Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Oamenii de afaceri americani: Nu poţi ierta pe cineva de datorii! I-ai discrimina pe cei care şi le plătesc

1
20 Jun 2019 15:12:01
Autor: Afrodita Cicovschi

Nu poţi ierta pe cineva de datorii, fără un temei justificat, pentru că s-ar crea un comportament nesănătos faţă de cei care-şi plătesc la timp dările, a declarat joi preşedintele Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România), Ionuţ Simion.

"Să aduci o amnistie fiscală prin care să ierţi pe cineva de datorii înseamnă să nedreptăţeşti, fără să existe un temei justificat în baza căruia unii au plătit şi alţii nu, creează un dezechilibru major şi încurajează un comportament nesănătos. Dacă s-a dat o amnistie fiscală acum, înseamnă că se aşteaptă să se dea o amnistie fiscală şi mai târziu: "Hai să nu mai plătim!". 
 
Mediul de afaceri nu susţine amnistii fiscale decât în cazuri bine justificate, care au un sens economic şi stimulează comportamentul corect al contribuabililor şi nu oportunităţi. Am militat pentru amnistie în 2015. În contextul în care legea era contradictorie. Una spunea Codul fiscal, alta spuneau normele. Era nevoie de o punte de legătură. Cei care primeau 15 lei alocaţie trebuiau să plătească 500 de lei contribuţie la asigurări sociale de sănătate. Aceea era legea, plăteai la nivelul salariului minim. Acelea erau momente şi motive pentru care noi, mediul de afaceri, am susţinut necesitatea unei amnistii fiscale", a afirmat Simion, citat de Agerpres.
 
La începutul lunii, ministrul Finanţelor Publice declara că proiectul restructurării financiare (amnistia fiscală) va fi prezentat public "săptămâna aceasta sau cea viitoare", fiind o măsură care trebuie luată cât mai rapid pentru a produce efecte în economie.
 
"Restructurarea financiară, am promis şi da, este o măsură în care, la fel, eu cred foarte mult că va fi de foarte mare ajutor în economie. Este un proiect de act normativ deja, s-a lucrat la acesta, o să discutăm şi cu doamna preşedinte (preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu - n. r.) acum să vedem ce mai este de adus. Sunt mai multe variante. Au venit colegii cu fel de fel de propuneri foarte bune, interesante în acest sens. Noi am spus în luna mai că vom ieşi public să prezentăm proiectul, cel puţin. Va trebui să ieşim, dacă nu săptămâna acesta, săptămâna viitoare va trebui să ieşim să prezentăm public", a spus Teodorovici.
 
Anterior, la începutul lunii mai, Teodorovici spunea că amnistia fiscală priveşte atât firmele de stat, cât şi societăţile comerciale cu capital privat.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tomescu Tom
20.06.2019, 17:46:50

Tovarasul guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii rusesti si ministru de finante al Romaniei stie de ce ... :))))