Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Noi reguli pentru racordarea la gazele naturale

1
28 Sep 2020 18:23:45
Autor: Afrodita Cicovschi

Noi reguli pentru racordarea populaţiei la gazele naturale au fost aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, a anunţat luni instituţia, precizând inclusiv termenul în care operatorul de transport şi sistem trebuie să îi racordeze de solicitanţi.

În concordanţă cu modificările aduse odată cu adoptarea Legii nr. 155/2020 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi privind modificarea şi completarea altor acte normative, şi ţinând cont de prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 128 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru instituirea Programului naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în şedinţa de vineri, 25.09.2020, Ordinul 172/2020 de aprobare a Regulamentului privind racordarea la sistemul de transport al gazelor naturale.
 
 Regulamentul de racordare stabileşte etapele necesare racordării la sistemul de transport al gazelor naturale precum şi obligativitatea operatorului de transport şi sistem de a racorda toţi solicitanţii în termen de 180 de zile de la obţinerea autorizaţiei de construire. Caracterul de noutate constă în faptul că toate cheltuielile efectuate pentru racordarea solicitanţilor vor fi recuperate de către operatorul de transport prin intermediul tarifelor de transport. 
 
Altfel spus, racordarea este gratuită pentru un client casnic, însă cheltuielile se vor reflecta în tarifele de transport plătite de către toţi consumatorii.
 
În acelasi timp, noul Regulament stabileşte condiţiile de racordare la sistemul de transport al gazelor naturale a unităţilor administrativ-teritoriale, asocierilor acestora, precum şi a asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, iar în cazul înfiinţării de sisteme de distribuţie inteligente bazate pe implementarea Programului naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale realizat prin Programul operaţional Infrastructură mare, racordarea se poate face prin accesarea de fonduri europene nerambursabile.
 

Informare-de-presa-referito... by Web Adevarul

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Vasile Naftuli
28.09.2020, 22:06:43

Noile reglementări par a fi mai democratice, să vedem cum vor fi respectate și cărei entități democrate ne putem adresa în caz că vor fi depășite cele 180 de zile de la obținerea autorizației de construcție iar prețul va fi prea mare. Actualii clienți care au primit acordul de racordare și au plătit prețul racordării către distribuitorul de gaze și nu se întrevede racordarea nici în viitoarele 180 de zile, cui se pot adresa pentru racordarea măcar în viitoarele 180 de zile, în iarna 2021 - 2022 să aibă gaze în casă. Distribuitorii de gaze cu acționariat majoritar extern din țări foarte democrate trebuie să respecte noile reglementări?

Modifică Setările