Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Nici kilogramul nu mai e ce-a fost. Noile definiţii mondiale pentru sistemele de măsurare au intrat în vigoare luni

5
20 May 2019 13:25:23
Autor: Afrodita Cicovschi

Noile definiţii mondiale pentru kilogram, amper, kelvin şi mol au intrat luni în vigoare, după ce, în noiembrie 2018, au fost aprobate noile reguli de stabilire a sistemelor de măsurare, pe baza unor calcule care iau în considerare constante fundamentale.

Noul Sistem Internaţional de Unităţi (SI) a fost aprobat în noiembrie 2018, la Versailles, în apropiere de Paris, de Conferinţa generală pentru măsuri şi greutăţi, creată la sfârşitul secolului al XIX-lea şi care se reuneşte o dată la 4-6 ani, potrivit latimes.com.
 
Reprezentanţi din 60 de ţări au adoptat atunci o "decizie istorică" în favoarea redefinirii Sistemului Internaţional de Unităţi (SI), modificând astfel definiţiile mondiale pentru kilogram, amper, kelvin şi mol.
 
Anterior, obiectul pe baza căruia se stabilea definiţia masei era un cilindru fabricat în 1879, dintr-un aliaj de platină (90%) şi iridiu (10%). Fostul prototip internaţional al kilogramului este păstrat într-o cameră etanşă de la sediul BIPM (Bureau international des poids et measures) din Sèvres, în apropiere de Paris. Kilogramul, ca unitate de măsură a masei, era definit ca egal cu masa prototipului în Sistemul Internaţional. Cum obiectul original era considerat de o importanţă uriaşă, specialiştii au folosit mai multe copii ale acestuia.
 
Problema a fost că, cel mai recent când a fost comparat cu aceste copii de lucru, kilogramul original s-a dovedit un pic mai greu decât acestea (5/100 de milioane mai greu). Explicaţia era că fiecare copie pierde câţiva atomi de metal de câte ori este aşezată pe un cântar.
 
Variaţiile de masă pot fi lipsite de importanţă pentru omul de rând, dar pot deveni problematice, de exemplu, în domeniul dezvoltării tehnologiilor cuantice.
 
De luni, kilogramul va fi definit pornind de la constanta lui Planck din fizica cuantică.
 
De asemenea, kelvin (unitatea de măsură pentru temperatură) va fi redefinit pe baza constantei lui Boltzmann, amperul (unitatea pentru măsurarea curentului electric), pe baza sarcinii electrice a unui proton, în timp ce molul (cantitatea de substanţă) va fi definit pe baza constantei lui Avogadro.
 
Originile sistemului metric datează de la revoluţia franceză la sfârşitul anilor 1700. La acea vreme, în Franţa au fost utilizate 250 000 de unităţi de măsură diferite, ceea ce a fost o mare provocare pentru comerţ. Noul sistem a fost conceput pentru a fi raţional şi universal, cu unităţi bazate pe proprietăţile naturii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Galeriu Crestinu
20.05.2019, 15:30:11

...."manipuleaza" astia ca si "ocaua lui CUZA VODA".....

0 (2 voturi)
Realist
21.05.2019, 13:11:51

Sunt 2 chestiuni de subliniat tangente la aceasta stire (veche, ce-i drept) - una sociologica si una privind realitatea fizica : 1. marimile standardizate (standardele in extenso) reprezinta combustibil al dezvoltarii economice si sunt un liant intre popoarele lumii; 2. lumea e facuta din ... caramizi : energia este cuantificata, spatiu-timp este cuantificat, etc !

-1 (1 vot)
G George
20.05.2019, 16:01:42

Comentariu considerat abuziv.

G George
20.05.2019, 16:03:31

Comentariu considerat abuziv.

A4___ A4___
20.05.2019, 23:26:23

stire veche de la inceputu anului..................

-1 (1 vot)