartier s-au plâns de tarifele abuzive ale Netcity

Furnizorii de internet au acuzat recent că dispar tot mai multe reţele de cartier în Bucureşti din cauza tarifelor abuzive de acces la reţeua Netcity şi a lipsei de intervenţie a ANCOM, scrie Hotnews.

30-40% din cheltuiala furnizorilor mici şi mijlocii de internet este cu tarifele abuzive de acces în reţeaua subterană de fibră optică Netcity, acesta fiind şi principalul motiv pentru care foarte mulţi operatori au dispărut din piaţă, au precizat luna trecută oficialii a două asociaţii de furnizori de internet, respectiv ANISP şi Interlan.

Aceştia reclamă faptul că de aproape 2 ani de zile, arbitrul telecom putea da o decizie care să impună reglementarea tarifelor de acces la Netcity şi nu a făcut-o. "ANCOM a început să reglementeze tarifele de acces la reţeaua subterană a RCS&RDS din Oradea, în condiţiile în care Netcity a fost primul proiect de reţea subterană din ţară, un etalon, iar operatorii de internet din Bucureşti suferă pierderi.', a spus Cătălin Cuturela, preşedinte ANISP.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite