Noi etichete pentru electrocasnice: Cum recunoşti un produs reclasificat şi câţi ani îţi asigură producătorii piesele de schimb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

O versiune complet nouă a etichetei energetice a UE, recunoscută pe scară largă, este obligatorie începând de luni, 1 martie 2021, în toate magazinele şi la toate punctele online de vânzare cu amănuntul.

Noile etichete se vor aplica iniţial unui număr de patru categorii de produse – frigidere şi congelatoare, maşini de spălat vase, maşini de spălat rufe şi televizoare (precum şi alte monitoare externe). Vor urma etichete noi pentru becuri şi lămpi cu surse de lumină fixe la 1 septembrie, iar în anii următori se vor adăuga şi alte produse.

Având în vedere că tot mai multe produse obţin clasificarea A+, A++ sau A+++ conform scării actuale, cea mai mare schimbare este revenirea la o scară mai simplă A-G. Aceasta este mai strictă şi este concepută astfel încât foarte puţine produse să poată obţine iniţial clasificarea „A”, ceea ce permite includerea unor produse mai eficiente pe viitor. Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate actualmente pe piaţă vor fi acum etichetate în mod specific ca „B”, „C” sau „D”. Pe etichete va fi inclusă o serie de elemente noi, inclusiv codul QR care face legătura cu o bază de date paneuropeană, permiţându-le consumatorilor să găsească mai multe detalii despre produs.

Tot la 1 martie va intra în vigoare o serie de norme privind „proiectarea ecologică” – îndeosebi referitoare la posibilitatea de reparare şi la necesitatea ca producătorii să asigure disponibilitatea pieselor de schimb timp de mai mulţi ani după ce produsele ies de pe piaţă.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „Eticheta energetică iniţială s-a dovedit a avea mare succes, întrucât datorită ei o gospodărie medie din Europa a putut economisi mai multe sute de euro pe an, iar societăţile au fost motivate să investească în cercetare şi dezvoltare. Până la finele lunii februarie, peste 90 % dintre produse au fost etichetate cu A+, A++ sau A+++. Noul sistem va fi mai clar pentru consumatori şi prin intermediul său întreprinderile vor putea continua să inoveze şi să vină cu produse şi mai eficiente. Se reduc în acest mod şi emisiile noastre de gaze cu efect de seră.” 

Pe lângă reclasificarea clasei de eficienţă energetică a produsului în cauză, s-a schimbat şi aspectul noii etichete, care conţine icoane mai clare şi mai moderne. La fel ca şi etichetele anterioare, etichetele reclasificate indică mai mult decât clasa de eficienţă energetică. În cazul unei maşini de spălat rufe, de exemplu, etichetele permit aflarea, dintr-o privire, a numărului de litri de apă pe ciclu de spălare, a duratei ciclului de spălare şi a consumului de energie, astfel cum sunt măsurate de un program standardizat.

O altă schimbare semnificativă este introducerea unui cod QR în partea din dreapta sus a noilor etichete. Scanând codul QR, consumatorii pot găsi informaţii suplimentare despre modelul de produs, cum ar fi date despre dimensiuni, caracteristici specifice sau rezultate ale testelor, în funcţie de aparat. Toate aparatele de pe piaţa UE trebuie înregistrate în noua bază de date paneuropeană - baza de date europeană a produselor pentru etichetare energetică (EPREL). Se va facilita astfel şi mai mult compararea unor produse similare în viitor.

etichete energetice UE 1 martie 2021

Pe lângă noile norme privind etichetarea energetică, există şi regulamente noi corespunzătoare privind proiectarea ecologică care intră în vigoare la 1 martie 2021. Acestea se referă în special la cerinţele minime de eficienţă actualizate şi consolidează drepturile consumatorilor de a repara produsele, sprijinind totodată economia circulară.

Producătorii sau importatorii vor fi de acum obligaţi să pună o serie de piese de schimb esenţiale (motoare şi perii de motor, pompe, amortizoare şi suspensii, tamburi de spălare, etc.) la dispoziţia reparatorilor profesionişti timp de cel puţin 7-10 ani după ce ultima unitate dintr-un anumit model a fost introdusă pe piaţa UE.

Pentru utilizatorii finali (consumatorii care nu sunt reparatori profesionişti, însă cărora le place să facă singuri reparaţii), producătorii trebuie să asigure disponibilitatea pieselor de schimb timp de mai mulţi ani după ce un produs a fost scos de pe piaţă - produse precum uşi, balamale sau garnituri, adecvate pentru bricolaj. Timpul maxim de livrare pentru toate aceste piese trebuie să fie de 15 zile lucrătoare de la plasarea comenzii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite