Noi reguli pentru şomajul tehnic: termene prelungite şi noi categorii de beneficiari DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
birouri goale

Un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 30/2020 va fi discutat în şedinţa de guvern programată pentru miercuri. Printre modificările aduse se numără acordarea dreptului la indemnizaţia de şomaj tehnic şi altor categorii de profesionişti.

Guvernul preciziează, în nota de fundamentare a proiectului, că „a luat act de evoluţia situaţiei unor categorii de persoane care realizează venituri din unele profesii liberale a căror activitate nu mai poate fi realizată pe perioada instituirii stării de urgenţă, afectând veniturile acestora".

Astfel, „avocaţii pot beneficia de acordarea indemnizaţiei prevăzute de articolul XV din OUG 30/2020". De asemenea, vor beneficia şi „persoanele fizice titulare ale atestatului de impresar artistic, cuprinse în Registrul artelor spectacolului administrat de Ministerul Culturii, care obţin venituri exclusiv din această activitate".

„Se prelungeşte termenul de depunere a solicitărilor pentru indemnizaţiile prevăzute de art. XV, astfel încât acestea să poată fi prelucrate pe măsură ce se transmit cererile de acordare a indemnizaţiilor, cu 5 zile lucrătoare pentru categoriile deja reglementate şi se stabileşte la 10 zile lucrătoare pentru categoriile nou introduse prin prezentul proiect de act normativ", se mai precizează în nota de fundamentare, citată de Agerpres.

Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care Executivul va modifica şi completa OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Proiectul prevede, printre altele, modificarea termenului de decădere în interiorul căruia se poate solicita plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, acordate în contextul pandemiei de COVID-19, de la 90 de zile la 180 de zile de la data încetării perioadei stării de urgenţă.

Executivul urmează să aprobe şi un memorandum care prevede stabilirea unor măsuri pentru sprijinul proiectelor mari de cercetare în domeniul sănătăţii, care să ia în calcul, între altele, construirea unei infrastructuri de cercetare în scopul asigurării producţiei de vaccinuri necesară la nivel naţional şi internaţional având în vedere posibilitatea apariţiei în orice moment a unei pandemii cu virus gripal.

Un alt memorandum care va fi supus adoptării în reuniunea guvernamentală are ca temă „continuarea şi amplificarea campaniei asumate de conştientizare şi informare a populaţiei de către autorităţile publice asupra importanţei prevenţiei răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19)".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite