Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Nicolae Ciucă, despre facturile la energie: Vor fi refăcute. Nu se percep penalităţi

2
11 Jan 2022 15:50:18
Autor: Afrodita Cicovschi

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi o serie de noi măsuri venite în sprijinul consumatorilor afectaţi de scumpirea energiei, precizând că facturile vor fi recalculate şi nu se vor percepe penalităţi.

„Pentru garantarea eficienţei  măsurilor de protecţie a cetăţenilor - consumatori casnici -, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate.  Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi NU vor fi purtătoare de penalităţi”, a spus premierul.

Redăm integral declaraţia premierului:

„Am convocat astăzi o şedinţă cu miniştrii Finanţelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului si Turismului, Mediului şi  preşedintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populaţiei şi a inteprinderilor de efectele creşterii preţurilor la energie. 

Românii au nevoie de garanţii privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică şi gaze naturale.

 În acelaşi timp, sunt necesare şi măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creşterea preţurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creşterea rezilienţei economice şi la menţinerea locurilor de muncă pentru români.
 
Pentru garantarea eficienţei  măsurilor de protecţie a cetăţenilor - consumatori casnici -, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate.  Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi NU vor fi purtătoare de penalităţi. 
 
De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de  până la 300 Kwh  vor beneficia de o  nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum.
 
În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie si le vom menţine active până la data de 1 iulie.
 
Vom reduce costul energiei electrice  la consumator prin  compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale.
 
Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie.
 
Protejarea cetăţeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc şi vom dispune măsuri în consecinţă. Este însă foarte important să înţelegem că toate aceste măsuri necesită coerenţă şi coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem.
 
Voi prezenta aceste toate măsuri în următoarea şedinţă a coaliţiei”

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Adrian Foanɡă
11.01.2022, 16:39:29

Incompetenti in asa hal incat nici niste amarate de facturi compensate nu au reusit sa faca bine din prima.

-32 (32 voturi)
mircea miricioiu
11.01.2022, 16:52:27

asa arata, asuns dupa o masca, statul-esec, statul esuat. ascuns dupa cuvinte goale, sforaitoare, politicianiste, ce suna a caprareala. de fapt, este asa cum chiar iohanis, l-a definit. sa ne traiasca, ca noi ii alegem si nici nu iesim in strada. vino nicule de mai convoaca un miting, poate ne adunam mai multi.

+1 (1 vot)
Modifică Setările