Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Noile reguli pentru pensionarea femeilor intră sâmbătă în vigoare. Ce trebuie să facă angajatele

6
10 May 2019 09:04:02
Autor: Afrodita Cicovschi

Noile reguli privind ieşirea la pensie a femeilor vor intra sâmbătă în vigoare, după ce Legea nr. 93/2019, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 354.

Potrivit acesteia, femeile vor putea opta să lucreze până la 65 de ani, cu continuarea contractului de muncă, dacă optează în scris pentru acest lucru. Angajatorul nu va putea îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea, a mai stabilit Guvernul.
 
Cum s-a modificat Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii) pentru a pune în acord legislaţia cu decizia Curţii Constituţionale:
 
1. Litera c) a alineatului (1) a articolului 56 se modifică şi va avea următorul cuprins:
 
”c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă,  la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II.”

2. După alineatul (2) al articolului 56 se introduce un alineat nou, alin. (3), cu următorul cuprins:

”(3) Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condiţiile prevăzute la lit. c), teza întâi. ”
   
Cât va putea salariata să muncească după ce face această cerere
 
"Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menţinut în aceeaşi funcţie maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea  prelungirii anuale a contractului individual de muncă", scrie, mai exact, în legea ce intră în vigoare pe 11 aprilie 2019.
 
Pe Legea pensiilor, vârsta-standard de pensionare pentru femei este 63 de ani, dar ea nu a fost atinsă efectiv; asta se va întâmpla abia în anul 2030, iar până atunci vârsta-standard de pensionare la femei este atinsă progresiv. De pildă, anul acesta se pot pensiona femeile care au cel puţin 61 de ani şi care au îndeplinit stagiul de cotizare cerut de lege (vorbim de pensia pentru limită de vârstă - detalii, aici). La bărbaţi a fost atinsă însă deja vârsta standard de pensionare de 65 de ani.
 
Decizie a CCR                                                    
 
Ordonanţa Guvernului vine în contextul în care Curtea Constituţională a stabilit, printr-o decizie din 5 iunie 2018, că „încetarea raportului de muncă al femeii la o vârstă mai redusă decât a bărbatului poate şi trebuie să rămână o opţiune a acesteia, în contextul social actual”.
 
De asemenea, România s-a angajat ca până în 2023 să egalizeze, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, vârsta de pensionare la 65 de ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Mihai Popescu
10.05.2019, 10:53:36

Ce imi pare rau este ca golanii astia de politicieni se cearta intre ei, au tot felul de orgolii marunte, chiar daca strica imaginea tarii sau populatia are de suferit. Pe golanii astia numai interesul personal ii tine in politica pt. ca in rest nu-i intereseaza nimic. Si asta pe cheltuieli si pe bani f. f. multi obtinuti din munca noastra.

+2 (2 voturi)
Tzatzaridis Nicolaos
10.05.2019, 11:46:21

"Ce trebuie să facă angajatele" Ptr inceput sa umble fara chiloti!

+1 (1 vot)
Constantine Constantine
11.05.2019, 07:16:52

Facatorii de legi nu au ce face. In Romania, dupa 50 de ani, cu greu te mai angajeaza cineva, fie ca esti barbat sau femeie.Nici macar ca bugetar, doar daca ai pile sau dai spaga.Pe privat nu ai cum sa-l obligi, la mijloc sint banii lui si e stapin pe afacere.Din acest motiv chestia cu stagiul complet de munca si contributii devine o gluma proasta.Poti face stagiul complet doar daca incepi sa muncesti de la 15 ani.Culmea e faptul ca daca la noi nu su nevoie de acest segment, afara esti angajat part time si dupa virsta de pensionare.Si stiti de ce? Pentru ca aia nu incearca sa fie multilateral dezvoltati cu recalificari si relocatii in alte meserii.Stiu doar una , dar la perfectie.

+1 (1 vot)
foarte atent
10.05.2019, 11:39:01

dar vor putea sa opteze si sa traiasca mai mult?! trebuie data o lege si pe tema asta, n-asa?!

+1 (1 vot)
Alexandru Preda
10.05.2019, 21:13:53

Ca sa fie egalitate, sa nască și bărbații copii, sa muncească în casa cot la cot cu femeia, sa participe efectiv la creșterea și educarea copiilor etc Și fiind la fel de obosiți, sa iasă la pensie la aceeași vârstă și femeile, și bărbații.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările