Noi obligaţii pentru montarea de panouri fotovoltaice: ce prevede noua lege a construcţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua lege a copnstrucţiilor aduce modificări importante ale legislatţiei şi în privinţa panourilor fotovoltaice. Foto Arhiva Adevarul
Noua lege a copnstrucţiilor aduce modificări importante ale legislatţiei şi în privinţa panourilor fotovoltaice. Foto Arhiva Adevarul

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat deja noile modificări la legea  privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, astfel încât, în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, acestea vor intra în vigoare.

Concret, noutăţile privesc obligaţiile de a face şi recepţia branşamentelor la utilităţi la momentul predării imobilelor către cumpărători, nu numai a lucrărilor de construcţie.

Legea nr. 7/2020 prevede noi obligaţii pentru investitori, persoane fizice sau juridice. 

Astfel, aceştia sunt obligaţi să obţină acordul sau autorizaţia administratorului drumului pentru realizarea branşamentelor la reţelele de utilităţi ale infrastructurii edilitare, plătind taxele de racordare aferente branşamentelor, iar recepţia la terminarea lucrărilor trebuie să se facă obligatoriu împreună cu recepţia la terminarea lucrărilor branşamentelor la infrastructura tehnico - edilitară  aferente.

Alte prevederi privesc obligativitatea de a preda către proprietar a construcţia numai după ce s-au pus în funcţiune şi branşamentele autorizate şi definitive la reţelele de utilităţi publice ale infrastructurii edilitare, urmând ca investitorii să efectueze recepţia finală şi la expirarea perioadei de garanţie.

Proprietarii construcţiilor sunt obligaţi să dea în folosinţă clădirea numai după ce au fost puse în funcţiune branşamentele.

Panourile fotovoltaice

Pe de altă parte, legea prevede că montarea pe clădiri, anexe gospodăreşti şi pe sol a sistemelor fotovoltaice pentru producerea energiei de către prosumatori (persoanele fizice care produc energie electrică şi furnizează în sistemul energetic naţional surplusul de energie electrică) sau a panourilor solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde pentru consumul casnic se va face cu „înştiinţarea prealabilă a autorităţilor administraţiei publice locale”.

Sistemele fotovoltaice sau panourile solare trebuie susţinute de o structură formată din elemente constructive capabile să asigure stabilitate întregului ansamblu şi să preia încărcările rezultate din greutatea proprie a acesteia şi a panourilor, precum şi cele rezultate din acţiunea vântului şi a depunerilor de zăpadă, se mai arată în lege.

Amenzi de până la 100.000 de lei

Pentru neîndeplinirea acestor obligaţii s-au stabilit amenzi între 1.000 şi 100.000 de lei, faţă de 20.000 - 40.000 de lei, cât sunt în prezent. 

Noile limite de amendă vizează şi alte fapte prevăzute acum de Legea calităţii în construcţii, precum executarea unei construcţii noi, a unei intervenţii la o construcţie existentă, precum şi desfiinţarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizarea şi executarea acesteia; realizarea de modificări, transformări, modernizări, consolidări fără proiect verificat de specialişti atestaţi conform prevederilor legale şi care pot afecta cerinţele fundamentale aplicabile; realizarea de construcţii fără proiecte sau pe bază de proiecte neverificate de specialişti atestaţi conform prevederilor legale; recepţionarea construcţiei de către investitor cu încălcarea prevederilor legale.

S-a mai stabilit, de asemenea, o amendă între 3.000 şi 10.000 de lei pentru executarea unei construcţii noi, a unei intervenţii la o construcţie existentă,  precum şi desfiinţarea acesteia cu încălcarea  prevederilor referitoare la documentaţia de execuţie.

Acelaşi proiect vine cu modificări şi la Legea autorizaţiilor de construire, unde, de asemenea, au fost introduse noţiuni privind branşamentele la utilităţi, dar  şi alte plafoane ale regimului sancţionatoriu.

Amenzile stabilite acum în lege între 50.000 şi 100.000 de lei vor scădea semnificativ, fiind stabilite noi limite între 5.000 şi 20.000 de lei. 

Contravenţiile vizate sunt cele ce privesc executarea sau desfiinţarea, cu nerespectarea prevederilor autorizaţiei şi a proiectului tehnic, a lucrărilor prevăzute de lege, menţinerea după expirarea termenului prevăzut prin autorizaţie sau după terminarea lucrărilor autorizate ori adaptarea în alte scopuri faţă de cele prevăzute în autorizaţie a construcţiilor, lucrărilor şi amenajărilor cu caracter provizoriu, neaducerea terenului la starea iniţială de către investitor sau neîndeplinirea obligaţiei de repunere în starea anterioară a terenurilor care au făcut obiectul contractelor de închiriere de către titularii de licenţe/permise/autorizaţii.

Legea trimisă spre promulgare poate fi văzută AICI

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite