FOTO Nou scandal la dezbaterea legii offshore. Opoziţia a lipit afişe cu Liviu Dragnea. Deputaţii puterii: „Ia-le de acolo că le rup“. Calculele Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbaterile pe legea offshore au fost reluate, marţi, în şedinţa comisiilor de specialitate de la Camera Deputaţilor, şi, din nou, nu a lipsit scandalul în cadrul discuţiilor. Ministerul de Finanţe a prezentat o serie de variante de calcul, una dintre ele arătând că profitul statului va fi de 43%, în timp ce al investitorilor va fi de 57%. Legea intră miercuri la votul final în plenul Camerei.

GALERIE FOTO

UPDATE 17.30 Legea offshore a trecut de comisiile de specialitate, într-o formă similară cu cea care a fost întoarsă de coaliţia PSD-ALDE acum trei săptămâni. Mâine, această lege va intra la votul final în plenul Camerei Deputaţilor. 

Au fost păstrate prevederile controversate pe fiscalitate, precum:

- procentul de 50% din producţia de gaz care trebuie tranzacţionat pe bursa din România.

- investitorii vor putea să îşi deducă, în continuare, doar 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore. Prevederea iniţială arăta că nu se poate depăşi 60% din totalul veniturilor suplimentare.

- rămâne eliminat articolul care prevede stabilitate fiscală. Petroliştii nu vor mai beneficia de îngheţarea taxelor şi impozitelor, pe toată perioada derulării acordurilor.

- este păstrată majorarea semnificativă a supraimpozitării aplicate companiilor. Dacă legea iniţială prevedea că impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale poate ajunge până la maxim 50%, amendamentele aduse recent cresc acest procent până la 70%. 

Au existat doar mici modificări, în special privind modul în care vor fi utilizaţi banii din impozitarea veniturilor suplimentare. Toate partidele cu excepţia USR au votat ca sumele să se colecteze într-un cont special pentu finanţarea extinderii reţelelor de gaze, distribuţie şi transport, dar şi a altor proiecte care vor fi decise prin Hotărâre de Guvern, scrie HotNews.

UPDATE 16.00 Participanţii la şedinţă acuză o bătaie de joc, deoarece au primit calculele făcute de Ministerul Finanţelor sub forma unui document Excel printat.

Suntem în secolul 21 şi parlamentul României ne dă un Excel imprimat pe foi A3. Acesta e nivelul. Acesta sunt calculele ministerului finanţelor pe care nu voiau să le facă publice. Noi am insistat, aşa că ni le-au dat în bătaie de joc. Asta pentru o lege deosebit de importantă, legea offshore, care se va aplica 30 de ani de acum încolo”, scrie deputatul USR Claudiu Năsui.

UPDATE 15.30 Ministerul de Finanţe a prezentat o serie de calcule cu privire la câştigurile pe care o să le aibă atât statul, cât şi investitorii din exploatarea gazelor, dacă legea offshore se va aplica în forma care a intrat acum în dezbatere. 

Astfel, partea de profit a statului român din gazele din Marea Neagră este aproximativ 43%, iar investitorii iau 57%. 

Cosette Chichirău, deputat USR, a declarat: „Am reuşit, în sfârşit, să forţăm Ministerul Finanţelor să-şi asume nişte cifre. Cu tot cu redevenţe, impozit pe profit şi impozit pe venituri suplimentare, statul român obţine puţin peste 40% din valoarea resursei, după ce sunt scăzute cheltuielile cu investiţiile şi cele operaţionale. Nu este corect. România trebuie să obţină 50% sau mai mult din această exploatare. Trebuie mărite impozitele pe venituri suplimentare”. 

UPDATE 15.00 Deputaţii opoziţiei acuză că nu le sunt oferite calculele Ministerului de Finanţe, ci sunt puşi să se uite la cifre proiectate pe un ecran.

„Teatrul absurdului în comisiile reunite care discută legea offshore continuă! Ministerul de finanţe a venit în sfârşit cu cifre, însă nu doresc să ne dea fişierul Excel pe mail pentru a avea în faţa ochilor cifrele şi calculele. Vor să mergem pe încredere şi să votăm din nou în orb. Bătaie de joc!”, scrie Cristina Prună.

image


 


Reprezentanţii PNL şi USR din comisiile reunite au lipit înainte de începerea dezbaterilor mai multe afişe cu modificările aduse legii, unele dintre acestea ilustrându-l pe liderul PSD, Liviu Dragnea, în timp ce prezenta variante ale proiectului de lege, diferite faţă de ce se discuta în acelaşi timp în Camera Deputaţilor.  

Drept răspuns, deputaţii din coaliţia de guvernare au ameninţat că rup afişele şi le-au spus deputaţilor USR şi PNL că dacă vor să facă miting să meargă în Piaţa Victoriei.

„Nu vom începe şedinţa cu acele materiale acolo, dacă nu le daţi jos”, le-a spus deputatul PSD Marius Budăi celor din opoziţie, potrivit Mediafax.

Un altul i-a cerut deputatului USR Pavel Popescu să nu le mai lipească. „Ia-le de acolo că le rup”, „Ce, eşti în Piaţa Victoriei? Dacă vrei să faci miting, du-te în Piaţa Victoriei”, „Să vii în campanie să lipeşti afişe şi pentru mine” - au fost doar câteva dintre replicile adresate de deputaţii puterii lui Pavel Popescu, potrivit Realitatea. 

image

FOTO Mediafax Foto

image

FOTO Mediafax Foto

image

FOTO Mediafax Foto

Şedinţa a început, în cele din urmă, cu 30 de minute întârziere, iar afişele au rămas la locul lor. 

Deputatul USR Cristina Prună a anunţat, anterior, că, cu doar 3 ore până la şedinţă, încă era aşteptată ultima formă a proiectului de lege ce urmează a fi dezbătut. „Ni se va cere iar votul pe o scamatoria economică marca PSD-ALDE. Studiile, analizele, estimările, câştigurile statului şi ale investitorilor, prespectivele de dezvoltare ale industriei lipsesc cu desăvârşire!”, a scris Prună.

Dezbateri reluate                                                                          

Comisiile reunite de industrii, administraţie publică şi buget din Camera Deputaţilor discută, marţi, proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

În urmă cu trei săptămâni, cele trei comisii au adoptat un raport pe această temă, însă el a fost însă retrimis, în 3 octombrie, comisiilor de către plenul Camerei Deputaţilor pentru a fi redezbătut. Reprezentanţii UDMR şi cei ai ALDE au făcut această solicitare, iar PSD a fost de acord. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite