Noul Cod Vamal vine cu garanţii mai mici, dar şi cu urmărirea mai strictă a mărfurilor importate din afara UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile care realizează comerţ cu statele din afara Uniunii Europene şi sunt autorizate de autoritatea vamală vor beneficia, de la 1 mai, de scutire sau reducere a garanţiilor vamale dacă lucrează cu regimuri suspensive, potrivit noului Cod Vamal comunitar. În România, garanţiile vor fi solicitate doar pentru taxele vamale, nu şi pentru accize şi TVA.

Regimurile vamale suspensive sunt operaţiuni cu titlu temporar, care au ca efect suspendarea plăţii taxelor vamale.

Ce facilităţi primesc operatorii

„Noul Cod Vamal Unional oferă facilităţi semnificative operatorilor economici autorizaţi. Unele sunt aplicabile în toate statele Uniunii Europene, de la 1 mai, respectiv reducerea sau eliminarea garanţiilor pentru cei care lucrează cu regimuri suspensive, altele se aplică la nivel naţional, astfel că operatorii pot beneficia de amânarea plăţii TVA în vamă“, a declarat miercuri şeful Direcţiei Generale a Vămilor, Claudiu Ardeleanu, într-o conferinţă PwC România despre noul Cod Vamal.

El a dat ca exemplu firmele care realizează producţie în România şi oferă locuri de muncă, firme care pot beneficia de amânarea la plata TVA când importă materia primă, la momentul operaţiunilor vamale.

Amânarea la plata TVA se aplică şi în prezent atât pentru agenţii economici autorizaţi, pe care Vama îi verifică şi auditează periodic, cât şi pentru cei care beneficiază de autorizaţie de vămuire la domiciliu.

De la 1 mai vor beneficia suplimentar şi de o facilitate de scutire sau de reducere a garanţiilor vamale.

"Garanţiile care sunt percepute pentru regimuri vamale suspensive se referă la toate taxele care s-ar datora în vamă, respectiv taxe vamale, accize şi TVA. Pe baza discuţiilor cu Ministerul Finanţelor Publice, am als soluţia gatantării doar a taxelor vamale în Vamă, pentru că celelalte taxe, acciza şi TVA, sunt de natură naţională şi stau la îndemâna statului membru de a hotărî dacă le garantează sau nu", a punctat Ardeleanu.

Garanţiile sunt stabilite ca procent din cunatumul taxelor vamale, care la rândul lor sunt calculate pentru fiecare produs în parte.

La export, un agent autorizat beneficiază de reducerea numărului de controale şi de rapiditatea procedurilor.

Prea puţini operatori autorizaţi

În prezent, în România există doar 80 de operatori economici autorizaţi, importatori şi exportatori, şeful Vămii declarându-se nesatisfăcut de numărul mic al acestora.

Numărul operatorilor ar trebui să crească, întrucât importatorii trebuie să fie conştienţi că intră într-o competiţie pe piaţa Uniunii Europene şi ar putea fi devansaţi de alţii care profită de beneficiile aduse de Codul Vamal.

Ardeleanu a menţionat că nu există costuri pentru o firmă care doreşte să se autorizeze, însă aceasta trebuie să îndeplinească o serie de condiţii care vizează printre altele documentaţia, personalul sau solvabilitatea financiară.

Direcţia Generală a Vămilor a chemat deja la cursuri de formare profesională şi informare despre prevederile noului cod vamal circa 300 de operatori vamali, aceştia constituind un grup direct vizat de noile reglementări.

Ardeleanu a sublinat că intenţionează să organizeze acţiuni de informare în toate cele opt direcţii regionale ale Vămii, care cumulează circa 2.600 de angajaţi.

De ce nu vin importurile direct din afara UE

Direcţia Generală a Vămilor va evalua în perioada următoare situaţia companiilor care efectuează operaţiunile vamale în alte state UE pentru mărfurile importate din spaţiul extracomunitar, pentru a găsi cauzele şi a lua măsuri, a mai declarat Claudiu Ardeleanu.

Co-preşedintele Consiliului de Export al României, Mihai Ionescu, afirma săptămâna trecută că mulţi comercianţi evită să importe mărfuri direct în România din state extra-UE din cauza taxei pe valoare adăugată, întrucât plata TVA trebuie efectuată la vamă.

Astfel, aceştia îşi deschid puncte de lucru în ţările învecinate, precum Bulgaria sau Ungaria, şi odată ce intră mărfurile în Uniunea Europeană pot fi importate ulterior în România fără probleme.

„În ţările unde se fac aceste importuri, o parte din taxele vamale, circa 20%, dacă nu mă înşel, rămân în bugetul statului respectiv, or aceşti 20% nu mai ajung în bugetul României“, a afirmat Ionescu la o conferinţă a Direcţiei Generale a Vămilor.

Ardeleanu recunoaşte că scutirea de la plata TVA în vamă în alte state UE poate fi un motiv întemeiat pentru comercianţii care efectuează operaţiunile vamale în ţările respective, în loc să importe direct în România.

„Este unul dintre motive, dar nu este singurul. Alte motive vizează probabil viteza de efectuare a formalităţilor, anumite facilităţi acordate la nivel naţional.
Dar nu este un fenomen îngrijorător, nu vă închipuiţi că au plecat toţi operatorii din România şi vămuiesc în altă parte“, a spus Ardeleanu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite