Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Nu ne mai trageţi de portofele!

5
8 Oct 2013 19:41:23
Dan Străuţ
În România, lărgirea bazei de impozitare nu duce şi la o relaxare a taxării per contribuabil
În România, lărgirea bazei de impozitare nu duce şi la o relaxare a taxării per contribuabil

Puterea noastră de cumpărare coboară treaptă cu treaptă, firmele se împrumută de la prietenii patronilor în locul băncilor pentru a-şi cârpi bugetele, umbra falimentului se întinde tot mai mare şi mai mare, jumătate din populaţie trăieşte la limita strictului necesar, dar Guvernul vrea doar atât: o colectare fiscală mai bună.

O colectare mai bună chiar decât în condiţiile de acum, când un sfert din preţ la tot ce mişcă pe pieţe se duce în TVA, o treime din banii de ţigări, cafea, benzină sau alcool se duc în accize, 16% din venituri şi profituri se duce în cota „unică“, tot 16% din câştigurile obţinute pe piaţa de capital sau din dobânzile bancare se duc în impozite şi aproape 20% din câştigurile salariale pleacă spre contribuţiile sociale.

De acord, este nevoie de o colectare fiscală mai bună, cotele de 20-50% faţă de potenţial fiind jenant de mici, dar oare nu se poate înţelege că actuala bază de colectare, firmele corecte şi contribuabilii disciplinaţi, gâfâie sub această presiune?

De ce lărgirea bazei de impozitare nu duce şi la o relaxare a taxării per contribuabil? La anul, CAS vor plăti şi proprietarii care dau case cu chirie – de ce nu scad, proporţional cu mărirea numărului de contribuabili, cotele CAS? Locuinţa folosită în scopuri comerciale va fi impozitată ca o firmă, nu ca o persoană fizică – de ce nu scad, proporţional cu mărirea numărului de contribuabili, cotele de impozitare la persoanele juridice?

Mai mult decât atât, reglementările fiscale sunt tot mai aspre, dar ele se răsfrâng întotdeauna asupra contribuabililor care oricum îşi plătesc dările, protejându-i parcă pe cei care nu şi le plătesc. Evazioniştii sunt de câteva ori mai câştigaţi decât plătitorii de taxe, dar nu atât pentru sumele eludate, cât pentru că ei scapă, de fapt, de reglementările aspre, de birocraţia agresivă, economisesc timpul şi resursele pe care cei corecţi sunt nevoiţi să le cheltuiască pentru a respecta regulile fiscale.

Ca dovadă, reducerea TVA la pâine nu a dus la mult-trâmbiţata reducere a evaziunii, pentru că pe evazionist nu bănuţii neplătiţi ca TVA pe o pâine îl interesează, ci milioanele necheltuite cu procedurile.

Este prea mare, aşadar, presiunea fiscală. Care apasă pe o bază prea mică. Sunt prea multe, prea mari şi prea greu – procedural – de plătit taxele noastre, pentru un număr atât de mic de contribuabili pe care te poţi baza.

Dacă în pragul crizei guvernatorul BNR avertiza „Nu mai trageţi de economie, că se rupe şi izbim avionul!“ (lucruri care apoi s-au şi întâmplat, după cum bine ştim), azi ar fi de actualitate o altă formulare: „Nu ne mai trageţi de portofele!“

Dar, desigur, nu de portofele suntem noi traşi. E ca-n anecdotica din tribunale: „Şi cum ziceai, inculpat, ţi s-a părut cunoscut portofelul, aşa că l-ai luat cu tine? Nu, domnule judecător, portofelul mi-era oarecum străin. Bancnotele din el, în schimb, mi s-au părut foarte cunoscute“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

AXE
8.10.2013, 20:28:32

Ideea este ca tot tragand asa de portofele s-ar putea sa le scape peste nas si se pot alege cu botul umflat. Oare oamenii astia n-au consilieri economici, finantisti, care sa le spuna ca sunt penibili crezand ca marind taxele vor scoate economia la lumina? As fii curios sa stiu ce beneficii le va aduce taxarea suplimentara a contractelor de inchiriere, atatea cate vor mai ramane. Probabil va fi exact ca reducerea tva-ului la paine. Adica un mare fssss...

+5 (5 voturi)
Paun Al
8.10.2013, 21:01:46

Calului care trage , statul ii da bice suplimentare.

+3 (3 voturi)
gogu58
8.10.2013, 21:02:32

Aici este un cercvicios, maresti baza de impozitare, proportionar creste si evaziunea.

+5 (5 voturi)
Dumitru Ciobotaru
9.10.2013, 05:13:00

Marirea impozitelor si taxelor este o marenenorocire pentru toti:guvernanti si guvernati.S-ar putea ca seismele din Galati sa "DARAME"sandrameaua guvernamentala.Ar fi cazul sa-i avertizeze cu bulina rosie.

+1 (3 voturi)
VASILE BULEANDRA
9.10.2013, 12:44:33

DA. Superfiscalizati, supertaxati, superTVA-zati, superbirocratizati. DE CE ? Pentru un stat superbugetofag, cu parlament uuurias, cu ministere multe, suprapopulate, cu agentii la tot felul de autorizari, avizari, licentieri. Pentru companii de stat falimentare care nu-si platesc contributiile. Pentru un stat pensiofag. Pentru un stat somerizat si asistat social. Pentru salarizare submediocra, f.f. multi cu salariul minim pe ec.. Pentru munca la negru. Pentru evaziune. Pentru nerestituirea TVA-ului de catre stat. Pentru " facilitatile" parlamentarilor si bugetarilor. Pentru restituire si dobanda la FMI. Pentru pierderile statului in Contractele licitate companiiilor. Pentru lipsa de investitii si dezvoltare. Si la munca, cine mai produce in tara asta ?

+1 (1 vot)
Modifică Setările