Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

O bătălie câştigată de Ponta şi pierdută de români: redevenţele

20
28 Nov 2014 16:10:53
Lucian Isar

România este o ţară bogată. Nivelul general de trai nu este pe măsura avuţiei naţionale. Una dintre explicaţii este legată de predarea pe nimic a avuţiei prin tranzacţii de tipul privatizării Petrom, cuplată în mod straniu cu rezerve de petrol şi gaze.

Regimul fiscal al industriei petroliere trebuia schimbat deja în România. În timp ce se introduc noi taxe, iar altele cresc pentru populaţie redevenţele rămân neschimbate, momentan pentru încă un an.

Aceasta a fost bătălia câştigată de P. Ponta în 2014 şi pierdută de români.

Desigur ca P. Ponta ar fi dorit să facă un cadou pentru 10 ani ca şi P. Nastase, dar alegerile prezidenţiale i-au permis un cadou doar de un an. Ordonanţa Brazi face parte din acelaşi gest de prietenie.

România primeşte anual redevenţe de circa 50 de milioane, în timp ce o companie ajunge să facă profit net de un miliard. Valorile sunt în euro. Miliardul net rămâne după preţuri de transfer, tranzacţii cu firme prietenoase şi finanţări ale vectorilor de imagine care desigur pot fi folosiţi şi propagandistic, în caz de nevoie. Totul din rezervele naţionale.

Despre eforturile depuse pentru a nu schimba regimul redevenţelor petroliere în România de către guvernarea Ponta am mai scris în „Negocierea Redevenţelor de către premierul Ponta, o continuare «naturala» a Ordonanţei Brazi”, în „Redevenţele: va avea P. Ponta curajul P. Năstase?” şi în „Despre Redevenţe şi Petrom”.

Articole publicat pe adevarul.ro.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Tagetes
28.11.2014, 18:16:35

Scurt, clar si la obiect....felicitari domnule Lucian Isar...."Scrieti publicului concis, ca sa poata sa citeasca, clar, ca sa aprecieze articolul, pitoresc, ca sa-si aminteasca si, în primul rând, plin de corectitudine, ca sa fie ghidati de lumina articolului vostru“. (Joseph Pulitzer).

+10 (10 voturi)
Iulian Arion
28.11.2014, 18:43:00

Astfel de ordonante sunt neconstitutionale deoarece resursele subsolului apartin statului sau cetatenilor, pentru cai care nu stiu ca statul suntem, noi nu el, prim-minstrul. Reprezentantii alesi sunt parlamentarii. Parlamentarii trebuie sa sesizeze Curtea Constitutionala. Macar parlamentarii opozitiei. Avand in vedere ca au dovedit ca sunt nedemni, trebuie modificata legea electorala a.i. sa faciliteze ascensiunea independentilor in Parlamentul Romania.

+6 (6 voturi)
Johnny Bravo
29.11.2014, 11:49:12

'Miliardul net rămâne după preţuri de transfer, tranzacţii cu firme prietenoase şi finanţări ale vectorilor de imagine care desigur pot fi folosiţi şi propagandistic, în caz de nevoie. Totul din rezervele naţionale.' Afirmatia din articol este infioratoare, dar din pacate adevarata. O intrebare am catre dumneavoastra domnule Isar. Este adevarat ceea ce relata Marian Vanghelie zilele trecute ca la negocierile cu OMV, Victor Ponta va facea cu ochiul ca sa ii lasati in pace, sa nu le cereti mai mult? Consider ca ar trebui sa va exprimati punctul de vedere pe un canal media (tv, radio, online). Pentru ca in cazul in care este adevarat, ceea ce a facut Victor Viorel este de o gravitate extrema; ajunge chiar pana la tradarea intereselor nationale - adica ani grei de puscarie. Multumesc!

+8 (8 voturi)
Iulian Dumitrescu
30.11.2014, 00:33:19

Felicitari pentru articol

+5 (5 voturi)
tanta doras
30.11.2014, 09:10:14

Inca o dovada ca VVP n-a actionat niciodata decat in propriu-i interes. Setea de putere il face sa piarda orice ratiune in ceea ce priveste urmarile faptelor sale, atat pentru sine cat si pentru tara. Astea-s lectiile lui natcase catre fiul sau, de un machiavelism mai feroce decat al dascalului sau. Pe noi insa ne va costa faptul ca l-am lasat ( si-l lasam in continuare ) sa-si faca mendrele.E ingrozitor cand dai puterea pe mana unui ticalos lipsit de scrupule si asta "voia sa-i uneasca "pe romani ! Fratia hotilor, mincinosilor, a tradatorilor de neam si tara. Parca-l vad,infatuat, cum o sa peroreze de Ziua Romaniei aceleasi " cuvinte goale ,ce din coada au sa sune". Prostul nu are niciodata simtul masurii si al bunului simt.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările