Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

O mănuşă de catifea pentru „mâna invizibilă“

6
8 Oct 2015 19:49:35
Dan Străuţ
Dacă marfa românească ar satisface interesele consumatorilor, ar putea ocupa 100%, nu doar 51% din galantarele hipermarketurilor
Dacă marfa românească ar satisface interesele consumatorilor, ar putea ocupa 100%, nu doar 51% din galantarele hipermarketurilor

Războiul dintre protecţionismul comercial şi liberalismul care lasă pieţele la dispoziţia jocului cerere-ofertă a fost întotdeauna câştigat de „mâna invizibilă“. De acea mână care echilibrează pieţele şi le îndreaptă către progres chiar dacă oamenii - vânzători şi cumpărători - îşi urmăresc exclusiv propriile interese şi avantaje.

E bine să ne amintim de acest lucru din când în când, dar mai ales acum, când un nou război între protecţionism şi liberalism se iţeşte chiar lângă noi, în hipermarketuri.

După câteva secole bune de când economistul Adam Smith a descoperit şi explicat cum acţionează „mâna invizibilă“, în Parlamentul României se pregăteşte o lege (!) prin care marii retaileri vor fi obligaţi să-şi organizeze aprovizionările astfel încât cel puţin 51% din alimentele vândute de ei să provină din România.

Un protecţionism care, zice-se, ar fi benefic atât pentru consumatori (pe care - fie vorba între noi - patriotismul, nu foamea, îi trimite la cumpărături), cât şi pentru industriile locale de unde s-ar aproviziona comercianţii.

Pe ce punem pariu că şi acest protecţionism va pierde războiul cu „mâna invizibilă“?

Dar să revenim puţin la legitatea descoperită de Smith.
Pe scurt, aceasta prevede că fiecare individ trebuie să-şi urmărească propriul interes şi astfel va fi îndeplinit şi interesul societăţii în ansamblu, datorită unei „mâini invizibile“ care îi conduce pe toţi indivizii astfel încât ei ajung să acţioneze în interesul public deşi nu acesta le este scopul.

Cum s-ar traduce în piaţa din Obor această legitate? Fiecare vânzător aduce pe tarabă ce vrea el şi fiecare cumpărător îşi va cumpăra ceea ce-şi doreşte şi cu toţii pun în mişcare afacerile producătorilor care i-au aprovizionat.

Desigur, şi producătorii au acţionat după cum au vrut ei, conştienţi fiind, însă, că numai o anumită calitate a mărfii şi un anumit preţ îi va asigura vânzarea.

Aceasta este acţiunea „mâinii invizibile“: urmărindu-şi propriul interes (unul să-şi vândă marfa, celălalt s-o cumpere), fiecare ajunge să acţioneze de fapt în interesul general, tocmai pentru că nu poate să nu ţină cont şi de interesele celorlalţi.

În asemenea condiţii obiective, o prevedere potrivit căreia producătorul trebuie să fie român pentru a vinde marfa către un român se potriveşte ca nuca-n perete.

Mai ales că - atenţie - „mâna invizibilă“ deja a acţionat în România: producătorii români care n-au reuşit să-i satisfacă pe consumatorii români au pierdut piaţa românească.

Aceasta a fost cucerită de străini inclusiv la capitolul ceapă, ridichi şi praz, pentru că „mâna invizibilă“ legitimează din plin interesul consumatorului de a cumpăra ceva ieftin şi bun şi delegitimează total interesul producătorului care vrea să vândă ceva scump şi prost.

Să înţelegem de aici că marfa românească ar fi scumpă şi proastă? Poate că da, poate că nu, dar acest lucru îl tranşează piaţa, cu a ei „mână invizibilă“, nu o lege care i-ar obliga şi pe producători, şi pe vânzători, şi pe consumatori să nu-şi mai urmeze propriile interese.

Desigur, parlamentarii de la noi sau de aiurea pot să dea tot felul de legi, dar acestei „mâini invizibile“ (care acţionează ca o mână de fier) nu pot decât, cel mult, să-i pună o mănuşă de catifea ajutându-i pe producători - şi nu obligându-i pe vânzători - să satisfacă cerinţele consumatorilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Stefanescu Marian
8.10.2015, 20:12:35

Legea pomenită este o idioțenie fiindcă se dorește impunerea prin legislație a perturbării legilor pieței bazate pe concurență.Este deci o măsură socialistă(și prin Franța se mai întâmplă asta,de ex.magrebienii nu au voie să vândă decât produse franceze.).Și tocmai în domeniul alimentar unde este o concurență reală.Faptul că produsele românești nu sunt căutate de supermarketuri nu este din cauza supermarketurilor ci din cauza producătorilor români care nu se asociază pentru a îmbunătăți transportul,ambalare,sau calitatea propriilor produse.Nu este suficient să produci,trebuie să știi și să-ți vinzi produsele.Economia de piață e grea.

+2 (4 voturi)
Remus Octavian Mocanu
8.10.2015, 21:38:26

Dan Straut se chinuie si el sa ne convinga ca daca uneori e virtuoasa, "mâna invizibila" merita lasata intotdeauna sa-si faca de cap. In realitate asta nu se intampla nicaieri, dovada ca state occidentale capitaliste gen Canada impun restrictii si cote in ce priveste produsul cultural american prezent la tv-ul canadian, si ca in Europa tari precum Franta sau Germania isi apara si ele piata culturala de produsele din afara. E frumos deci ca dl Strautz le povesteste românilor despre "mâna invizibila", poate ar fi insa timpul sa le raporteze ca exista si un "picior invizibil" al pietzei ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Piciorul_invizibil ), care el e un pic mai putin virtuos. Piata are virtutzi, e clar asta, dar ca orice in lumea reala, nu e perfecta (asa cum se constata dintr-un recent studiu canadian: http://www.thestar.com/news/canada/2015/10/07/death-rates-higher-in-for-profit-nursing-homes-report-says.html), si de aceea mai trebuie din când in când ghidata si ea la rândul ei de mâna vizibila a statului, ca sa produca efectele optime ptr. comunitate. In rest, idolatria motivata ideologic a zelotzilor pietzei, e doar un motiv in plus de rîs.

-2 (2 voturi)
Remus Octavian Mocanu
8.10.2015, 21:52:17

In Québec, 72 % din populatie considera ca produsele alimentare autohtone trebuie favorizate. Piatza insa, face imposibila o astfel de evolutie*, asta fiind o alta dovada a imperfectiunii mecanismelor de piatza când e vorba sa obtii un efect dorit de comunitate. * "Je suis donc parti confiant à leur rencontre. Et je me suis heurté à un mur. Dès qu’on veut discuter avec eux de leurs problèmes de distribution, les producteurs disparaissent à la vitesse des Whippet à une fête d’enfants. « Aucun ne vous parlera de ses difficultés, dit Lyne Gagné. Les chaînes pourraient décider de « délister » ses produits, sur lesquels elles ont un droit de vie ou de mort.»" http://www.lactualite.com/societe/manger-quebecois-la-grande-illusion/

laurentiutm
9.10.2015, 02:31:27

Pentru socialistii de serviciu clientii vor lasa pe rafturi cele 51% scumpe si vor cumpara intotdeauna din cei 49%care sint mai ieftine.In felul asta cei 41% vor deveni 100% iar cei 51% vor deveni 0.......singurul beneficiu generat de cei 51%....un compost de o calitate bunicica O intrebare pt tine si cei 72% Cum va fac mecanismele de piata misiunea imposibila???

+1 (1 vot)
Remus Octavian Mocanu
9.10.2015, 03:47:43

Daca citeau, si intelegeai, citatul din textul ala spre care am si indicat adresa, in mod normal NU era nevoie sa pui o astfel de intrebare inutila: producatorii autohtoni sunt in privinta distributiei la dispoizitia marilor lanturi corporatiste de bacani, dominate TOATE de straini, care nu-a interesate de complicatii aduse de orice deviere de la modelul de afaceri standard. Nu sunt printre cei care considera neaparat negative industrializarea agriculturii sau modelul de afaceri adus de marile corporatii de bacani mondiali, ptr. ca ambele evolutii ne-au facut viata mai usoara fara a pierde neaparat asa mult in materie de sanatate. Dar tendintele de a ne hrani cu potol adus de la capatul pamântului doar ptr. ca asa e mai ieftin ptr. bacan, si ca nu-i complica existenta de contabil prapadit, astea trebuie sa gaseasca opozitie de la niste consumatori luminati si care-si înteleg propriul interes. Dogmatismul economic à la Straut nu pot stârni decat hohote de rîs din partea unui astfel de conusmator. Dar ideea ta e macar buna dintr-un alt punct de vedere, ptr. ca poate fi intoarsa ptr. tine cu inca mai multa indreptatire: cu ce deranjeaza impunerea unor cote, cât timp produsele alea ieftine (dar poate proaste) îti stau inca la dispoùitie?

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările