Noul Cod Fiscal: taxarea inversă se va aplica şi la construcţii, telefoane mobile, calculatoare, tablete, laptopuri şi energie. Ce este taxarea inversă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai importante prevederi din noul Cod Fiscal, pe lângă scăderea cotei de TVA , este extinderea taxării inverse pentru livrarea de construcţii şi terenuri, masură exclusă în 2008 şi reluată din 2016. Taxarea inversă va fi aplicată şi pentru telefoane mobile, dispozitive cu circuite integrate (calculatoare, PC, tablete, laptopuri), pentru furnizorii de console şi de jocuri de noroc şi pentru dealerii din domeniul energiei.

Iată ce a explicat Mariana Vizoli, director general adjunct Direcţia de legislaţie Cod Fiscal şi reglementări vamale în Ministerul Finanţelor, la o conferinţă pe teme de fiscalitate organizată de revista „Legal Magazin“:

Odată cu noul Cod Fiscal, va fi implementată taxarea inversă (viitorul art. 331, actualul art. 160) pentru:
- livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare;
- furnizările de telefoane mobile, şi anume dispozitive fabricate sau adaptate pentru utilizarea în conexiune cu o reţea autorizată şi care funcţionează pe anumite frecvenţe, fie că au sau nu vreo altă utilizare;
- furnizările de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare şi unităţi centrale de procesare, înainte de integrarea lor în produse destinate utilizatorului final;
- furnizările de console de jocuri, tablete PC şi laptopuri;
- completarea prevederilor referitoare la cumpărătorul care are calitatea de comerciant de energie electrică cu persoana care deţine licenţa de trader de energie electrică, în vederea aplicării taxării inverse.

Cum se va trece la taxarea inversă

Mariana Vizoli a explicat cum vor fi tratate situaţiile tranzitorii pentru operaţiunile care trec la taxare inversă, combinate şi cu modificarea cotei standard de TVA de la 1 ianuarie 2016.

În cazul schimbării regimului de impozitare, conform art. 280 alin.  (7) ( actual 134) pentru operaţiunile prevăzute la art. 331, regimul aplicabil este cel de la data la care intervine exigibilitatea taxei conform art. 282 alin. (1) şi (2).

Consecinţa acestei prevederi: toate facturile emise cu TVA înainte de 1 ianuarie 2016 pentru operaţiunile care au trecut la taxare inversă, dacă nu a intervenit faptul generator (livrarea/prestarea), la regularizare vor păstra regimul fiscal de la data exigibilităţii.

De exemplu, pentru livrarea unei clădiri furnizorul emite o factură de avans în anul 2015, în sumă de 1.000.000 lei şi TVA 240.000 lei.
Livrarea propriu zisă are loc în luna martie 2016, când se aplică deja taxare inversă. Valoarea clădirii este de 5.000.000 lei.
La regularizare se procedează astfel:
-    -1.000.000   -240.000
-    +1.000.000  +200.000 (regularizare datorată modificării cotei de TVA)
-    +4.000.000  TVA – taxare inversă
-    beneficiarul va face înregistrarea 4426=4427 cu suma de 800.000 lei (4.000.000 x 20%) şi în decontul de TVA această sumă se trece la rândurile 12 şi 25.

„Pentru toate aceste servicii şi bunuri nou introduse în taxare inversă de la 1 ianuarie 2016 sunt necesare măsuri tranzitorii. Prin normele de aplicare am dat mai multe exemple, pentru că cei care au astfel de operaţiuni vor trebui să fie foarte atenţi, este vorba de a face două regularizări“, a adăugat directorul MFP.

Ce este şi cum funcţionează taxarea inversă

Producătorul vinde marfa fără TVA către dealer; mai departe, pe lanţ, dealerul vinde marfa către distribuitor, acesta către următoarea verigă şi, ulterior, către magazin. Practic, toţi vând produsele fără TVA, taxa pe valoarea adăugată încasându-se doar în final, la vânzarea produsului către populaţie. În acest caz, se reduce evaziunea la comerţul cu produsele intermediare, determinând şi reducerea evaziunii.


Noul Cod Fiscal, principalele amendamente

Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole - în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, a fost reintrodusă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500% a impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016.

Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomencalturii stradale.

Deputaţii au introdus, în plus, unele amendamente propuse de Ministerul Finanţelor care corectează erori de scriere ale Codului fiscal sau acordări cu ceea ce a apărut ca legislaţie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite