Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul a aprobat proiectele pentru asumarea răspunderii. Dispare „taxa pe lăcomie“, se elimină transferul de la Pilonul II şi îngheaţă salariile demnitarilor

17
18 Dec 2019 14:08:29
Autor: Afrodita Cicovschi, Elena Deacu
foto gov.ro
foto gov.ro

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat miercuri că Guvernul a aprobat cele trei proiecte de lege privind bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi modificările la Ordonanţa 114, trimiţând deja Parlamentului solicitarea de convocare a celor două Camere în faţa cărora îşi va asuma răspunderea.

„Pentru cele 3 proiecte prezentate şi adoptate în şedinţa de Guvern a fost trimisă scrisoarea pentru convocarea celor două camere şi stabilirea datei pentru asumarea răspunderii”, a declarat miercuri Ionel Dancă.
 
 
Proiectul de buget pe anul 2020 este construit pe o creştere economică de 4,1% şi un deficit de 3,58% din produsul intern brut.
 
Principalele măsuri din proiectul de buget:
 
 
1. Îngheaţă salariile demnitarilor. Indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică vor fi îngheţate în anul 2020 la nivelul aferent lunii decembrie 2019. Impactul depăşeşte 300 milioane lei.
 
2. Îngheaţă indemnizaţii. Indemizaţia de hrană şi indemnizaţia de merit se păstrează la nivelul anului 2019.
Principalele măsuri:
 
3. Nu se mai poate cumula pensia cu salariul de la stat.
Beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate.
 
Principalele măsuri din proiectul de modificare a OUG 114:
 
1. Pilonul II de pensii. Se abrogă cerinţele de majorare suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii private Pilon II şi se revine la condiţia iniţială de asigurare a unui capital minim de 4 milioane euro la data constituirii.
 
Se modifică comisionul de administrare a activelor gestionate de fondurile de pensii private calculat în funcţie de rata de rentabilitate raportată la rata inflaţiei, prin extinderea perioadei de calculare a ratei de rentabilitate de la 2 la 5 ani.
 
Se reduce comisionului de administrare a contribuţiilor sociale virate la Pilonul 2 de pensii de la 1% la 0,5%, ceea ce lasă mai mulţi bani din valoarea contribuţiilor în conturile participanţilor la Pilonul 2. De asemenea, se reduce comisionul reţinut de Casa de Pensii de la 0,5 puncte procentuale la 0,1 puncte procentuale şi limitarea tarifelor percepute de ASF la 10% din valoarea comisioanelor de administrare reţinute de fondurile de pensii.
 
Se elimină obţiunea de transfer a contribuţiilor de la Pilonul II de pensii administrate privat la Pilonul public de pensii.
 
2. Fondul de Dezvoltare şi Investiţii va fi desfiinţat. Finanţările vor fi diminuate la valoarea avansurilor şi deconturilor deja primite. După finalizarea contractelor semnate cu lucrări recepţionate, la data intrării în vigoare a actului normativ, FDI se va desfiinţa.
 
3. Se liberalizează piaţa de energie. Prevederile din Ordonanţa 114 legate de companiile energetice şi plafonarea preţului la producători pentru producţia de gaze şi furnizorii de energie electrică la 68 lei/MWh se abrogă.
 
Se introduc prevederi tranzitorii pentru liberalizarea pieţei de energie electrică şi de gaze, până la 1 iulie 2020 pentru piaţa de gaze şi până la 21 decembrie 2020 pentru piaţa de energie electrică.
 

Fondurile colectate în baza taxei de 2% pentru companile din sectorul energetic vor fi transferate la Ministerul Economiei şi Mediul de Afaceri în vederea sprijinirii programelor de eficienţă energetică şi a programelor de protecţie a consumatorilor vulnerabil. Este vorba de aproximativ 600 milioane lei.

4. Dispar taxele din telecom. Au fost abrogate prevederile din sectorul telecom, în ceea ce priveşte taxarea acestor companii cât şi regimul contravenţiilor din acest domeniu. 
 
5. Se elimină „taxa pe lăcomie“. Se abrogă prevederile legate de taxarea activelor bancare.
 
6. Regimul detaşărilor. Nu vor mai fi permise detaşările din sectorul privat în instituţiile publice. Detaşările se vor putea face doar cu personal angajat în instituţii publice.
 
7. Sporul pentru condiţii periculoase şi vătămătoare a fost regândit. Sporul poate fi de 25% din salariul minim brut pe ţară (circa 500 de lei). Aşa se elimină discriminările între angajaţi. În condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, angajaţii trebuie să beneficieze de acelaşi spor, raportat la salariul minim brut. Deci nu se mai raportează la salariul de bază, ci e procent fix din salariul minim brut.

Proiect pentru modificarea Ordonanţei 114 şi Expunere de motive

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Bibi Loi
18.12.2019, 14:22:37

PNL a inceput bine. Parca si politaii au mai prins ceva curaj, sa traga in infractorii care vor sa le zboare de sub nas sau care ii ameninta. Exceptia (cele doua mimoze politiste) confirma regula.

+1 (5 voturi)
GAN
18.12.2019, 14:41:27

da, inceputul e bun. Ideea e sa-i tina tot asa.

+1 (5 voturi)
gigi banateanul
18.12.2019, 15:00:05

A m dat doar un plus...nu pot da mai multe... Doamne ajuta !!! Si asta o scrie un ateu convins...ca nu cred in reusita acestor masuri....sistemul e prea puternic !!!! O sa vedeti ce greu va fi unui guvern liberal sa scape de sugacii bugetari cu venituri de sute de milioane vechi pe luna !!!! Si in universitatile de stat e o mafie ....si venituri de 500 de milioane de lei vechi(salariu, sporuri,contracte pe fonduri europene,etc )

0 (2 voturi)
DoaroOpinie!
18.12.2019, 15:14:26

Taxa pe lacomie trebuia dublata (banii pleaca din tara!!!) si deficitul mentinut sub 3% (alte Imprumuturi cu dobinda mare!)! Un guvern anti interesului national!!! Sa traiasca infratirea internationala a patronatului!!!

-1 (5 voturi)
Mihai Popescu
18.12.2019, 15:50:00

Amatori, papagali, nu sunt in stare de nimic bun doar sa dea din gura si nimic mai mult ! Taiati toate pensiile speciale si alte sume de bani platite "revolutionarilor", sportivilor. artistilor si a alor lipitori la bani nemunciti si veti avea un buget mai bun. Recuperatii sutele de milioane de euro de la marii borfasi care au jefuit tara si atunci lumea va avea incredere in voi. In rest gargara ! In rest sunt doar promisiuni si povesti.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările