Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Noua lege a pensiilor se întoarce în Parlament pentru reexaminare. CCR a decis că este parţial neconstituţională

2
13 Mar 2019 15:10:48
Autor: Afrodita Cicovschi

CCR a decis miercuri că legea pensiilor este parţial neconstituţională, ceea ce înseamnă că actul normativ se va întoarce în Parlament pentru reexaminare. Sesizarea împotriva legii a fost depusă de PNL şi USR la finalul anului trecut, imediat după votul din Camera Deputaţilor, scrie G4media.

Dispoziţiile criticate de opoziţie ca fiind neconstituţionale priveau condiţionarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligaţiei fiscale de achitare a contribuţiilor reţinute angajatului prin stopaj la sursă. Astfel, este deschisă posibilitatea încălcării dreptului constituţional la pensie al angajatului, fără ca acest lucru să fie determinat de neîndeplinirea unei obligaţii aflată în sarcina angajatului, se mai arăta în comunicatul transmis de PNL, scrie publicaţia.
 
De asemenea, mai sublinia opoziţia, este instituită o discriminare nejustificată între persoanele cu dizabilităţi care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane şi nu pentru toţi cetăţenii cu nevoi speciale.
 
Potrivit comunicatului citat, în plus, este instituită o condiţie obligatorie pentru persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate de a îndeplini un stagiu minim de cotizare de minimum 15 ani, fapt care generează situaţii în care persoanele în cauză sunt discriminate şi supuse unui dublu standard.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

escu
13.03.2019, 15:58:50

noooo.... nu se poate! eu nu cred ...cum o lege perfecta, rodul gandirii unei si mai perfecte fiinta, dubluta vasilesco....sau.... manda?...oricum mars de...sau din...oricum e vorba de tramvai, sa fie declarata chiar si partial neconstitutionala?

+1 (1 vot)
dominic paul
13.03.2019, 23:12:44

Orice lege a pensiilor bazata pe sistemul contributiv este o veritabila bomba cu ceas, in toate statele lumii, nu numai in Romania. Demografia in scadere va duce la implozia sistemului de pensii, iar daca guvernele tuturor tarilor nu vor crea un sistem sustenabil, acestea vor intra in incapacitate de plata si vor da faliment. Singurii care vor mai beneficia de pensii vor fi cei care vor avea pensii private, pilonul III.

+1 (1 vot)