Numărul pensionarilor a scăzut cu 17.000 în primul trimestru, o mare parte dintre ei întorcându-se la muncă. Raportul pensionari/angajaţi este de 9/10

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele publicate joi de Institututul Naţional de Statistică arată că numărul pensionarilor a scăzut în primul trimestru cu 17.000, faţă de cel precedent, pensia medie lunară crescând cu doar 0,3%, la 1.227 lei.

Potrivit unui comunicat de joi al Statisticii, numărul mediu de pensionari a fost de 5,18 milioane de români, în scădere cu 17.000 de persoane faţă de trimestrul precedent. Pensia medie lunară a fost de 1227 lei, în creṣtere cu 0,3% faṭă de trimestrul precedent. În anul 2018 sumele cuvenite drept pensii au fost de 73.22 miliarde lei, cu 9,2% mai mari comparativ cu anul 2017.

În anul 2018, numărul mediu al pensionarilor a fost de 5,2 milioane de oameni. Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Deşi în rândul pensionarilor femeile sunt în majoritatea cazurilor mai numeroase, pensia medie lunară ce revine acestora este mai mică decât cea a bărbaţilor pentru toate categoriile de pensii, făcând excepţie doar pensionarele provenite din fostul sistem al agricultorilor.

Anul trecut, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1126 lei, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 500 de lei (903 lei în judeţul Botoṣani faţă de 1434 lei în Municipiul Bucureşti). 

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţi lor

a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari

la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în

Giurgiu ṣi 14 la 10 în Botoṣani, Călăraṣi ṣi Vaslui.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial,

ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 558 de lei (946 lei în judeţul Botoṣani, 954 lei

în Giurgiu, 973 lei în Vrancea faţă de 1504 lei în Municipiul Bucureşti, 1499 lei în Hunedoara ṣi 1408

lei în judeṭul Braṣov).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim

garantate (în prezent - indemnizaţie socială), în trimestrul I 2019, a fost de 1061,2 mii persoane, din

care:

- 872,8 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 18,6% din totalul

pensionarilor din această categorie;

- 185,7 mii persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori,

reprezentând 59,4% din totalul acestora;

- 2,7 mii persoane din sistemul militar, reprezentând 1,5% din totalul acestei categorii.

”Pentru a atinge obiectivul naţional de 70 de procente - rata de ocupare a forţei de muncă pentru populaţia cu vârsta între 20 şi 64 de ani până în anul 2020, România trebuie să crească semnificativ rata de angajare a populaţiei active. Pe viitor, se preconizează, de asemenea, că venitul suplimentar din muncă va deveni mai important pentru populaţia în vârstă, deoarece se estimează că rolul sistemului de pensii de a furniza venituri populaţiei vârstnice din România va scădea, atât în ceea ce priveşte acoperirea populaţiei, cât şi nivelul pensiilor.

Munca la vârste înaintate trebuie deci să fie încurajată, deoarece rezultatele pot fi pozitive, atât pentru cei în cauză, respectiv pentru creşterea economică a României. În timp ce necesitatea unei vieţi active mai lungi nu este încă universal acceptată de societatea românească, unele segmente ale populaţiei au o atitudine pozitivă faţă de această idee, inclusiv femeile, persoanele cu un grad mai ridicat de educaţie şi persoanele care au dificultăţi financiare”, se arată în Strategia naţională pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice, scrie Hotnews.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite