Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Nicolae Ciucă, despre situaţia de la Azomureş: Analizăm care sunt motivele pentru care s-a intrat în această perioadă de oprire a producţiei şi vom găsi soluţii

3
7 Dec 2021 12:31:40
Autor: Melania Agiu
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, marţi, că specialiştii analizează motivele pentru care Azomureş a intrat într-o perioadă de oprire a producţiei şi vor fi găsite soluţii pentru ca activitatea să fie reluată.

Întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, despre situaţia de la Azomureş, premierul a transmis:
 
„Am discutat această problemă încă de la finele săptămânii trecute, am discutat cu ministrul Energiei, am discutat cu ministrul Agriculturii pentru că producţia de la Azomureş este foarte necesară producătorilor agricoli. De asemenea, ieri am avut o discuţie pe acest subiect, rămânând ca factorii de răspundere să continue să analizeze care este realitatea, care sunt motivele reale pentru care s-a intrat în această perioadă de oprire a producţiei şi desigur împreună vom găsi soluţii. Nu pot să vă spun acum ce vom face pentru că se analizează”, a explicat Nicolae Ciucă, potrivit News.ro. 
 
La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat în aceeaşi conferinţă de presă, că Azoremuş şi-a mutat reviziile din vară în această iarnă pentru a preîntâmpina această turbulenţă pe piaţa gazelor naturale.  
 
„Azomureş funcţiona la jumătate din capacitate, funcţiona doar cu linia 4 pentru că a fost un accident la Azomureş pe linia 3, funcţiona la jumătate din capacitate. Contractul lor de gaze la un preţ foarte bun expira la 31 decembrie şi au luat decizia să oprească pe o periodă de o lună sau două luni şi să îşi mute reviziile care erau planificate în vară tocmai pentru a preîntâmpina această turbulenţă pe piaţa gazelor naturale să o mute în perioada aceasta de iarnă”, a explicat ministrul Energiei. 
 
Cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, Azomureş din Târgu Mureş, a anunţat luni că se confruntă cu o situaţie excepţională din cauza preţului foarte mare la energie, gaz natural şi energie electrică. Acest lucru determină începerea pregătirilor pentru oprirea temporară a activităţilor de producţie.
 
Directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, declară că „nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă.
 
Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administraţie, nu are efecte imediate asupra angajaţilor. Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanţă ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza şi menţine în funcţiune echipamentele critice şi vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicaţi. Ne aşteptăm ca lunile ianuarie şi februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depăşim, deşi situaţia incertă pe piaţa gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022.” 
 
Citeşte şi: Ministrul Agriculturii, după ce Azomureş a anunţat că opreşte producţia de îngrăşăminte: Căutăm soluţii pentru a limita scumpirea produselor agricole

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Pisicul Tunetului
7.12.2021, 12:49:05

Jos UE!...pana si URSS, dupa ce-a cazut Stalin si apoi revolta Ungurilor si apoi primavara de la Praga au inteles sa fie mai Comunisti cu fatza umana..

-1 (1 vot)
Ionel Marcu
7.12.2021, 13:07:10

Păi, Pisi, scumpirea gazului nu vine de la UE ci tocmai de la rușii tăi cu față umană!

Decebal Burebista
7.12.2021, 13:41:27

"scumpirea gazului nu vine de la UE ci tocmai de la rușii tăi cu față umană!"...greşit!!! mărculoiule, documentează-te...nu băga capu'nisip...

+1 (1 vot)
Modifică Setările