Nicolescu: O problemă în alimentarea cu gaze a populaţiei din România e exclusă. Sperăm să se soluţioneze rapid disputa dintre Rusia şi Ucraina pe tema gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia României nu va fi afectată de sistarea livrărilor de gaze ruseşti spre Ucraina, întrucât există suficiente gaze înmagazinate în depozitele subterane, iar producţia depăşeşte consumul, a declarat într-un comunicat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

„Am avut în această dimineaţă (luni - n.r.), împreună cu operatorul de transport gaze naturale, Transgaz Mediaş, o analiză a situaţiei, iar, din datele primite, rezultă că avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, în ultima lună şi, inclusiv, în prezent, producţia internă a României depăşeşte consumul naţional, ceea ce ne ajută foarte mult. Şi, să nu uităm, că vin luni de vară, în care consumul scade natural“, a spus Nicolescu în comunicat.

Grupul rusesc Gazprom, de la care România importă indirect gaze naturale, a anunţat luni că a avertizat Comisia Europeană în legătură cu „posibile perturbări“ în aprovizionare, în cazul în care Ucraina, căreia Rusia a decis să înceteze să-i mai furnizeze gaze neplătite în avans, prelevează gaze din volumele aflate în tranzit, relatează AFP.

Potrivit Gazprom, compania ucraineană Naftogaz "este obligată să garanteze tranzitul" către Europa.

Aproximativ 15% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeană tranzitează teritoriul ucrainean. Alte dispute între Moscova şi Kiev pe tema gazelor naturale au dus la perturbări ale alimentării consumatorilor din blocul comunitar, în anii 2006 şi 2009.

În cazul în care situaţia de conflict dintre Rusia şi Ucraina se prelungeşte, România are un plan de măsuri, potrivit Departamentului pentru Energie.

„Guvernul dă asigurări că o problemă în alimentarea cu gaze naturale a populaţiei din România este exclusă nu numai acum, dar şi în lunile de iarnă. Dar, cu toate acestea, sperăm ca această dispută dintre Rusia şi Ucraina pe tema gazelor să se soluţioneze cât mai rapid“, a mai spus Nicolescu.


Citeşte şi:

În negocierile ruso-ucrainene privind preţul la gaze, Putin trece la ameninţări

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri că suma de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale este ultima ofertă pe care Rusia o face Ucrainei şi a ameninţat că trece la "altă fază" în cazul în care Kievul refuză, relatează AFP.

Rusia şi Ucraina nu s-au înţeles asupra preţului la gaze

După opt ore de negocieri, Moscova şi Kievul nu au reuşit aseară să ajungă la un compromis în privinţa preţului gazelor naturale şi asupra unei scheme de achitare a datoriilor pe care Ucraina le are la Rusia.

Care este planul Poloniei de a scădea influenţa Gazprom în Europa

Realizarea unei pieţe energetice comune, solidaritatea între statele membre, creşterea puterii de negociere în privinţa importurilor de resurse naturale, reevaluarea cărbunelui, exploatarea gazelor neconvenţionale şi importul de petrol şi gaze prin terminale specializate sunt principalii piloni pe care Polonia mizează pe termen mediu şi lung pentru asigurarea securităţii la nivel european.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite