Nicuşor Dan: Legea offshore trebuie retrimisă Parlamentului pentru a majora procentul de câştig al statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Nicuşor Dan, fost preşedinte USR, a cerut preşedintelui României să retrimită Legea offshore în Parlament pentru a majora procentul de câştig al statului român, care este foarte mic în comparaţie cu alte state europene care au rezerve similare.

„În baza Legii Off-shore votate în Parlament, statul român şi companiile care exploatează gazul din Marea Neagră îşi împart câştigurile în proporţie de 50-50%. Astfel, statul român obţine cel mai mic câştig din exploatarea gazelor, comparativ cu alte state europene, care au rezerve similare”, consideră deputatul Nicuşor Dan, precizând că a solicitat „preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită Legea off-shore în Parlament pentru a majora procentul de câştig al statului român şi pentru a avea o dezbatere serioasă, bazată pe studii comandate de stat şi nu de companiile interesate în exploatarea gazelor, aşa cum s-a întâmplat până acum”.

Conform calculelor bazate pe studiile făcute de companii, noua Lege împarte câştigurile între statul român şi companii, în proporţie de circa 50%-50%. „În celelalte ţări europene procentul de câştig al statului este mult mai mare, în Norvegia ajunge la aproape 80 %, iar în Marea Britanie la 60%”, a afirmat Nicuşor Dan.

Imagine indisponibilă

„Consider că şi România trebuie să câştige mai mult din exploatarea gazelor din Marea Neagră şi că procentul de câştig trebuie să fie în marja profitului celorlalte ţări europene care au rezerve similare de gaze. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că în baza Legii votate în Parlament, pe măsură ce creşte cantitatea de gaze exploatate de companii, creşte şi profitul acestora, în detrimentul profitului statului român. Vorbim de miliarde de euro, bani importanţi pentru economia naţională şi pentru dezvoltarea ţării, bani la care nu trebuie să renunţăm atât de uşor. De aceea e foarte important ca legea să se întoarcă în Parlament şi să votăm o majorare a procentului de câştig al statului român, pe baza unor studii serioase comandate de statul român, care să arate rezervele din Marea Neagră, cheltuielile estimate cu exploatarea gazelor, cu forţa de muncă. E nevoie de asemenea de un studiu care să arate regimul de taxare al acestor activităţi şi în alte ţări care au rezerve similare de gaze. În acest sens, am solicitat Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor să facă o analiză comparativă a legilor din mai multe ţări europene privind exploatarea gazelor, pentru a vedea exact cum taxează alte state şi ce profituri obţin. După ce vom avea aceste studii şi vom face o dezbatere serioasă în Parlament pe marginea lor, abia atunci vom putea vorbi despre un vot responsabil legat de exploatarea gazelor din Marea Neagră”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

În urmă cu două săptămâni, Ministerul Finanţelor Publice anunţa că va da cu siguranţă o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii offshore, dar în toamnă, după ce preşedintele o va promulga şi ea va fi publicată în Monitorul oficial.

Principalele probleme ridicate sunt referitoare la modificările de ordin fiscal aduse de ultima variantă a Legii offshore. Printre altele, aceste modificări se referă la:

• Prevederile privind creditul fiscal (care ar fi reprezentat o garanţie a stabilităţii cadrului fiscal) au fost eliminate;

• Se introduce o impozitare progresivă a veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore. Cotele variază între 15% şi 50%, în funcţie de nivelul preţului pe MWh practicat; 

• Se introduce posibilitatea deducerii investiţiilor în segmentul upstream, în limita maximă de 60% din totalul veniturilor suplimentare;

• Vânzarea gazelor naturale din perimetre offshore va trebui să se realizeze în proporţie de 50% pe piaţa românească.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite