Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

O serie de taxe au fost amânate oficial până în 25 octombrie

0
26 Jun 2020 10:19:46
Autor: Elena Deacu

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi o ordonanţă de urgenţă prin care amână plata anumitor taxe şi prin care introduce o serie de facilităţi.

Mai precis, nu se vor calcula majorări de întârziere, penalităţi până la 25 octombrie 2020 pentru toate obligaţiile fiscale scadente între 21 martie 2020 şi 25 octombrie 2020.

De asemenea, rămân suspendate sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală tot până la 25 octombrie 2020.

Pe cale de consecinţă, a fost prelungită aplicarea următoarelor măsuri fiscale până la data de 25 octombrie 2020, inclusiv:

- nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere, conform Codului de procedură fiscală, pentru obligaţiile fiscale care au devenit scadente după data de 21 martie 2020, reglementată de art. VII din OUG nr. 29/2020;

- nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi, conform Codului de procedură fiscală, pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eşalonare, reglementată de art. XII din OUG nr. 48/2020;

- măsurile referitoare la suspendarea executării silite, reducerea semnificativă a perioadei de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere, suspendarea condiţiilor de menţinerea eşalonărilor la plată etc.

Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, precum şi contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, respectiv 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificaţie de 10% calculată asupra impozitului datorat trimestrial/plăţii anticipate trimestriale.

Totodată, se supendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală, precum şi a ajutoarelor de stat a căror recuperare a fost dispusă printr-o decizie a Comisiei Europene/furnizorului ajutorului de stat sau a unei instanţe naţionale.

Facilităţi pentru cei care închiriază plaje

Titularii contractelor de închiriere a plajelor vor beneficia, doar pentru sezonul estival 2020, de scutirea de la plata tranşei a doua, pentru contractele de închiriere care prevăd trei tranşe de plată, respectiv diminuarea tranşei a doua de plată, în echivalent reprezentând 30% din valoarea totală a contractului, pentru contractele care prevăd plata în doua tranşe.

Diferenţa, rămasă de achitat din contravaloarea contractului de închiriere aferent anului 2020, se reţine în integralitate de către Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările