O amnistie fiscală pentru spitalele din România. Statul pierde cel puţin 50 de milioane de euro

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România se face, de aproximativ 15 ani, cercetare medicală în domeniul medicamentului. Cei care plătesc această activitate sunt multinaţionalele farmaceutice, iar cercetarea se desfăşoară, în cea mai mare parte, în unităţile spitaliceşti.

Pentru activitatea de cercetare se datorează statului TVA, iar cifra de afaceri globală, la nivel naţional, este estimată la aproximativ 200 de milioane de euro. Nici ANAF, nici Institutul naţional de statistică, nici Ministerul Sănătăţii sau cel al Educatiei şi Cercetării, nici Agenţia Naţională a Medicamentului, pe scurt nicio autoritate a statului nu ţine o evidenţă a acestei activităţi din punct de vedere financiar şi fiscal! Un lucru este însă cert, niciun spital din România nu este înregistrat ca plătitor de TVA pentru activităţi de cercetare contractuală, iar consecinţa este uşor de calculat: bugetul de stat pierde în fiecare an cel puţin 50 de milioane de euro. Aceşti bani ar trebui să vină din afara graniţelor ţării contribuind la creşterea avuţiei naţionale! Ca urmare a indolenţei sau a corupţiei, numai în ultimii 5 ani, România a pierdut 250 de milioane de euro. Noului ministru de Finanţe Orlando Teodorovici nu-i pasă, premierului Victor Ponta nu-i pasă!

S-ar putea crede că este o scăpare a autorităţilor fiscale. Nu este aşa! În urmă cu un an, în dorinţa de a finaliza un demers început cu multă vreme înainte, m-am adresat Ministerului de Finanţe, având convingerea că imediat funcţionarii se vor repezi să încaseze sumele îndreptăţite, suficiente pentru a construi un spital nou ultradotat, în fiecare an! Stupoare! Şefii din MF cunoşteau în detaliu situaţia, invocând aşa, pe dinafară, articolele şi legislaţia europeană care defineşte cadrul legat de TVA-ul datorat în această situaţie, prevederile din legislaţia românească, cum ar trebui procedat etc.

Mai mult, se pregătea un control tematic în urma căruia ar fi urmat să se recupereze TVA-ul datorat pe ultimii 5 ani! Singura problemă părea faptul că „nu era încă momentul”!

Principala cauză a ezitării MF şi ANAF de a trece la recuperarea celor 250 de milioane, plus majorările aferente datorate, este de natură politică. Managerii de spitale, din culpă, nu au încasat aceşti bani de la multinaţionale, însă recuperarea sumelor datorate ar avea sursa, în prima instanţă, tot bugetul de stat, prin bugetul asigurărilor sociale de stat, din care se alimentează preponderent aceste unităţi sanitare.

Pentru MF este ca şi cum ţi-ai fura singur căciula! A încerca să intri în legalitate recuperând sumele datorate însemnă să aprinzi un nou scandal politic şi chiar mai mult, să zgândări câteva sute de directori de spitale (mii dacă luăm în calcul fluctuaţia pe post) împotriva cărora, cel puţin teoretic, spitalele ar trebui să se întoarcă pentru recuperarea prejudiciilor create prin neîncasarea şi, respectiv, nevărsarea TVA. O altă cauză este lipsa totală de colaborare dintre Ministerul de Finanţe şi Ministerul Sănătăţii în armonizarea şi aplicarea legislaţiei fiscale în domeniul medical, care a contribuit la menţinerea stării de fapt.

Nu aş fi atins acest subiect dacă nu s-ar fi ivit oportunitatea legată de amnistia fiscală. Situaţiile sunt superpozabile: cadrul legal fiscal există, nu a fost respectat tacit, iar Guvernul îi iartă pe contribuabili urmând ca de a doua zi să înceapă să încaseze taxele în discuţie. Există însă şi o diferenţă: amnistia fiscală promovată de guvern atinge doar profesiile liberale şi ia drept ţintă impunerea românilor, nu colectarea de taxe suplimentare achitate de entităţile multinaţionale!

Ca simplu contribuabil şi beneficiar în acelaşi timp al serviciilor plătite de la bugetul de stat, excluderea spitalelor din rândul entităţilor care ar trebui amnistiate fiscal este un gest antinaţional. Ea permite perpetuarea unei stări de fapt, un minus intenţionat la încasarea de TVA datorat ţării noastre.

Pentru Ministerul de Finanţe, 50 de milioane de euro reprezintă doar nişte cifre. Pentru mine, aceşti bani înseamnă însă salvarea unor zile sau luni din viaţa unor bolnavi, irosite cu bună ştiinţă! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite