Nou regulament pentru protecţia terenurilor şi a pădurilor la nivelul UE. Proprietarii pot primi stimulente financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul European a adoptat luni un nou regulament care include emisiile de gaze cu efect de seră şi absorbţiile rezultate din activităţi legate de exploatarea terenurilor, schimbarea destinaţiei terenurilor şi silvicultură (LULUCF) în cadrul de politici privind clima şi energia pentru 2030.

Legislaţia va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE în perioada 2021-2030 printr-o mai bună protecţie şi gestionare a terenurilor şi a pădurilor din întreaga Uniune, precizează Consilul, subliniind că noul regulament prevede un cadru prin care să se asigure că emisiile şi absorbţiile generate de acest sector sunt luate în considerare. 

„Acest lucru va permite UE să îşi atingă obiectivul din cadrul Acordului de la Paris de a reduce emisiile cu cel puţin 40% până în 2030.Astăzi am ajuns într-o etapă importantă care recunoaşte rolul major pe care îl joacă resursele noastre verzi, pădurile, terenurile cultivate, pajiştile şi zonele umede în atingerea obiectivelor noastre pe termen lung de politică de mediu. Suntem pe deplin în grafic pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris”, a declarat Neno Dimov, ministrul bulgar al mediului şi apelor.

Noile norme vor oferi statelor membre stimulente pentru utilizarea terenurilor într-un mod favorabil climei, fără a crea noi restricţii sau birocraţie. Regulamentul nu stabileşte niciun fel de obligaţii pentru părţile private, fermieri sau silvicultori.

Context şi măsuri viitoare

În concluziile sale din octombrie 2014, Consiliul European şi-a asumat un angajament clar: toate sectoarele, inclusiv exploatarea terenurilor şi silvicultura, ar trebui să contribuie la obiectivul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Regulamentul privind exploatarea terenurilor şi silvicultura stabileşte un angajament obligatoriu pentru fiecare stat membru şi normele de contabilizare pentru determinarea conformităţii. Acesta acoperă CO₂ provenit din silvicultură şi agricultură. Modifică Regulamentul (UE) nr. 525/2013 şi Decizia nr. 529/2013/UE.

Exploatarea terenurilor şi silvicultura includ utilizarea solurilor, a copacilor, a plantelor, a biomasei şi a lemnului, care se află într-o poziţie unică pentru a contribui la o politică robustă privind clima. Aceasta se datorează faptului că sectorul nu doar emite gaze cu efect de seră, dar poate şi să elimine CO₂ din atmosferă. Anual, pădurile UE absorb echivalentul a aproximativ 10 % din toate emisiile de gaze cu efect de seră ale UE.

Comisia Europeană şi-a prezentat propunerea privind LULUCF în iulie 2016. În urma unor discuţii amănunţite între miniştri în cadrul a trei reuniuni ale Consiliului Mediu, Consiliul a ajuns la o abordare generală la 13 octombrie 2017, iar Preşedinţia estoniană a început negocierile cu Parlamentul European la puţin timp după aceasta. Acest lucru a condus la un acord provizoriu la 14 decembrie 2017. Ambasadorii la UE au aprobat acordul la 20 decembrie 2017.

După adoptarea formală de luni a acestei legislaţii, care reprezintă etapa finală a procesului, regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite