O zi din viaţa României: 500 de nou-născuţi, 720 de morţi şi un Guvern care cheltuieşte cu 50 de milioane de lei mai mult decât încasează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara în care mor 720 de oameni zilnic, dar se nasc doar 500 de copii este administrată de un Guvern care se îndatorează masiv şi cheltuieşte 570 de milioane de lei, deşi „produce“ doar 520 de milioane de lei.

Diversele cifre şi statistici care arată cum merg economia şi societatea românească au mai multă relevanţă dacă le împărţim în secvenţe de câte o zi. „Adevărul“ vă propune din nou un astfel de exerciţiu, în care vom vedea cum arată viaţa de zi cu zi a României anului 2013, pe baza statisticilor referitoare la evoluţiile din primul trimestru. Prima şi, poate, cea mai îngrijorătoare este chiar statistica referitoare la populaţie: zilnic mor 720 de români şi se nasc doar 500.

12 lei pe taxe, 35 de bani în puşculiţă

Gospodăriile populaţiei au cheltuieli totale de 75 de lei pe zi (2.244 de lei lunar), ceea ce înseamnă peste 90% din venituri, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Din acest buget, fiecare familie de români trebuie să dea 12 lei pe zi la taxe şi impozite, pune deoparte doar 35 de bani, iar restul de 62-63 de lei îi rămâne pentru acoperirea cheltuielilor de consum.

Din aceşti bani, 28 de lei pe zi se duc pe mâncare şi băutură, iar alţi 13 lei – pe întreţinerea şi dotarea locuinţei, reiese din datele Anchetelor Bugetelor de Familie realizate trimestrial de INS.

Cum merge economia în această „zi“ statistică? Firmele realizează vânzări de 2,7 miliarde de lei, în urma unor investiţii de 393 de milioane de lei. Comercianţii şi industriaşii împart cele mai mari felii ale cifrelor de afaceri (câte un miliard de lei pe zi în fiecare sector), după care urmează prestatorii de servicii, cu 446 de milioane de lei şi constructorii, cu doar 213 milioane de lei pe zi.

Statul face o jumătate de casă

Construcţia de locuinţe este un „sport“ mai puţin preferat de români şi, aparent, chiar detestat de autorităţi. Particularii sunt destul de harnici pentru a ridica 85 de case pe zi, dar statul abia dacă ridică o jumătate de locuinţă (49 de locuinţe terminate în cele 90 de zile ale primului trimestru, arată datele INS). În 2010, particularii făceau 88 de case pe zi, iar din fonduri publice se ridicau cel puţin trei locuinţe pe zi.

Pe de altă parte însă, statisticile transmise la solicitarea „Adevărul“ de Uniunea Naţională a Notarilor Publici arată că pe piaţa imobiliară tranzacţiile s-au accelerat. În primul trimestru din acest an au avut loc 1.175 de transferuri de proprietăţi pe zi, de pe urma cărora statul a încasat 1,3 milioane de lei. A se compara cu cele 760 de tranzacţii într-o „zi“ din anul de gheaţă 2010, când statul câştiga puţin peste un milion de lei de pe urma acestora.

Tăierea pădurilor se accelerează

În fine, şi statisticile din agricultură vin să completeze tabloul unei zile din viaţa României: zootehniştii sacrifică 1.581 de vaci, 10.322 de porci, 17.226 de oi şi 612.839 de păsări. Sunt puse la incubat 458.000 de ouă, din care ies 375.428 de pui. Iar din păduri, atenţie, se taie 52.824 de metri cubi de masă lemnoasă, faţă de 46.500 de metri cubi pe zi în 2010.

Întreaga economie, cu bunele şi relele ei, aduce un aport de 1,3 miliarde de lei pe zi la Produsul Intern Brut (121,4 miliarde de lei în cele 90 de zile ale primului trimestru).

Desigur, aceste interpretări statistice ar putea continua la nesfârşit, noi ne-am propus să semnalăm aici doar direcţia în care se îndreaptă România zi de zi: populaţia scade cu peste 200 de persoane, statul cheltuieşte mai mult decât produce, datoriile cresc, pădurile se taie tot mai agresiv...

Câteva cifre

220
de oameni. Este viteza cu care a scăzut, zilnic, populaţia României în primul trimestru din acest an.
50
milioane de lei. Este suma cu care creşte, zilnic, decalajul dintre cheltuielile şi veniturile bugetului de stat.
23
milioane de euro. Este suma cu care a crescut, zilnic, datoria externă a României în primul trimestru din acest an.
33,8
milioane de lei este suma pe care statul o plăteşte, zilnic, doar ca dobânzi aferente împrumuturilor contractate anterior.
12
lei este suma plătită zilnic de fiecare gospodărie drept taxe şi impozite în primul trimestru.
 


Statul încasează cu o mână şi se îndatorează cu două

Datele privind execuţia bugetară arată că Guvernul cheltuieşte 570 de lei pe zi şi încasează puţin peste 520 de lei pe zi. Asta în timp ce, potrivit datelor Băncii Naţionale, datoria externă creşte cu aproape 23 de milioane de euro pe zi (de la 1 ianuarie până la 31 martie 2013 a crescut cu peste două miliarde de euro). Încep să ne „judece“ şi datoriile contractate anterior, pentru că, iată, cheltuielile bugetare cu dobânzile au urcat de la 25 de milioane de lei pe zi în 2010 la aproape 34 de milioane de lei pe zi în 2013. Tot din datele privind bugetul, centralizate la Ministerul Finanţelor, mai reiese că românii plătesc, odată cu diversele cumpărături făcute, 134,5 milioane de lei TVA pe zi. În 2010, românii plăteau „doar“ 118,5 milioane de lei pe zi. Iar ca impozite pe salarii, profituri sau câştiguri de capital, contribuabilii plătesc acum aproape 100 de milioane de lei pe zi, faţă de 84 de milioane de lei zilnic în 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite