Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

O manevră suspectă - desfiinţarea ASF. Economist: „Se doreşte crearea a trei vaci de muls“

5
15 Mar 2019 06:27:51
Autor: Afrodita Cicovschi

Proaspătul proiect de desfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară şi reînfiinţarea celor trei comisii care l-au format în 2013, poate avea drept scop crearea a „trei vaci de muls, numai bune de căpuşat”, a declarat pentru „Adevărul” profesorul de economie Cristian Păun.

„Oriunde în lume în lume activitatea pieţelor financiare este supravegheată/reglementată de către instituţii special create. Trebuie revizuită includerea celor trei comisii în ASF, care, din punctul meu de vedere, acum, este mult depăşită. Putem discuta revenirea la trei comisii, cea pentru piaţa de capital, cea pentru piaţa asigurărilor şi cea pentru piaţa pensiilor private. Dar este foarte importantă calitatea supravegherii şi a persoanelor care fac parte din conducerea acestor entităţi. 
 
Dacă acestea sunt numite tot pe criterii politice, nu din rândul operatorilor din fiecare segment, al reprezentanţilor consumatorilor, înseamnă că nu se doreşte o reformă reală, ci crearea a trei entităţi, trei vaci de muls numai bune de căpuşat”, a declarat Cristian Păun, profesor de economie la ASE. 
 
Acesta a explicat că o reformă în adevăratul sens al cuvântului s-ar face prin renunţarea la politizarea acestor instituţii şi aducerea unor argumente logice.
 
„Împărţirea ASF în trei entităţi şi lăsarea instituţiilor financiar nebancare, cum sunt societăţile de leasing şi IFN-urile, sub supravegherea BNR nu are logică”, a spus Păun.
 
În proiectul iniţiat de cei trei deputaţi ALDE numirea membrilor aflaţi la conducerea celor trei Comisii se va face tot de către Parlament.  
 
Puteţi afla AICI ce salarii au avut anul trecut şefii din ASF, de cel puţin aceleaşi beneficii băneşti urmând să aibă parte şi noii şefi ai celor trei entităţi.
 
Trei deputaţi cer reînfiinţarea comisiilor de supraveghere a pensiilor private, a asigurărilor şi a valorilor mobiliare, pieţe de circa 23 miliarde de euro
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cea care reglementează şi supraveghează piaţa pensiilor private, cea a asigurărilor şi pe cea de capital, ar putea fi desfiinţată, la propunerea a trei deputaţi ALDE. Proiectul a fost înregistrat la Camera Deputaţilor, ieri, 13 martie.
 
Iniţiatorii proiectului de act normativ, Ştefan Alexandru Băişanu, Adrian Mocanu şi Daniel Olteanu, cer reînfiinţarea celor trei structuri unificate în 2013 în ASF, respectiv Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), considerând că există disfuncţionalităţi în activitatea ASF.
 
„Luarea acestor măsuri în regim de urgenţă se impune în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, aceste disfuncţionalităţi să submineze, prin contaminare, încrederea populaţiei în serviciile oferite de întregul sistem financiar şi în modul în care se realizează supravegherea acestora”, se arată în expunerea de motive. 
 
Transferul celor trei Comisii la BNR, considerat extrem de periculos
 
Un alt argument adus în favoarea desfiinţării ASF este că aceasta a fost înfiinţată în scopul transferului celor trei comisii sus-amintite la BNR, lucru extrem de „periculos”.
 
“Prin Legea 126/2018 acest lucru s-a realizat în proporţie de 50%, însă este foarte periculos ca şi aceste trei sectoare financiare să intre, alături de cel bancar, în competenţa băncii centrale”, se arată în expunerea de motive. 
 
Dau vina pe cele trei pieţe pentru prăbuşirea acţiunilor la BVB
 
Pe de altă parte, deputaţii dau vina pe cele trei pieţe pentru prăbuşirea acţiunilor la listate la Bursa de Valori Bucureşti, la momentul când Darius Vâlcov a anunţat OUG 114.
 
„De altfel, acest lucru s-a văzut în 19, 20 decembrie 2018 dar şi în 14, 15 ianuarie 2019, când, în cadrul războiului BNR împotriva Guvernului şi măsurilor fiscale anunţate şi prevăzute de OUG 114/2018, preţurile principalelor acţiuni care compun indicele BET al BVB au căzut dramatic, această cădere fiind cauzată de tranzacţionarea unor volume exagerat de mari în raport la volumul mediu de tranzacţionare a acţiunilor acestor emitenţi, ceea ce indică o acţiune concertată de manipulare a pieţei de capital, întrucât deţinătorii unor asemenea cantităţi de acţiuni la aceste companii sunt în principal instituţiile financiare componente ale principalelor grupuri financiar-bancare (bănci, asigurări, fonduri de pensii private, fonduri de investiţii, etc.), elemente care intră sub incidenţa abuzului de piaţă prevăzut de Legea 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, a Legii concurenţei şi chiar a siguranţei naţionale”, se mai arată în document. 
 
Temeri privind acapararea pieţelor de către BNR
 
În opinia iniţiatorilor, de fapt „problema constă în lipsa unei instituţii guvernamentale (sau a unui minister al afacerilor financiare) care să se ocupe de politicile guvernului privind dezvoltarea celor trei sectoare financiare, întrucât aceste trei sectoare financiare trebuie să fie coloana vertebrală a economiei şi nu să intre în aria de competenţă a băncii centrale”.
 
„Datele statistice referitoare la piaţa de capital confirmă disfuncţionalităţile în activitatea ASF şi scot în evidenţă lipsa unor politici care să vină în sprijinul dezvoltării acestor sectoare esenţiale pentru o economie de piaţă funcţională şi bazată pe stabilitate şi cmpetitivitate”, se arată în documentul citat.
 

Amintim că cele trei pieţe, de capital, cea a asigurărilor şi cea a pensiilor private, supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, însumau aproximativ 23 de miliarde de euro.

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Giorgione
15.03.2019, 08:15:49

Cum mama naibii nu-i duce mintea sa faca si ceva bun?? Pe zi ce trece ramai stupefiat de ce cate le pot trece prin cap sa capuseze, sa introduca sau inventeze tot felul de chestii numai sa mai stoarca niste bani. Semnal mai clar de-atat nici ca se exista ca n-au niciun gand pe termen lung de dezvoltare ci doar un jaf de proportii....

+4 (4 voturi)
Ionel Marcu
15.03.2019, 09:58:35

Se urmărește crearea de cât mai multe slujbe grase, fie ele inutile, pentru mafia pesedistă. Dragnea, pentru a-și păstra puterea, libertatea și securiza averea, are nevoie de un sprijin cât mai larg și nu-și poate mulțumi toți susținătorii numai cu locuri eligibile pe liste, care sunt tot mai puține.

+3 (3 voturi)
Contra Gigi
15.03.2019, 08:26:47

Ce sa-i ceri tradatorului de tonticeanu?Toate deal-urile au fost impotriva interesului national,fie cu Ungaria,fie cu Rusia.Si mai si vrea bonus in campanie pentru a nu se lasa mituit...e de noaptea mintii ce debiteaza repetentu' asta.

+4 (4 voturi)
Paun Al
15.03.2019, 10:04:03

Asta este mentalitatea cvasi generala ... Romania este vazuta ca vaca de muls , institutiile statului sunt folsite ca vaci de muls , bugetul statului ca vaca de muls ... Asta este punerea in practica a "patriotismului ".

+4 (4 voturi)
Mihai Popescu
15.03.2019, 11:05:00

Daca la ASF lucreaza pe salarii f.f. mari amantele, rudele sau copii politicienilor sau a institutiilor de forta, acum se vrea crearea a mai multor locuri de munca platite extrem de bine si pt. altii cu pile mai mari sau mai mici. Regula de baza pt. ca sa lucrezi acolo este ce pila mare ai si nicidecum profesionalismul. Dar asa este cam peste tot in tara.

+2 (2 voturi)