Nuclearelectrica a cumpărat active ale uzinei de procesare a uraniului de la Feldioara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reactoarele nucleare de la Cernavodă au nevoie şi de uraniu procesat pentru a putea funcţiona Foto Nuclearelectrica
Reactoarele nucleare de la Cernavodă au nevoie şi de uraniu procesat pentru a putea funcţiona Foto Nuclearelectrica

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, a semnat contractul pentru a cumpăra active ale uzinei de procesare a uraniului de la Feldioara, care aparţine Companiei Naţionale a Uraniului.

Compania vrea să integreze ciclul de fabricaţie a combustibilului nuclear tip CANDU şi va achiziţiona terenuri, clădiri, construcţii speciale, instalaţii, utilaje şi echipamente, mai puţin activitatea de minerit.

„Societatea naţională Nuclearelectrica informează acţionarii şi investitorii că a semnat cu CNU contractul de vânzare-cumpărare a unor active din cadrul liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Sucursala Feldioara a CNU în data de 18 martie 2021, ca urmare a aprobării tranzacţiei şi mandatării conducerii executive a SNN de semnare a acestei tranzacţii prin deciziile Consiliului de Administraţie al SNN şi a aprobării în Adunarea Generală a Acţionarilor CNU", a informat Nuclearelectrica.

Acţionarii SNN au aprobat la 25 aprilie 2018 “Strategia de diversificare a surselor de aprovizionare cu materie primă necesară producerii combustibilului nuclear”, printre măsuri fiind inclusă şi identificarea unei soluţii de asigurare a capacităţii de procesare/rafinare a concentratului tehnic de uraniu (U3O8), respectiv materia primă din care se obţine octoxidul de uraniu (UO2) necesar fabricării fasciculelor de combustibil.

"Prin studii specifice şi condiţii optime de achiziţionare a octoxidului de uraniu, SNN a luat în considerare procesarea acestuia la Fabrica de la Feldioara prin preluarea liniei de procesare a concentratului tehnic de uraniu de către SNN de la CNU. Coroborat, prin Hotărârea AGA nr. 4/30 martie 2020, acţionarii au aprobat declanşarea procedurilor de cumpărare a unor active ale Sucursalei Feldioara, prin negociere directă, în conformitate cu prevederile OUG 88/1997 privind privatizarea societăţilor şi Legii 44/1998, cu modificările şi completările ulterioare. Ca urmare a derularii unei analize de tip due diligence, SNN a identificat activele necesare pe care urmează să le integreze strategic în structura şi astfel SNN, prin această tranzacţie,va integra ciclul de fabricaţie a combustibilului nuclear tip CANDU, cu excepţia activităţii de minerit. Obiectul tranzacţiei este format doar din active (terenuri, clădiri, construcţii speciale, instalaţii, utilaje şi echipamente).

Preluarea unor active ale Sucursalei Feldioara este structurată în două etape distincte: data semnării contractului, etapă care a avut loc pe 18 martie 202, şi data finalizării. Între cele două etape sunt prevăzute o serie de condiţii prealabile care depind în mare măsură de suportul CNU. Astfel, la data semnării s-au agreat termenii şi condiţiile generale ale tranzacţiei şi s-au stabilit condiţiile prealabile. La data finalizării se va semna contractul de vânzare-cumpărare bunuri imobile şi contractul de vânzare-cumpărare bunuri mobile.

Condiţiile prealabile au în vedere, în principal, transmiterea şi emiterea de către autorităţile competente a autorizaţiilor, permiselor, avizelor necesare de transfer precum şi clarificarea de către CNU a unor aspecte care ţin de asigurarea transferului de active. Decizia strategică de a achiziţiona o parte din activele Feldioara necesare procesării materiei prime a avut în vedere asigurarea integrată a capabilităţilor de producţie la nivelul SNN şi asigurarea producţiei de fascicule de combustibil şi operarea în conditii optime a FCN Piteşti şi CNE Cernavodă, în contextul extinderii capacităţii centralei nucleare, şi menţinerea ciclului conbustibilului nuclear la nivel naţional, la un cost avantajos al tranzacţiei.

Radu şi Asociaţii SPRL a acordat asistenţă juridică societăţii S.N. Nuclearelectrica S.A., singurul producător de energie nucleară din România, în proiectul vizând preluarea liniei de procesare a octoxidului de uraniu de la Compania Naţională a Uraniului S.A., Sucursala Feldioara.

Decizia strategică de a achiziţiona o parte dintre activele Feldioara necesare procesării materiei prime a avut în vedere asigurarea integrată a capabilităţilor de producţie la nivelul S.N. Nuclearelectrica S.A. şi, în egală măsură, asigurarea producţiei de fascicule de combustibil şi operarea în condiţii optime a FCN Piteşti şi CNE Cernavodă, în contextul extinderii capacităţii centralei nucleare, şi menţinerea ciclului combustibilului nuclear la nivel naţional, la un cost avantajos al tranzacţiei.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Nuclearelectrica are o capitalizare de 7,19 miliarde lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite