Noul Cod Fiscal. Nebuloasa accizei de 7 eurocenţi pe litru şi a taxei pe stâlp. Teodorovici şi Ponta insistă că acestea vor fi anulate, la pachet cu TVA de 19%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodorovici a promis din nou eliminarea accizei suplimentare de 7 eurocenţi şi a taxei pe stâlp  FOTO Agerpres
Teodorovici a promis din nou eliminarea accizei suplimentare de 7 eurocenţi şi a taxei pe stâlp  FOTO Agerpres

Deputaţii din Comisia de buget-finanţe au votat ieri în unanimitate reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 19%, însă noul Cod Fiscal are şi nebuloase: eliminarea accizei de 7 eurocenţi şi a taxei pe stâlp.

Iniţial, proiectul Codului Fiscal prevedea iniţial şi reducerea accizelor la carburanţi cu aproximativ 20% şi eliminarea taxei pe stâlp, de 1% din valoarea activelor. De asemenea, prevedea eliminarea impozitului pe dividende.

Noul Cod Fiscal. Schimbarea schimbării

Reducerea accizelor a fost, însă, eliminată din noul Cod Fiscal în Senat, iar eliminarea impozitului pe investiţii a fost înlocuită cu o taxă de 5%. De asemenea, şi taxa pe stâlp era în dubiu. Premierul Victor Ponta a recunoscut recent că acciza suplimentară nu a avut efectul scontat, banii neajungând în autostrăzi.

Numai că premierul Victor Ponta a anunţat duminică pe Facebook că miercuri Codul Fiscal va fi votat în Camera Deputaţilor „în forma transmisă de Guvern“. Or, forma transmisă de Guvern conţine reducerea accizelor la combustibili şi eliminarea taxei pe stâlp.

De asemenea, Eugen Tedorovici, ministrul Finanţelor, a afirmat ieri că din Codul Fiscal „este eliminată acciza de 7 eurocenţi pentru benzină de la 1 ianuarie 2016, la fel şi taxa pe stâlp şi celalte astfel de taxe“.

Noul Cod Fiscal. TVA de 19% va fi aplicată din acest an

Noul Cod Fiscal a generat dezbateri furibunde până ieri, când coaliţia de guvernare şi opoziţia ţi-au dat mâna şi au votat în unanimitate în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016. Totuşi, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, şi premierul Victor Ponta insistă că măsura se va aplica din acest an. 

Iniţial, Guvernul a propus scăderea TVA de la 24% la 20%, măsură care oricum irită Comisia Europeană deoarece ar crea un gol foarte mare de venituri în bugetul statului pentru anul viitor. Potrivit ministrului Teodorovici, un punct de TVA ar avea un impact de 1,8 miliarde de lei, astfel că cele cinci puncte procentuale necesare scăderii taxei pe valoarea adăugată ar crea un gol de 9 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor spune că măsura este sustenabilă, astfel că ieri Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a votat în unanimitate reducerea cotei la 19%.

Noul Cod Fiscal. „Decât am informat Comisia Europeană“

Votul va îngreuna şi mai mult negocierile cu Comisia Europeană, mai ales că premierul Victor Ponta a anunţat duminică pe Facebook că noul Cod Fiscal va fi votat în Parlament miercuri. Ba chiar a promis scăderea TVA înainte de sfârşitul anului. 

„Sunt şanse foarte mari (ca scăderea TVA să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie 2016 –n.r.), există o şansă de peste 50%“, a spus Teodorovici.

Întrebat de discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, el a spus că „doar“ i-a informat.

„Decât i-am informat, urmând să avem discuţii astăzi şi mâine“, a răspuns Teodorovici, potrivit Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite