Numărul fimelor care au intrat în insolvenţă în ianuarie a scăzut cu aproape 15%, până la 2.054. În Bucureşti au crescut cu 52%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comerţul şi construcţiile sunt cele mai afectate domenii
Comerţul şi construcţiile sunt cele mai afectate domenii

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în ianuarie a scăzut cu 14,5%, la 2.054, de la 2.403 în perioada similară a anului trecut, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

În Bucureşti, Bihor şi Mureş au fost înregistrate cele mai multe insolvenţe în prima lună a anului, respectiv 360 (în creştere cu 52,5% faţă de 2013), 195 (cu 58,5% mai multe decât în prima lună a anului trecut) şi 150 firme (+206%). 

La nivel naţional, în 29 de judeţe au fost înregistrate scăderi ale numărului de insolvenţe, cu procente de la 6% la 87%. În Călăraşi şi Suceava au fost raportate cele mai puţine firme care au intrat în insolvenţă în luna ianuarie - 8, respectiv 11 cazuri.

Unde sunt problemele: comerţ şi construcţii

Cele mai multe societăţi cu dificultăţi financiare sunt în continuare cele din domeniul comerţului, 849 intrând în insolvenţă, faţă de 798 în 2013, dar şi cele din construcţii - 279, comparativ cu 349 în ianuarie anul trecut şi din industria prelucrătoare - 253, în scădere de la 279.

Anul trecut au intrat în insolvenţă peste 29.500 de companii, astfel că de la declanşarea crizei circa 130.000 de firme au ajuns în incapacitatea de a-şi plăti datoriile.

De asemenea, în prima lună a anului a fost suspendată activitatea pentru aproape 2.100 de firme, cu 23% mai puţine decât în ianuarie 2013.

Pe de altă parte, înfiinţările de noi firme s-au redus cu 4,5%, la 8.515. Cele mai multe firme înmatriculate în ianuarie sunt în domeniul comerţului, respectiv circa 2.940, în scădere cu 10% faţă de 2013.

Un număr mare de înmatriculări de firme a fost consemnat şi în domeniul activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice (909) şi construcţiilor (710).

La finalul lunii ianuarie erau active circa un milion de firme.

Mai puteţi citi:

Creşterea economică e cea mai mare din 2008 încoace, dar nu se simte

Creşterea economică din acest an va fi cea mai mare din ultimii cinci ani, dar nu se simte în economie, consideră Cristian Ionescu, country manager la Expense Reduction Analysts.

CCR a decis: Codul insolvenţei este neconstituţional

Curtea Constituţională a stabilit, marţi, că noul cod al insolvenţei este neconstituţional. Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, acesta va fi anulat.

VIDEO Victor Ponta: „Curtea Constituţională sprijină evaziunea fiscală“

Premierul Victor Ponta a spus miercuri, la Ploieşti, că decizia de neconstituţionalitate a Codului insolvenţei înseamnă că evaziunea fiscală este sprijinită de Curtea Constituţională (CCR), care încurajează companiile să nu plătească taxe

Guvernul a promis FMI că va înainta un nou cod al insolvenţei până în decembrie

Executivul a asigurat Fondul Monetar Internaţional că până la finele lunii decembrie va înainta Parlamentului un nou proiect care să reglementeze procedura insolvenţei, cu prevederi mai clare care să sprijine salvarea din timp a afacerilor viabile şi să asigure „ieşirea rapidă“ a firmelor neviabile.

BNR: 18% din credite au fost acordate unor companii care au intrat apoi în insolvenţă. Garanţiile au fost în principal imobiliare

Instituţiile financiare au acordat companiilor aflate în insolvenţă sau faliment credite totalizând 23,6 miliarde lei,  reprezentând 18% din totalul creditelor acordate companiilor nefinanciare, la nivelul lunii iunie 2013, a anunţat Alexandru Păunescu, directorul Direcţiei Juridice a Băncii Naţionale a României (BNR).

Arin Stănescu, UNPIR: Codul insolvenţei va creşte numărul de falimente, nu vor mai există planuri de reorganizare

Noul cod al insolvenţei, aprobat de către Guvern miercuri prin ordonanţă de urgenţă, va creşte şi mai mult numărul de falimente deoarece durata unei reorganizări a fost scurtată de la trei ani la un an, iar statul poate executa o companie aflată deja într-o astfel de procedura pentru creanţele bugetare, a declarat Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicticienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite