Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Noi bonusuri pentru românii bun-platnici: cât vor primi de la ANAF cei care-şi plătesc taxele la timp

5
14 Sep 2019 19:08:59
Autor: Afrodita Cicovschi

Preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a anunţat sâmbătă că a elaborat un proiect de act normativ cu ajutorul căruia românii care-şi plătesc la timp dările către stat vor fi premiaţi.

"Am realizat studiul de impact pe acest segment al celor care îşi plătesc impozitele şi taxele la timp. Am identificat contribuabilii care se regăsesc în situaţia de a putea fi premiaţi. Reprezintă un număr semnificativ. A fost creionat proiectul de act normativ care reglementează două aspecte: cum avem aşa-zisa listă neagră, vom avea trimestrial, în acelaşi ritm, lista albă, iar pe de altă parte proiectul de act normativ vizează acordarea unui bonus de 3% din sumele achitate integral şi la termen de către bunii plătitori", a afirmat Călugăreanu la Antena 3.
 
Proiectul prevede două posibilităţi: fie acordarea anuală a acestui bonus, fie acordarea acestuia la fiecare termen de plată.
 
"Proiectul prevede două posibilităţi: fie acordarea anuală a acestui bonus - şi eforturile sunt de a aplica acest act normativ începând cu 1 ianuarie 2020 -, fie ca la fiecare termen de plată să fie acordat acest bonus. Aici sunt două abordări. În gândirea noastră a fost procentul aplicat la suma respectivă, suma integral declarată şi achitată însă în curând acest proiect va fi supus unei largi dezbaterii publice şi vom ţine seama de toate propunerile ce vor fi formulate", a dat asigurări Mirela Călugăreanu.
 
În privinţa listei negre, aceasta a fost eliminată în cazul persoanelor fizice, din cauza unor probleme ale ANAF.
 
"A fost reglementată problema listei negre în cazul persoanelor fizice, în sensul că s-a eliminat această obligaţie, mai ales că trebuie să recunoaştem că în evidenţa fiscală care priveşte persoanele fizice au fost o serie de probleme din interior şi atunci s-a eliminat obligativitatea de a pune pe lista neagră persoanele fizice.
 
Ideea este că de aceea am simţit nevoia să creăm un instrument pentru bunii plătitori, pentru că pentru persoanele fizice şi juridice care s-au confruntat cu dificultăţi financiare reale s-a aprobat Ordonanţa 6 care prevede două categorii de măsuri: contribuabilii care aveau datorii la 31 decembrie 2018 restante şi care nu au avut posibilitatea şi nici nu au în perioada următoare posibilitatea de a le achita în termen scurt pot accesa planul de restructurare cu un termen de aplicare pe 7 ani.
 
Sunt acolo o serie de facilităţi care conduc la reduceri de până la 50% din aceste datorii şi anularea accesoriilor. De asemenea, important este faptul că pentru cei care-şi achită obligaţiile fiscale restante la 31 decembrie 2018 până la data de 15 decembrie 2019 se aplică mecanismul anulării integrale a dobânzilor şi penalităţilor", a explicat ea.
 
Şeful ANAF a menţionat că grupul ţintă pentru aceste măsuri este de peste 460.000 de companii.
 
"Noi am organizat în acest scop întâlniri numeroase la care au participat peste 3.000 de contribuabili care au apreciat această măsură şi am notificat tot grupul ţintă care este de peste 460.000 de companii", a precizat Călugăreanu.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Smeritu Pahomie
14.09.2019, 19:26:53

Modelul American n-are asa bonusuri.....dar pe rau-platnici-i prajeshte de nu se vad...!....penalitatile cu dobanda zilnica dor cel mai tare.....

-3 (3 voturi)
Carmen Florea
15.09.2019, 11:30:23

Şi aia care pârâsesc America pe plan terestru prin Mexic cum o sa-i prejeascâ fiscul americanoid ???

+1 (1 vot)
foarte atent
14.09.2019, 19:35:40

bun-platnicii 3%, rau-platnicii 100% !! cum o fi mai bine?!

+2 (4 voturi)
Carmen Florea
15.09.2019, 11:30:56

100% variamta a doua 👍👍

+1 (1 vot)
voy steff
15.09.2019, 14:43:21

Buni platnici o felicitare scrisa, rau platnici o recomandare " mai stai un an sa ne dai bani mai multi" ! :)

Modifică Setările