Noi modificări privind darea în plată, legate de cursul valutar aplicabil creditelor ipotecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O creştere mai mare de 50% pe o perioadă de cel puţin 90 de zile a cursului valutar ar putea da debitorilor dreptul să obţină darea în plată în instanţă sau reconfigurarea termenilor împrumutului.

Amendamentul a fost publicat în Raportul comisiilor senatoriale pe legea dării în plată pe site-ul Senatului, în forma în care va merge în plen. Modificărea majorează creşterea de curs valutar de la 20% cât era în legea iniţiată de PSD-istul Daniel Zamfir, la 50%.

Astfel, reprezintă impreviziune următoarele situaţii:

„a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei credituiui, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 50% faţăde data încheierii contractului de credit. 

În vederea calculării procentului de 50% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit.

Disproporţia de minim 50% între cursul de schimb iniţial şi cel contemporan notificării de dare în plată trebuie să subziste până la data notificării de dare în plată, dar nu mai puţin de 90 de zile. 

Perioada de minim 90 de zile trebuie să fie neîntreruptă; 

b) în cazul in care costul total al creditului (DAE) a crescut cu cel puţin 50% faţă de nivelul din data contractării creditului. Dispoziţiile de la lit a) se aplică în mod corespunzător”, se arată în raport.

Amendamentele înlocuiesc forma iniţială a legii, contestată la Curtea Constituţională, care a desfiinţat textul pentru multiple nereguli. 

CCR a stabilit că evoluţia gradului de îndatorare nu are nimic de-a face cu impreviziunea, dar şi că o creştere de peste 20% a cursului de schimb este prea redusă pentru a fi considerată o situaţie excepţională în derulare unui contract de împrumut sau un risc valutar supra-adăugat celui inerent contractelor în valută. 

   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite