Constantin Niţă: Licitaţia pentru construirea hidrocentralei Tarniţa va avea loc în luna februarie. Autorităţile locale să se pregătească de exproprieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroecentrala de la Tarniţa va remedia dezechilibrele induse de producţia intermitentă a eolienelor
Hidroecentrala de la Tarniţa va remedia dezechilibrele induse de producţia intermitentă a eolienelor

Proiectul de construire a hidrocentralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj, va fi scos la licitaţie în luna februarie, a anunţat, luni, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. El a cerut autorităţilor locale să ia măsuri pentru exproprierea terenurilor din zona respectivă.

Oficialul a menţionat că în termen de două-trei săptămâni va fi finalizat caietul de sarcini şi studiul de fezabilitate pentru proiectul Tarniţa - Lăpuşteşti.

Fără garanţii de stat

„Principalul obiectiv pentru sistemul energetic naţional este realizarea hidrocentralei de la Tarniţa - Lăpuşteşti. Probabil în două-trei săptămâni consultantul Deloitte va finaliza caietul de sarcini şi studiul de fezabilitate şi în cursul lunii februarie vom scoate la licitaţie acest obiectiv important. Am cerut autorităţilor ocale să avem o situaţie clară cadastrală a terenurilor din zonă, pentru că acele terenuri vor trebui expropriate, evaluate, astfel încât partenerii care vor câştiga licitaţia să aibă toate detaliile necesare. Am semnat un memorandum cu un partener din China pentru realizarea lui, respectăm principiul european al transparenţei şi, de aceea, scoatem proiectul la licitaţie. Alături de partenerul chinez ar putea să apară şi alţi investitori interesaţi, cu condiţia care va fi prinsă în caietul de sarcini, că statul român nu va acorda garanţii guvernamentale“, a spus Niţă.

Proiectul de la Tarniţa – Lăpuşteşti se va întinde pe o suprafaţă de 205 hectare, costul investiţiei se ridică la circa 1,3 miliarde de euro, durata lucrărilor fiind estimată la 7 ani.

Ambasadorul Chinei în România, Yuzhen Huo, declara, vineri, la Cluj-Napoca, la finalul unei întâlniri cu primarul Emil Boc, că guvernele român şi chinez acordă o importanţă deosebită implementării proiectului de construire a hidrocentralei de la Tarniţa.

Toţi producătorii de stat vor participa

Compania de proiect care ar urma să construiscă hidrocentrala Tarniţa ar putea fi formată, într-o primă fază, din toţi marii producători de energie detinuţi de stat. Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, afirma recent că societatea pe care o conduce va participa, împreună cu Romgaz şi Complexul Energetic Hunedoara la realizarea noii construcţii. Alături de acestea vor participa şi Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, care şi-au arătat interesul mai demult. Nuclearelectrica doreşte să participe cu un pachet minoritar de titluri, în perspectiva realizării reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Reprezentanţii statului român au avut discuţii cu oficialii companiei Sinohydro din China pentru atragerea în acest proiect. Ideea construcţiei hidrocentralei de la Tarniţa datează din timpul regimului comunist.

Mai puteţi citi:

Banii chinezilor, pe mâna unui politruc traseist

Veşnic perdant în politică, indiferent de partidul în care a fost,  dar şi în afaceri, ieşeanul Dan Cârlan a dat lovitura vieţii: va gestiona un proiect uriaş, Hidrocentrala Tarniţa, unde chinezii vor investi 1,2 miliarde de euro, prin firma Sinohydro Corporation.

Chinezii garantează realizarea hidrocentralei de 1 miliard de euro de la Tarniţa

Compania de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj, a semnat astăzi o scrisoare de confort cu compania chineză Sinohydro Corporation în vederea realizării investiţiei estimate la un miliard de euro, care ar aduce 4.000 de joburi noi. O astfel de scrisoare garantează executarea unei obligaţii de către un debitor.

Centrala de la Tarniţa, o „himeră“ pe cale de a se realiza

Proiectul centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa este vechi încă de pe vremea când Nicolae Ceauşescu plănuia construcţia de reactoare nucleare la Cernavodă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite