Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

O bursă, două burse? Nu aceasta este întrebarea

3
19 Nov 2017 20:11:12
Dumitru Chisăliţă

Un scandal apărut pe piaţa de gaze legat de iniţiativa legislativă prin care se doreşte impunerea unei singure burse de gaze pe piaţa de gaze. Ideea nu este rea în esenţă, chiar dacă problema nefuncţionalităţilor crase din această piaţă nu se datorează burselor şi trebuia început cu asigurarea mecanismelor de funcţionare a pieţei şi nu a instrumentelor (bursiere).

În lipsa mecanismelor de funcţionare a pieţei, cu una sau două burse, vom avea în continuare derapaje pe piaţa de gaze.

Sistemul de tranzacţionare al gazelor naturale, în România, se realizează din anul 2013 şi prin intermediul a două platforme, ambele complet funcţionale: OPCOM şi BRM.

Analizând modul în care aceste platforme au funcţionat în ultimii ani, considerăm că:

  • OPCOM si a dovedit lipsa de capacitate, în aceşti 3 ani, de a oferi produse şi o platformă care să atragă clienţii. La fel ca la majoritatea „companiilor de stat“ are nevoie de a I se crea o situaţie monopolistă pentru a şi dovedii capabilitatea în piaţă. Comportamentul tipic românesc, prin care îţi dovedeşti calitatea managerială pe piaţă doar „când ţi se bagă în straiţă“ prin intermediul reglementarilor, legilor nu recomandă astăzi, cu nimic alegerea OPCOM ca fiind bursa de gaze care trebuie să rămână în România, ca bursă unică. Simpla analiză a rapoartelor de activitate bursieră pe piaţa de gaze din ultimii 3 ani o descalifică.

  • BRM deşi s-a comportat bine sub aspectul produselor şi paşilor întreprinşi în ultima perioadă, consider că nu a asigurat suficiente elemente de transparenţă, concurenţă şi nediscriminare. Analiza puţinelor date publice, care se găsesc pe site-ul BRM, determină ridicarea a numeroaselor semne de întrebare asupra modului în care anumite tranzacţii sau derulat şi a jocurilor care s-au făcut în piaţă, folosindu-se platformele BRM cu sau fără ştirea acestora. Este adevărat că aceste elemente trebuiau supravegheate de instituţii abilitate şi intervenit ori de câte ori existau suspiciuni asupra modului în care au fost realizate anumite tranzacţii, cu aplicarea prevederilor legislaţiei în vigoare, inclusiv posibilitatea suspendării/retragerii licenţei de funcţionare. În lipsa unor anchete şi a unor hotărâri ale instituţiilor abilitate de încălcare a legislaţiei şi/sau concurenţei, orice intenţie de desfiinţare a BRM este abuzivă.

În acest context al experienţelor din piaţa de gaze, determinate de funcţionarea celor două entităţi  bursiere, dar luând în considerare normalitatea existenţei unei singure burse pe piaţa din România, apreciem că este posibilă derularea următoarelor abordări democratice, teoretice:

1. Asigurarea unui cadru concurenţial de desfăşurare a activităţii pentru o perioada de 2 ani şi selectarea acelei entităţi care atinge cea mai bună performanţă

  • Solicitarea instituţiilor abilitate, să prezinte rapoarte privind funcţionarea şi performanţa celor două entităţi bursiere, pentru a se elimina orice suspiciune asupra activităţii lor.

  • Eliminarea tuturor piedicilor instituţionale, care pot vicia reala competiţie dintre ele.

  • Stabilirea criteriilor de performanţă care vor departaja în următorii 2 ani cele două entităţi şi care va duce la alegerea entităţii unice care va rămâne pe piaţa de gaze

2. Desfiinţarea prin lege a licenţei de administrare a pieţelor centralizate, retragerea licenţelor celor doua entităţi şi înfiinţarea unei licenţe de administrare a pieţei de gaze cu stabilirea criteriilor de selecţie transparente, unitare şi echitabile, şi organizarea unei licitaţii pentru obţinerea licenţei de administrare a pieţei de gaze.

Lămurirea acestei incertitudini care planează pe piaţa de gaze de aproape un an, trebuie realizată cât se poate de repede şi să se treacă rapid la rezolvarea adevăratelor şi multora dintre problemele sectorului gazier, care trebuie obligatoriu resetat. Trebuie pus Punct şi reluat de la Capăt, construcţia pe principi corecte a pieţei de gaze din România.

Cert este că lucrurile trebuie să se schimbe, nu prin folosirea abuzivă a legii, ci prin abordări democratice şi profesionale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

ANDREI STAHANOV
20.11.2017, 02:52:40

O bursă, două burse, o falsă problemă ! NU aceasta este problema preţului gazelor plătite de români domnule expert! Cu doar una, două sau 13 burse, oricum românii vor avea gaze extrem de scumpe ! Incredibil şi Nepermis de scumpe pt. o ţară care are rezerve din care poate să-şi asigure integral consumul la un preţ de cel mult 50% din cel plătit astăzi ! Şi asta doar datorită donării acestora unor companii străine cu paternitate incertă, prin proceduri numite eufemistic şi cinic “privatizări” şi “concesionări” ! Începând cu sec. XXI, printr-un abominabil şantaj toate resursele solului şi subsolului NOSTRU, petrolul, aurul, apa, inclusiv energia ROMÂNIEI a fost DONATĂ străinilor, iar ca şi consecinţă imediată preţurile energiei NOASTRE s-au TRIPLAT ! Domnule expert, Singura problemă reală a preţului gazelor naturale plătit de români este TRĂDAREA marionetelor din politica românească a ultimilor 27 de ani şi singura soluţie viabilă este RECUPERAREA CONTROLULUI TOTAL asupra resurselor NOASTRE ! Poate ne explicaţi de ce sunt obligaţi românii să cumpere gaze naturale la preţ de bursă(unde preţurile sunt stabilite arbitrar funcţie de interesele grupurilor mondiale de putere care doar mimează competiţia!) când în curtea NOASTRĂ, în pământul NOSTRU, în marea NOASTRĂ, avem gaze a căror extracţie şi distribuţie costă cel mult 40 % din preţul actual ??? Domnule expert, MAREA Problema a resurselor şi preţurilor la energie din România, mai pe româneşte, stă în felul următor : În CURTEA MEA eu am meri ce produc mere de pe vremea bunicilor şi străbunicilor mei, mere a căror întreţinere, culegere şi valorificare mă costă cel mult 1 leu/kg. Ieftin, bun şi profitabil pt. mine! Dar, să vezi minune paradoxală, într-un moment de ….rătăcire inexplicabilă vecină cu nebunia cedez gratuit toţi merii din curtea mea unora străini, iar acum, când am poftă de mere, sunt nevoit să cumpăr din piaţă(bursă) mere din Germania, Polonia, Italia, dar mult mai scumpe, cu 3÷5÷8 lei/kg, depinde de sezon, ca şi la gaze naturale ! Cum revolv problema merelor scumpe pe care le consum? Simplu, asa cum explici în final, “prin abordări profesionale şi democratice”, la care completez eu cu JUSTE ŞI ONESTE, cuvinte implicite unei democraţii autentice : ÎMI IAU TOŢI MERII MEI ÎNAPOI !

0 (0 voturi)
sorocadin
20.11.2017, 07:47:50

ANDREI STAHANOV " ÎMI IAU TOŢI MERII MEI ÎNAPOI !" Dar nu cat timp traiti in romania ! Poate daca va mutati in Tarile de la Visegrad o sa va puteti lua merii inapoi. In romania nu numai va v-au cumparat strainii ca pe niste mere malaiete, dar exista proeuropenii care incearca sa va distruga si bruma de clasa politica romaneasca pe care o mai aveti. Lui Dragnea i se inventeaza dosare inchise de acum 15 ani. Ca sa puteti visa la ceva recuperari primadata trebuie sa desfintati proeuropenii asa cum Polonezii au manifestat pe strazi pentru nationalism.

sorocadin
20.11.2017, 07:41:05

"Cert este că lucrurile trebuie să se schimbe, nu prin folosirea abuzivă a legii ci prin abordări democratice şi profesionale." Trebuie desfintate busele la gaze si electricitate. Ce e aia gaze private ? Evident ca fiind vorba de un singur produs neconcurential preturile vor creste exponential ca la un produs de lux.