Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Nou record al consumului de electricitate din cauza caniculei. Energia electrică tranzacţionată, cel mai mare preţ din istorie

7
29 Jul 2021 16:13:45
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Energia electrică tranzacţionată joi cu livrare vineri seară a atins cel mai mare preţ din istorie din cauza temperaturilor extrem de ridicate, precum şi a opririi unităţii 2 a centralei de la Cernavodă, transmite economica.net.

Preţul energiei electrice tranzacţionate joi, 29 iulie, pe piaţa spot de la Bucureşti (Piaţa pentru Ziua următoare – PZU) cu livrare mâine seară la ora 21.00 este de 885 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieţei. 
 
„Este cel mai mare preţ spot înregistrat vreodată pe piaţa de la Bucureşti, precedentul record fiind de 801 lei/MWh, stabilit tot în acest an, în data de 12 iulie.”, transmite economica.net.
 
Creştere a preţului spot se datorează unui consum crescut de energie electrică din cauza temperaturilor extrem de ridicate din ultimele zile.
 
Miercuri a fost înregistrat un consum instantaneu maxim de 8.865 MW, în intervalul orar 13:00 – 14:00, şi un consum mediu al zilei de 7503 MW, cu 29 MW mai mult decât consumul mediu al zilei de 15 iulie 2021, când a fost înregistrat precedentul record.
 
Şi la nivelul Municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, consumul de electricitate a înregistrat ieri valori maxime istorice pentru sezonul verii, respectiv un consum instantaneu de 1470 MW, la ora 15:00. Precedentul record de consum din zona Municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, pe timpul verii, a fost înregistrat în data de 30 iunie 2021, când valoarea instantanee maximã a fost de 1349 MW.
 
Consumul mediu de energie electricã realizat la nivel naţional ieri, 28 iulie 2021, a fost acoperit din producţie internã (6787 MW) şi din import (716 MW). În aceastã perioadã, cu foarte multe lucrãri de mentenanţã, atât interne, cât şi externe, Transelectrica asigurã o capacitate transfrontalierã semnificativã cu ţãrile cu care funcţioneazã interconectat – Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Ucraina – de 2.100 MW la export din România şi de 2.250 MW la import în România.
 
Joi, în jurul orei 15:59, consumul de energie era de 8547MW, conform SEN.
 
Având în vedere prognoza meteorologicã de caniculã, Dispecerul Energetic Naţional estimeazã valori similare ale consumului de energie electricã şi pentru zilele lucrãtoare urmãtoare.
 
Totodată creşterea preţului spot se datorează şi deconectării unităţii 2 a centralei nucleare de la Cernavodă, care a avut loc miercuri seara, la ora 23.08, „ca urmare a unui tranzient în sistemul energetic care a afectat partea clasică”, fără a fi afectate funcţiile de securitate nucleara ale unităţii, anunţă Nuclearelectrica.
 
„Deconectarea automată a Unităţii 2 s-a produs în condiţii de siguranţă, toate sistemele unităţii funcţionând şi răspunzând conform proiectului în astfel de situaţii. Deconectarea automată a Unităţii 2 precum şi lucrările de remediere nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător”, precizează compania.
 
Precedentul record orar de pe piaţa spot, din 12 iulie, a survenit în condiţiile în care tot Unitatea 2, care fusese repornită după revizie, s-a oprit accidental. Cele două unităţi de la Cernavodă sunt cele mai mari capacităţi de generare de electricitate din România, de câte 700 MW fiecare.
 
Evident, în fiecare dintre intervalele orare ale zilei de mâine, cel puţin pe relaţia cu Ungaria (singura reţea din mecanismul ţărilor cuplate cu care România are conexiune fizică) România importă energie electrică.
 
Preţul energiei pe Piaţa pentru Ziua Următoare cu livrare vineri are o medie-record de 645 de lei pe MWh, potrivit datelor operatorului bursier OPCOM. Acesta este cel mai mare preţ spot înregistrat vreodată, ca medie zilnică, pe piaţa spot de la Bucureşti, informează Economica.net.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ludwig
29.07.2021, 16:23:21

Din cauza aerelor conditionate. Terminati naibii cele 2 reactiare de la cernavoda, nu mai dat banii pe tampenii. Ieri reactorul 2 s-a inchis automat de protectie de supraconsum. Ne facem de ras cu termocentralele ce se foloseau acum 100 de ani si proviaca cancer si incalzire globala de la gudronul aruncat in aer.

+8 (40 voturi)
Maleficio Decenu
29.07.2021, 16:35:34

Da Luydwige da este și avantaj Dunărea dă acolo în clocot peștele e gata prăjit da mă rog și ușor radioactiv.

-49 (49 voturi)
Don Joe
29.07.2021, 16:28:38

Ar merge o interdicție direct la producători să mai vândă aparate care permit setări mai joase de 26-27 de grade pe funcția de răcire, să nu mai pună tot neamul prost pe 23 când e caniculă. Sau pur și simplu o limitare de kW pe persoană, și dup-aia se mai gândește fiecare pe ce i se pare mai important să-i consume.

0 (2 voturi)
Ludwig
29.07.2021, 16:32:09

Sa scada tariful de noapte cand e consumul mic fara sa fii penalizat daca consumi mai mult ziua...

+9 (43 voturi)
Mihai Popescu
29.07.2021, 17:43:37

Sa se intrerupa curentul electric la populatie la fel ca pe vremea lu' ne Nicu. Numai ca atunci se livra curent pt. industrie pt. ca aveam o industrie care producea ceva. Acum consumatoii casnici nu produc nimic.

-53 (55 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările