Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Normele cu TVA la încasare vor fi publicate săptămâna viitoare de Finanţe

0
8 Feb 2013 15:08:35
Autor: Dan Străuţ
Contribuabilii vor avea un nou regim fiscal în 2013
Contribuabilii vor avea un nou regim fiscal în 2013

Ministerul Finanţelor Publice va publica pe site săptămâna viitoare proiectul de norme de aplicare pentru ordonanţa prin care a fost modificat Codul Fiscal. Publicarea este4 necesară pentru a putea fi aprobate de Guvern până pe 23 februarie, a declara Dan Manolescu, secretar de stat la Finanţe, în deschiderea unei conferinţe dedicate mediului de afaceri, organizată de fundaţia  Romanian Business Leaders.

"Suntem în lucru cu normele şi încercăm să terminăm proiectul prin care vom aduce clarificări la diverse aspecte semnalate de mediul de afaceri. Vrem să să-l putem pune pe site-ul ministerului săptămâna viitoare pentru consultare. Vom avea discuţii cu mediul de afaceri şi cu toţi cei care vor dori să trimită propuneri şi comentarii", a afirmat Manolescu.

O săptămână pentru consultări şi comentarii

Oficialul a arătat că termenul pentru consultări va fi de aproape o săptămână, urmând ca normele să fie aprobate de Guvern în şedinţa următoare, de peste două săptămâni. Astfel, Executivul s-ar încadra în termenul de 30 de zile în care trebuie să aprobe şi să publice normele de aplicare la ordonanţa privind modificarea Codului Fiscal, respectiv 23 februarie.
Ordonanţa 8/2013 prin care s-a modificat Codul Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial pe 23 ianuarie, cu aplicare de la 1 februarie. Reglementările au fost aprobate imediat după publicarea proiectului de ordonanţă pe site-ul Ministerului de Finanţe, fără a exista un timp real pentru consultări şi dialog social, consultanţii fiscali şi reprezentanţii mediului de afaceri fiind chemaţi la discuţii pe marginea proiectului la câteva ore după publicarea acestuia pe site.
"Totul s-a întâmplat foarte repede pentru că eram presaţi de timp, trebuia publicat bugetul de stat, pe care să-l discutăm cu FMI, iar veniturile estimate în urma modificărilor fiscale trebuia prinse în proiectul de buget. Nu puteam publica bugetul dacă nu aveam aprobată ordonanţa pentru modificările fiscale", a explicat Manolescu.
După aprobarea şi publicarea ordonanţei, reprezentanţii ministerului au primit numeroase solicitări din partea companiilor şi consultanţilor fiscali de a aduce modificări şi clarificări suplimentare pentru a rezolva diverse probleme pe care le-au întâmpinat firmele la aplicarea noilor reglementări.

Ce schimbări aduc noile norme

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care Ministerul Finanţelor le analizează în legătură cu ultimele reglementări financiar-fiscale este modificarea sistemului de plată a TVA la încasarea facturii.
"Lucrăm şi la modificări, am luat în considerare toate propunerile pe care le-am primit, vom mai avea discuţii pentru clarificări şi completări. Ca variante, modificările ar putea fi aprobate prin ordonanţă de Guvern sau trimise în Parlament", a mai spus Manolescu.

Iată principalele schimbări:
** Potrivit unei ordonanţe care schimbă Codul Fiscal, plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi a fost redus de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent în lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon sunt obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013. Guvernul estimează că impozitele colectate astfel de la microîntreprinderi ar aduce la buget 457 milioane de lei în acest an.
** Executivul a aprobat la finele lunii august, prin ordonanţă, introducerea sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.
Conform estimărilor Guvernului, plata TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013 va conduce la creşterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe în creşterea ocupării şi a veniturilor populaţiei.
Firmele obligate să aplice această decizie sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.
** Modificările Codului Fiscal prevăd şi extinderea sferei de impozitare a agricultorilor persoane fizice în funcţie de numărul animalelor pe care le cresc şi de suprafaţa de teren deţinută şi folosită pentru culturi, din care obţin venituri, impunând limite mai stricte pentru veniturile neimpozabile.
Agricultorii care obţin venituri din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală, vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, cărora li se aplică o impunere în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările