Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Noi modificări la legea pensiilor: ce se întâmplă în cazul în care pensia este calculată greşit

3
7 Apr 2021 17:59:10
Autor: Afrodita Cicovschi

Camera Deputaţilor, care este for decizional, a adoptat miercuri, cu o abţinere, propunerea legislativă pentru completarea articolului 107 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care reglementeazîă ce se întâmplă în cazul greşelilor de calcul.

Propunerea legislativă, iniţiată de Florin Roman, vizează completarea Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reglementării unei excepţii de la regula privind termenul general de prescripţie pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului de pensie a sumelor neplătite de către organul administrativ competent din cauza unei erori materiale intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, potrivit Agerpres
 
Potrivit unui amendament, "prin excepţie de la prevederile alin. (2), în cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă".
 
Potrivit articolului 107, alineatul (1) din Legea nr. 263/2010, în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire. Alineatul (2) al articolului 107, la care face referire amendamentul adoptat de deputaţi, prevede că "sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor".
 
Deputatul PNL Florin Roman a precizat, la finalul votului, că, graţie acestei legi, "nimeni nu trebuie să se mai teamă că o pensie calculată greşit va fi mai mică".
 
"Vă mulţumesc tuturor pentru votul de astăzi şi e important să transmitem acest mesaj de la tribuna Parlamentului, ca fiecare pensionar să ştie că nimeni nu-l mai poate păcăli sau nimeni nu-i mai poate tăia din pensie în mod greşit", a arătat Roman.
 
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Fu Tien Zbang
7.04.2021, 18:28:22

zău? și de unde știe rumânul că pensia lui a fost „calculată” greșit.ha?

+1 (3 voturi)
Tomescu Tom
7.04.2021, 18:30:17

Mai pensionați voi pe bandă .. la 40 și ceva de ani tot felul de speciali, care se pare că se înmulțesc ca virușii.. Și când o persoană activă va trebui să susțină ..3-4-5-6 pensionari .. ce relevanță va mai avea calculul greșit al unei sume de bani pe care oricum nu mai are cine să ți-o asigure ? Ironic este că în România ..cu cât muncești mai puțin cu atât ai pensia mai mare .. :))) Deja sunt și rețete consacrate care te învață ce să faci ca să fii unul dintre fericiții beneficiari ..

-2 (4 voturi)
Mihai Popescu
7.04.2021, 20:22:35

Inca o dovada ca statul are grije de cetatenii lui. Am o pensie speciala de 9.000 lei/luna si voi incerca sa vad daca s-a gresit ceva la calcul si poate mai o mareste asa pe la vreo 10.000 lei/luna. Asa ar fi corect !

-5 (5 voturi)
Modifică Setările