Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Oficial. Marile magazine nu vor mai fi obligate să aibă pe raft 51% alimente româneşti

22
28 Mar 2020 19:19:07
Autor: Elena Deacu
Dispare şi eticheta „carne românească” FOTO Inquam / Octav Ganea
Dispare şi eticheta „carne românească” FOTO Inquam / Octav Ganea

Marile magazine de produse alimentare nu vor mai fi obligate să comercializeze produse româneşti în proporţie de 51%. Obligaţia a fost abrogată după nici patru ani de aplicare a legii.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri un proiect de lege care elimină obligaţia ca marii comercianţi să aibă pe rafturi o cotă obligatorie de 51% de produse autohtone.

Pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, lapte și produse de panificație, aceştia vor avea doar obligaţia de a achiziţiona din parteneriate directe şi gradual din fiecare categorie, pentru a asigura accesul consumatorului la produse proaspete.

„În parteneriatele directe se poate stabili de comun acord % (procentul - n. red) de produse alimentare”, este explicaţia adusă de parlamentari pentru modificările adoptate, scrie profit.ro.

Potrivit noilor amendamente, lanţul alimentar scurt este înlocuit cu parteneriatul direct, definit drept relaţia comercială directă dintre comerciant şi cooperativele agricole, asociaţiile de producători agricoli, societăţile comerciale agricole de producţie, producători agroalimentari și distribuitori, între care se încheie un contract comercial pentru minimum 12 luni.

Dispare şi eticheta „carne românească”

Din lege este eliminată şi obligaţia ca vânzătorii să acorde spaţii distincte de expunere şi vânzare produselor româneşti, incluzându-se în schimb prevederea: „Comerciantul poate acorda, prin înțelegerea părților, spaţii distincte de expunere şi semnalizare la raft pentru fiecare produs alimentar, în funcție de țara de origine.”

De asemenea, este eliminată eticheta pentru carnea comercializată pe teritoriul României, care cuprinde menţiuni ca ţara de origine a animalului, de naştere, creştere sau sacrificare.

Totodată, conform modificărilor, produsele din carne comercializate pe piaţa internă nu vor mai cuprinde obligatoriu pe etichetă procentul de carne provenit din România.

De altfel, din lege dispar definiţiile de carne românească (carnea provenită de la animale crescute în fermele din România) şi produs românesc (produs obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Una pe zi
28.03.2020, 21:16:01

numai in Romania se iau asa masuri anti economia locala sa ne miram ca va creste dficitul si nu sant bani pt pensii

+5 (5 voturi)
Werner Pompiliu
28.03.2020, 21:43:31

De ce, pana acum am avut 51% produse autohtone ? OHA, poate la Tiraspol. Nu pot sa rad ca am baut iaurt ,,romanesc,, si risc sa ma cufuresc pe autorul articolului.

-4 (4 voturi)
Una pe zi
28.03.2020, 21:19:26

Spania are supermarket cu capital spaniol tocmai pt ca sa cumpere produse agricole spaniole Romania are doar lozinci (prin noi insine)

+3 (3 voturi)
Adrian Foangǎ
28.03.2020, 21:27:02

Si asa nu se aplica.

imsi imsi
28.03.2020, 23:09:26

Foarte biine sa invadam tarile straine nu cu produse ci cu cersetri din romania. oricum de fapt asta se doreste desfiintarea complta a economiei autohtone.

Vezi toate comentariile (22)