OFICIAL Cum a votat conducerea ASF, anul trecut, când s-a cerut sancţionarea istorică a NN Pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Ţintoiu a fost sancţionată de ASF cu amendă şi cu retragerea autorizaţiei FOTO Mediafax
Raluca Ţintoiu a fost sancţionată de ASF cu amendă şi cu retragerea autorizaţiei FOTO Mediafax

Toţi membrii consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au votat anul trecut pentru sancţionarea istorică a NN Pensii, în scandalul posibilei naţionalizări a Pilonului II de pensii, a recunoscut marţi Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii la acea vreme.

Trei membri ai consiliului ASF activ la momentul aplicării amenzii istorice către NN Pensii au fost audiaţi marţi în comisiile de specialitate din Parlament, ei candidând din nou pentru funcţii de conducere în această instituţie.

Este vorba despre Mircea Ursache, Cornel Coca Constantinescu şi Dan Armeanu. Cei trei au fost întrebaţi, în timpul audierilor, cum au votat la momentul în care s-a propus sancţionarea NN Pensii şi a şefei companiei, Raluca Ţintoiu, pentru lansarea unor mesaje cu privire la o posibilă naţionalizare a Pilonului II de pensii.

Iniţial, Cornel Coca Constantinescu a evitat să răspundă la întrebare, spunând că trebuie să existe „încredere” în piaţa financiară. La insistenţele celor prezenţi, Coca Constantinescu a răspuns că tot consiliul ASF a votat pentru sacţionarea şefei NN.

În ceea ce îl priveşte pe Mircea Ursache, şi el a evitat iniţial răspunsul, ulterior spunând că a votat numai pentru o sancţiune.

„Procedura în consiliu este ca propunerile pentru ordinea de zi a consiliului ASF să fie făcute de comisiile de specialitate. Am avut o propunere din sectorul de pensii private. Faţă de demersul pe care fosta directoare generală a NN l-a făcut atunci, au existat 2 elemente. La director executiv s-a aplicat măsura complementară de ridicare a autorizaţiei. La propunerea privind funcţia de administrator eu am votat împotrivă. În legătură cu cazul de manipulare a pieţei, eu cred că nu există declaraţii politice. În măsura în care influenţează într-un fel sau altul piaţa, ASF face investigaţii. Investigaţia nu e publică, faptul că apar informaţii în mediul public este o altă discuţie. Dacă se constată că în analiza intrărilor şi ieşirilor, care se face pe minute, că nu au existat...”, a spus Ursache.

Dan Armeanu a răspuns următoarele: „Răspunsul deja îl aveţi, eu n-aş comenta în acest moment un astfel de eveniment”.

La acea vreme, consiliul ASF era format din Mişu Negriţoiu (preşedinte), Cornel Coca Constantinescu (prim-vicepreşedinte), Mircea Ursache (vicepreşedinte), Ion Giurescu (vicepreşedinte), Gabriela Boca (membru neexecutiv), Gheorghe Marcu (membru neexecutiv), Albin Biro (membru neexecutiv), Dan Armeanu (membru neexecutiv). La şedinţa în care sa decis sancţionarea NN Pensii au participat cinci membri ai consiliului din opt.

Ţintoiu a câştigat la Curtea de Apel

Recent, Curtea de Apel Bucureşti a decis să anuleze decizia ASF de sancţionare a fostei şefe a NN Pensii, Raluca Ţintoiu, în procesul deschis în urma scandalului posibilei naţionalizări a Pilonului II de pensii. CAB a obligat ASF să îi plătească acesteia daune morale de 1.000 de euro. 

ASF a anunţat că va ataca decizia Curţii de Apel BucureştI.

Scandalul

La 13 aprilie 2017, Consiliul ASF, al cărui preşedinte era Mişu Negriţoiu, a decis sancţionarea NN Pensii cu 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societăţii, pe motiv că societatea ar fi transmis către clienţi 'informaţii înşelătoare neprobate de nici un fel de document public cu privire la o posibila naţionalizare a activelor fondurilor de pensii şi acest lucru este de natură să prejudicieze stabilitatea şi sustenabilitatea sistemului de pensii în România'. Conducerea ASF a decis de asemenea şi amendarea cu 100.000 de lei şi retragerea autorizaţiei de director general pentru Raluca Ţintoiu, şefa NN Pensii.

Sancţiunea ASF a venit după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat public să fie sancţionată foarte dur NN Pensii pentru scrisoarea în care-şi atenţiona clienţii privind discuţiile publice legate de o posibilă naţionalizare a fondurilor de pensii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite